Curiozitati din Illinois

Sunt convins ca multi din cei care locuiesc aici in statul Illinois, dar nu numai, nu cunosc multe din aceste curiozitati, motiv pentru am decis sa le impartasesc cu voi.
Prima nastere inregistrata in Chicago a fost cea a lui Eulalia Pointe du Sable, fiica lui Jean-Baptiste Pointe du Sable in 1796. Jean Baptiste este considerat parintele orasului Chicago, deoarece el a fondat prima asezare omeneasca la gurile raului Chicago, putin mai la nord de podul de pe Michigan Avenue de azi.
Illinois a fost primul stat american care a ratificat al 13-lea Amendament la Constitutie, prin care se elimina sclavia, in 1865.
Primul Acvarium deschis la Chicago a fost in 1893.


Primul zgarie nor din lume a fost construit tot in Chicago la 1885.

Des Plaines, Illinois este locul unde s-a construit primul restaurant McDonald in 1955, de catre Ray Kroc, fondatorul Corporatiei McDonald's. Restaurantul, transformat acum in muzeu, poate fi vazut si vizitat in apropiere de centrul orasului Des Plaines.

Daniel Hale Williams este recunoscut ca primul cardiolog care a facut o interventie chirurgicala pe inima, la 10 Iulie 1893 la Provident Hospital in Chicago.
Josephine Cochran, este cea care a inventat prima masina de spalat vase, functionabila, care a fost prezentata la Targul International de la Chicago din 1893.
Biblioteca publica din Chicago este cea mai mare din lume, cu o colectie de peste 2 milioane de carti.
Pe 2 decembrie, 1942, Enrico Fermi impreuna cu un grup de oameni de stiinta si ingineri au demonstrat ca o simpla constructie din caramizi de grafit si uraniu poate produce caldura controlata. Locatia aleasa pentru acest experiment, care a devenit prima fuziune a unui reactor nuclear, a fost o incapere sub stadionul de fotbal al Universitati din Chicago.
In Tampico, Illinois s-a nascut, iar in Dixon a copilarit Ronald Regan, cel care devenea al 40-lea presedinte american in 1980.

Oficiul Postal de la adresa 433 West Van Buren din Chicago este singurul din lume prin care trece o autostrada.( Eisenhower Expressway)
Raul Chicago este colorat in fiecare an in verde de Ziua Sfantului Patrick.

Cea mai mare fabrica de prajituri, Nabisco, care a fabricat 16 miliarde de prajituri Oreo in 1995, se afla in Chicago.
Turnul Apei din Chicago si Statia de Pompare sunt singurele cladiri care au supravietuit la Marele Foc care a distrus orasul Chicago la 1871.

Springfield este capitala statului Illinois si locul unde este inmormantat Abraham Lincoln. Inainte capitala statului Illinois a fost in alte doua orase : Kaskaskia si Vandalia .
Cand s-a deschis Universitatea din Chicago, la 1 octombrie 1892, avea un numar de 103 profesori si 594 de studenti.
Cel mai inalt punct din Illinois este dealul Charles Mound cu o inaltime de 376 de metri, fata de nivelul marii.
Cladirea Bursei de Marfuri din Chicago a fost construita fara a avea nici un fel de schelet interior din metal, cum erau construiti ceilalti zgarie nori. Constructia se sprijina doar pe zidurile sale solide.
Abrevierea de ORD pentru aeroportul O'Hare Chicago vine de la numele sau original Orchard Field. Numele a fost schimbat insa in onoarea pilotului locotenent comandor Edward H. O'Hare.

Constructiile rotunde pentru stocarea silozului la ferme au fost construite prima data intr-o ferma din Spring Grove.

In Illinois, numele cel mai frecvent dat baietilor este Mihai (Michael) iar la fete Emilia (Emily).

Comentarii

Anonim a spus…
f interesant articolul tau. merci Marian!