Rusia da o palma Romaniei arestand un diplomat pentru activitati de spionaj

Diplomatul român Gabriel Grecu, reţinut luni de serviciile speciale ruse şi declarat de Moscova persona non grata, a fost denunţat de cetăţeanul rus căruia “îi ceruse să îi predea documente conţinând secrete militre”, susţine FSB într-un comunicat citat de Interfax. FSB a anunţat că Grecu a fost reţinut “în timp ce primea informaţii secrete de natură militară de la un cetăţean rus”. Într-un comunicat ulterior, citat de Interfax marţi, serviciile speciale ruse precizează: “În afară de informaţiile politice deschise, Grecu i-a cerut unui cetăţean rus să îi predea documente conţinând secrete militare”. “Ulterior, cetăţeanul M, realizând că spionul român îl determină să comită acte de înaltă trădare, l-a denunţat voluntar FSB şi s-a declarat dispus să coopereze cu agenţiile de securitate pentru a împiedica activităţile ilegale ale diplomatului”, continuă comunicatul.
In mod normal, conform tratatelor la care cele doua tari sunt aderate,  Rusia nu ar fi avut voie sa aresteze diplomatul roman sau sa-i confiste documentele care le avea asupra lui, si nici sa faca incidentul public in presa, ci ar fi trebuit sa rezolve problema pe cale diplomatica in spatele usilor inchise. Rusii au ales insa sa dea o palma dupa ceafa Romaniei, mai mult ca sigur pentru apropierea ei manifestata fata de SUA si de Vest. 
Ca si raspuns la expulzarea romanului, Ministerul Roman al Afacerilor Externe a cerut expulzarea unui angajat din ambasada rusiei de la Bucuresti.  

Comentarii