VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

In Gary Indiana pe urmele lui Michael Jackson

Nu, nu am fost si nici nu sunt fan MJ, dar trebuie sa recunosc ca artistul a fost un fenomen demn de remarcat pentru valoarea sa in muzica, mai ales ca a disparut asa subit, lucru care ne aminteste ca suntem doar trecatori prin lume. Pentru ca am dorit sa vad la fata locului de unde a plecat si ce spun cei care l-au cunoscut am plecat in Gary, Indiana, la casa lui natala.






Ploua mocaneste in Gary, Indiana. Cei care il indragesc pe Michael ar spune ca cerul deplange si el moartea artistului. Ma plimb la pas pe strazile pe care probabil s-a jucat si-a copilarit candva Michael Jackson si fratii lui. Incerc sa ajung la casa lui natala. Trebuie sa merg pe jos pentru ca la cateva strazi departare a fost interzis, de catre Politie, acesul cu masina inspre casa, pentru a evita probabil aglomeratia. Atmosfera din imprejurimi este deprimanta.

Celebru candva pentru combinatele sale metalurgice, orasul Gary, si mai cu seama zona din apropierea casei lui Michael, arata acum mai mult a gheto, numai bun de facut filme. Un amestec ciudat de case parasite, darapanate, cu geamurile sparte, usi acoperite cu placaje din lemn, caramizi care lipsesc din pereti, buruieni care ajung pana la ferestre, si pe ici pe colo cateva mai instarite, cu gazonul tuns si ingrijit. Chiar daca circul ziua in amiaza mare, un fior scurt si rece ma trece pe spinare. Pe cealalta parte de drum pe prispa unei case stau cativa localnici. Incerc sa ma merg inainte fara a incerca sa atrag prea multa atentie, cu toate ca oricum sunt convins ca o fac. La un moment dat aud din dreapta strigatul unui copil. “We don’t need whites in the neighborhood.” Am senzatia ca visez, sau ca poate n-am auzit eu bine, cu toate ca auzul meu captase foarte bine mesajul. Merg inainte fara sa intorc capul. Imi atrage insa atentia in partea stanga un semn postat pe geamul unei case:”Trespassers will be shot” cu celebra imagine a unui cap de schelet, care imi amintea de mesajul “Pericol de moarte”postat prin Romania pe stalpii de curent electric. Pe moment imi trece prin gand sa ma opresc sa fotografiez afisul. Ma razgandesc insa rapid si continui sa merg inainte. Cateva case mai incolo ajung la intersectia 2300 Jackson Street cu Jackson Family Bulevard, locul unde urmeaza sa-l intalnesc cu Keith Gordon, cel care i-a descoperit si lansat pe The Jackson Five.



Este trecut de ora amiezii si cateva zeci de persoane sunt adunate in fata casei familiei Jackson. Casa nu pare sa se fi schimbat prea mult. Cativa copii de culoare veniti in zona de prin vecini ma fac sa-mi imaginez pentru cateva momente pe micutul Michael si fratii lui care se jucau candva prin fata casei. In acea ograda acum aproape 40 de ani, lua fiinta grupul The Jackson Five din care facea parte :Michael, Marlon, Tito, Jermaine si Jackie.

