Noi reguli privind calatoriile cu avionul in SUA

O serie de propuneri  au fost facute azi de catre Departamentul de Transport American cu privire la protectia calatorilor pe liniile aeriene. Un calator va putea primi pana la 1,300 de dolari compensatie daca compania aeriana modifica datele de zbor ale unui pasager fara sa fie vina lui. Cu alte cuvinte daca de exemplu compania vinde mai multe bilete decat numarul de locuri, (lucru practicat frecvent  de companiile aeriene) iar unii pasageri vor fi nevoiti sa fie pusi pe alte zboruri, acestia din urma sunt indreptatiti la suma compensatorie amintita mai sus.
De asemenea companiile de zbor vor fi obligate sa afiseze in mod clar costul  care trebuie platit pentru bagaje, cat si despagubirile in cazul in care acestea nu ajung in timp la destinatie. Orice modificare de pret pentru transportul bagajelor trebuie anuntata de catre companii, precum si costul pentru transportul a doua bagaje in cala avionului.  Pasagerii vor putea de asemenea anula biletele de calatorie cu 24 de ore inainte de data zborului, fara a mai fi penalizati.
Daca biletul a fost deja cumparat calatorii nu vor mai putea fi obligati sa plateasca eventualele modificari de preturi, iar daca apar modificari in programul de zbor companiile vor fi  obligate sa anunte din timp pe calatori.
O alta regula intrata deja in practica din aprile 2010 in SUA este faptul ca  pasagerii nu vor mai putea fi tinuti mai mult de 3 ore in avion in timp ce acesta se afla la sol. Aceeasi regula va intra in vigoare si pentru companiile aeriene straine.
Daca zborul inlocuitor pe liniile interne va ajunge la destinatie cu mai mult de 2 ore intarziere, calatorii vor putea fi despagubiti pana la 800 de dolari. In prezent suma este de 400 de dolari. Aceeasi regula se va aplica si la zborurile internationale care intarzie mai mult de 4 ore. Regulile se asteapta sa intre in vigoare in aceasta toamna.
Conform Asociatiei Trasnsportului Aerian American (ATA) anual acesta produce  venituri de peste un miliard de dolari din activitati economice si intretine aproape 11 milioane de locuri de munca in Statele Unite. In fiecare zi  companiile aeriene americane opereaza 25,000 de zboruri in 80 de tari, utilizand 6,000 de avioane care transporta in medie doua milioane de pasageri si 50,000 de tone de marfa.

Comentarii