Presedintele Obama vrea un guvern mai transparent



Oficialitati din interiorul guvernului american au declarat recent ca presedintele Barack Obama va semna pana la sfarsitul acestui an un ordin executiv, pentru crearea unui Centru National de Declasificare a documentelor secrete. Un numar de peste 400 de milioane de pagini cu informatii clasificate secret, sunt pe cale sa fie facute publice dupa 31 decembrie cand expira data pana cand autoritatile competente trebuiau sa verifice daca aceste documente din perioada Razboiului Rece mai sunt sau nu considerate secret de stat.
 Declasificarea decumentelor a inceput in anii '90 dar datorita faptului ca fiecare document trebuie revizuit de fiecare agentie guvernamentala care la clasificat secret, procesul desecretizarii a fost extins in perioada administratiei Clinton si Bush. Cel din urma a exins perioada cu inca 6 ani, aceasta expirand luna acesta.
Aceste documente vor scoate la lumina relatiile Statelor Unite cu Uniunea Sovietica, in special in ceea ce priveste invazia sovietica in Afganistan, caderea Zidului Berlinului, dar si alte legate informatii cu privire la diplomatia si spionajul american.
Aceasta decizie de infiintare a centrului vine pentru a implini promisiunea facuta la inaugurare de presedintele Obama, cum ca va deschide o noua era in desecretizarea  guvernului fata de public.
Conform unor date oferite de o agentie guvernamentala, parte din Arhivele Nationale ale Statelor Unite, guvernul american a cheltuit anul trecut peste 8 miliarde de dolari pentru a crea si proteja informatiile clasificate, si alte 43 de milioane pentru a le declasifica pe unele dintre ele.
Este binecunoscut faptul ca in perioada administratiei Bush s-a incercat pe orice cale incetinirea procesului de desecretizare a informatiilor. Un exemplu concludent sunt sumele alocate in acest scop. Daca in ultimii ai administratiei Clinton, bugetul pentru declasificare era de peste 200 de milioane de dolari, acesta a fost redus la mai putin de 50 de milioane anual in perioada presedintelui George W. Bush.

Comentarii