Casa, extrem de mica ca si dimensiune este formata din doar doua camere de dormit, una de zi, o bucatarie si o baie . Greu de crezut ca 11 suflete ale familiei Jackson au locuit candva intr-un spatiu asa restrains. Asta era cuibul din care urma sa isi ia zborul cel care avea sa devina The King of Pop Music, sau mai pe romaneste Regele Muzicii Pop.
Acum, in fata casei si pe geamuri stau postate tot felu de mesaje, lumanari, flori si jucarii lasate in memoria lui Michael, de fanii veniti din Illinois, Ohio, Kentucky sau chiar Washington DC. Din ce mi-a declarat, unul din verii cantaretului care are grija de casa, locatia a devenit la doar cateva ore de la disparitia artistului, un punct de pelerinaj pentru fanii acestuia. Peste drum, la casa vecina, cativa baieti vand CD-uri si tricouri cu Michael, iar dintr-un Mercedes parcat in apropiere se aud ritmurile melodiei Beat it.
Michael Jackson s-a mai intors se pare la casa si-n localitatea natala, doar o singura data dupa ce a plecat. Unele voci spun ca artistul ar trebui sa fie adus si ingropat acolo in Gary. Altii spun ca ar fi mai bine in Neverland. Cert este insa ca Michael Jackson avea probabil motive bine intemeiate sa nu prea mai dea prin localitatea natala.

Dupa aproximativ o ora apare, Gordon Keith, insotit de un grup de prieteni si o echipa a televiziunii Olandeze. Keith localnic de felul lui cunoaste bine zona si istoria familiei Jackson.

Aceasta comunitate i-a purtat de grija familiei Jackson care a locuit aici, cand Joseph Jackson era nepasator fata de familie, cand pleca la femei, la baut sau la jocuri de noroc.” spune Keith aratand spre casa cantaretului. “Sunt numeroase familiile care au oferit suport in nevoie, atat familii de aici din vecinatate, de unde era Joseph cat si din Chicago de unde era Catherine, sotia lui.” spune acesta.

Facand o intoarcere inapoi in timp, Gordon isi aminteste cum a cunoscut familia Jackson: “I-am intalnit candva prin Octombrie 1967. I-am gasit pentru ca eu ii cautam. Le-am vazut poza pe un poster si mi s-au parut interesanti. Mi se pareau deopotriva talentati si diciplinati. Erau super. Vocea lui Michael suna ca a unui profesionist, care era stapan pe situatie, iar cand incepea sa danseze, nimeni nu-l intrecea. Dansa asa de lin ca un balerin.





Gordon care in curand implineste 70 de ani spune ca memoria inca il mai tine destul de bine si isi aminteste bine cum a semnat contractual cu Jacksons, exact pe 21 Noiembrie 1967. Primele melodi pe care le-a inregistrat au fost Big Boy si You’ve changed sub semnatura casei sale de discuri Steeltown Records, pe 31 Ianuarie , 1968. Dupa doua saptamani acesta spune ca melodia a inceput sa ia avant. Atlantic Records au fost interesati de melodiile lor si au semnat cu ei un contract, lucru care a intarit si mai tare cel pe care-l avusese el anterior cu The Jackson Five.

Gordon spune ca lucrurile au mers foarte bine. A trebuit insa sa gaseasca cativa membrii care sa ajute cu partea vocala, pentru ca la vremea respectiva doar Michael, Jermaine si Jackie aveau voci bune, ceilalti nu prea cantau bine.

Va trebui sa-i acord credit lui Berry Gordy si Motown Records pentru faptul ca au reusit mai tarziu sa-i invete si pe pe ceilali sa cante, ca eu n-am reusit” spune Gordon.




Muzica celor de la The Jackson Five era un mix de gospel, blues si jaz care combinat cu faptul ca era interpretata de nistre copii a produs un nou stil musical intitulat bubblegum music. Foarte rapid insa toata lumea s-a indragosit de grup pentru ca erau simpatici si cantau foarte bine.

La scurt timp, vindeam peste o mie de albume doar in zona Chicago, de fiecare data cand cantam pe undeva.” spune Gordon. Cam dupa cinci luni de zile familia Jackson a incalcat insa contractual semnat cu Keith Gordon semnand cu casa de discuri Motown Records, care inainte ii refuzasera de trei ori, dupa ce alte case de discuri de asemenea i-au refuzat. Pe Gordon l-au impins la o parte pentru ca nu a avut banii ca sa se lupte cu ei.

