Romanii-americani in vizita oficiala la Bucuresti

(foto: Sorin Lupsa)

La invitatia Secretarului de Stat Eugen Tomac, sef al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului Romaniei, o delegatie de 13 romani-americani a sosit in cursul zilei de marti 29 septembrie a.c. la Bucuresti pentru o vizita de lucru si a discuta aspecte cu privire la imbunatatirea relatiilor institutiilor statului roman cu romanii stabiliti in Statele Unite ale Americii. In urma cu doar doua saptamani Domnia Sa Eugen Tomac a vizitat comunitati romanesti din marile metropole americane New York, Chicago si Los Angeles unde a avut intalniri cu reprezentanti ai unor organizatii social-culturale si ale mass-mediei romanesti din SUA la Consulatele Generale ale Romaniei din aceste orase.
Intrucat concluzia Secretarului de Stat Tomac a fost aceea de a intensifica dialogul cu o parte din acesti lideri, Domnia Sa a invitat 13 din acesti lideri si reprezentanti romano-americani la Bucuresti pentru trei zile de sedinte de lucru cu liderii institutiilor statului roman. "Una din preocuparile majore ale politicii externe ale Romaniei si ale Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni este consolidarea relatiei acestuia cu comunitatile romanesti din afara granitelor tarii" a declarat ministrul Secretar de Stat Tomac in invitatia sa adresata acestor reprezentanti. In scurta sa vizita in SUA, domnul Tomac a explicat reprezentantilor comunitatii romanesti ca in putinele luni pe care Domnia Sa le-a avut la dispozitie de la preluarea acestui departament si pana in prezent, prioritatea sa a constituit-o romanii ce traiesc in tarile invecinate Romaniei, insa a sosit acum timpul ca si romanii din SUA sa fie pusi pe agenda oficiala de lucru si sa identifice care ar fi necesitatile prioritare. In cursul zilei de miercuri 30 septembrie a.c. delegatia romano-americana a avut prima sedinta de lucru la sediul Ministerului Afacerilor Externe cu domnul Secretar de Stat Eugen Tomac si directori din cadrul acestui departament. Apoi cei 13 reprezentanti au fost invitate la sediul Societatii Romane de Televiziune pentru a se intalni cu presedintele acesteia si membri ai consiliului director precum si conducerea TVR International. In seara aceleasi zile, delegatia romano-americana a fost primita de presedintele Romaniei la Palatul Cotroceni unde acestia au avut un dialog deschis cu Presedintele Traian Basescu.
Pentru urmatoarele doua zile liderii romano-americani au programate intalniri cu Premierul Emil Boc, Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase, Presedintele Senatului Mircea Geoana, Ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu, precum si cu Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni a mai organizat astfel de vizite avandu-i ca invitati pe reprezentantii comunitatilor romanesti din tari europene. Comunitatea romaneasca din Chicago este reprezentanta la aceste intalniri, la invitatia Secretarului de Stat Tomac, de catre d-l Petru Amarei - Presedinte al Televiziunii Romane din Chicago, d-l Steven Bonica - Presedinte al organizatiei Romanian-American Network si Director de Comunicare al Camerei Romanesti de Comert si Industrie din Niles, d-l Octavian Cojan - Presedinte al organizatiei Illinois Romanian American Community, d-ra Andra Muntean - trezoriera a organizatiei Round Table Society din Chicago, precum si d-l Stelian Plesoiu - director pentru relatii publice in cadrul organizatiei Illinois Romanian American Community.

Comentarii

Vio a spus…
si deci? in concluzie, ce s-a rezolvat?
sau doar risispa de bani?
De ce sa fie doar PSD-ul risipa de bani? hai sa mai fie si de prin Chicago.
Naibii la cata coruptie e in CHicago ce naibii are Romania de invatzat de aici?
Mike a spus…
concluziile le tragem dupa ce se intorc inapoi si ne povestesc detalii despre ce au discutat si ce s-a stabilit...