Miliarde de dolari aruncate pe apa sambetei in reconstruirea Irakului

Un articol al celor de la Associated Press prezinta faptul ca 10% din cele 50 de miliarde de dolari,  au fost risipite in vant, sau mai bine spus in desertul din Irak, in proiecte ramase neterminate.
O inchisoare in care s-au investit 40 de milioane de dolari, un spital pentru copii in valoare de 160 de milioane, sau un sistem de tratare a apei pe care s-au cheltuit 100 de milioane, sunt doar cateva din proiectele ramase neterminate, conform unui audit facut de o agentie americana de monitorizare, citata de AP. 
Astfel de proiecte incepute si ramase neterminate sunt de ordinul sutelor, cele 5 miliarde de dolari fiind o risipa grosolana din banul public sau mai bine spus al platitorului de taxe american. 
Chiar si proiectele finalizate se pare ca sunt departe de a fi satisfacatoare tinand cont de faptul ca pretul lor final s-a dublat sau chiar triplat in unele cazuri. Proiectele, unele din ele incepute inca din 2003 sau 2004 imediat dupa invazie, au avut probleme de finalizare datorita atacurilor constante venite din partea insurgentilor. Unele proiecte de zeci de milioane au fost incepute fara sa se tina cont de parerea localnicilor daca au sau nu nevoie de ele, daca sunt o prioritate, sau daca pot fi construite in zona respectiva tinand cont de atacurile la care erau supuse. 
O statie de tratarea a apei din Fallujah, care ar fi trebuit sa coste aproape 33 de milioane de dolari, a fost intarziata finalizarea ei cu mai bine de patru ani, iar costurile s-au triplat. In prezent lucrarea a fost predata irakienilor dar tot fara a fie complet finalizata. 
Un alt exemplu  din raport este un spital pediatric prevazut si cu o unitate de tratare a cancerului care ar fi trebuit sa fie finalizata la sfarsitul lui 2005 pentru suma de 50 de milioane de dolari. Anul trecut costurile depasisera 165 de milioane de dolari,  in prezent spitalul este aproape finalizat, deschiderea lui fiind insa de cateva ori amanata din cauza lipsei de electricitate.
Auditul si cei care au investigat au concluzionat ca motivele principale de intarziere sunt timpul esitmativ  de executare al lucrarilor care de cele mai multe ori este nerealistic, prea multe surse de finantare  care sunt greu de controlat sau slaba organizare a executantului de proiect. Un astfel de contractor fiind celebra companie Bechtel care datorita ritmului foarte incet de executare a lucrarilor si proastei organizari a fost inlocuit cu o alta companie.
Un reportaj despre miliardele de dolari disparute in Irak sub administratia Bush

Comentarii