I-a dat insa in judecata mai tarziu pentru ca au luat numele unei alte formatii pe care am avut-o el, Ripples and Waves, cat si doua melodii: Let me carry your school books si I never had a girl. Procesul a durat vreo 10 ani, acesta l-a castigat parte din el dar nu a primit inca bani nici pana acum.

Keith nu e suparat, ba este chiar bucuros ca a putut sa ajute si sa promoveze o formative tanara ca cea a familiei Jackson. Il considera pe Michael ca o adevarata comoara, cu o inima de aur, un om care a ajutat pe foarte multi. Ultima data cand Keith Gordon l-a intalnit pe Michael a fost la tribunal pentru dreptul de folosinta a numelui formatiei Ripples and Waves. Discutiile avute cu Michael au fost insa foarte amicale.

Vorbind despre perioada anilor cand tensiunile dintre albi si negrii inca mai existau, Gordon spune ca Michael si-a inceput cariera intr-o perioada cand segregatia nu mai exista. “Sa fim seriosi cand vorbim de muzica culoarea nu mai are importanta. Cand Michael canta nu mai conta daca esti alb sau esti negru “. Gordon spune ca daca esti crestin intelegi acest lucru, pentru ca Biblia ne spune ca “ toate natiile provin dintr-un singur sange, asa ca inclusiv tu poti sa-mi fi frate”.

L-am intrebat pe Gordon cum era atmosfera in familia Jackson si mi-a spus ca la inceput nu a sesizat nimic ciudat in comportamentul lui Joseph, copii parand a fi fericiti. Mai tarziu insa a aflat de abuzurile la care erau supusi.

Acesta nu poate spune exact cand a aflat de abuzurile care aveau loc, dar a aflat de ele mai tarziu si chiar are inregistrari video cu cei care i-au povestit despre ele. Are chiar si declaratii legalizate ale unora din ei, una fiind chiar a tobosarului care a facut parte din formatia The Jackson Five, numele lui este Johnny Jackson, decedat acum doi ani.
Gordon spune ca toti baietii, inafara de cei mai mici care nu cantau, au fost abuzati. Tatal lor se pare ca i-ar fi abuzat atat fizic cat si sexual. “Erau printre cei din grup si anturajul formatiei, homosexuali si pedofili. Unul din ei era binecunoscut in comunitate ca fiind pedofil, si din cate am inteles pentru ca a abuzat prea mult de Michael, a fost dat intr-un final afara.” declara Gordon. Acesta este convins ca reactia si atitudinea ulterioara de respingere pe care Michael Jackson a avut-o fata de tatal sau, cat si operatiile estetice ale fetei, stau la baza abuzurilor pe care le-a suferit din plin in copilarie.

Cat priveste moartea lui Michael , Gordon spune ca a aflat de ea de la un prieten care a auzit stirea la radio. A avut insa niste presimtiti ciudate inainte ca asta sa se intample. Astfel de premonitii spune ca le-a avut cand Dr. Luther King si J.F. Kennedy au fost asasinati, acum avand premonitia ca unul din famila Jackson va muri.

Gordon crede ca daca ar fi putut sa tina legatura cu Michael, acesta ar fi fost inca in viata acum. L-a intrebarea de ce crede acest lucru acesta mi-a spus “ I-as fi spus cand gresea. Michael a avut in jurul sau foarte multe persoane care spuneau totdeauna "DA" la tot ce vroia el. Eu i-as fi spus "NU". Eu, nu sunt genul de om care sa zica "DA" la orice.

S-a oprit ploaia. Cerul si atmosfera din imprejurimile orasului Gary raman in continuare la fel de posomorate, doar muzica lui Michael razbate din boxele masinii prin vazduh si pe strazile din Gary.



Cititi si:

Amintiri povestite de prietenii si vecinii lui Michael

Comentarii

Anonim a spus…
cand ma uit la aceste imagina simt ca ma trece un fyor,parca il si vad pe Michael fericit jucandu-se;ym sowry sow muci,