Cati ani de inchisoare ar fi luat Sorin Ovidiu Vantu in America?

La mai bine de 10 ani de la caderea FNI-ului (Fondul National de Investitii) sau mai bine spus a fraudei financiare orchestrate de Sorin Ovidiu Vantu si complici sai, acesta este inca in libertate, cei peste 300,000 de romani visand doar ca poate, poate, candva o sa isi mai recupereze banii investiti.
S.O.Vantu are insa norocul de a trai in Romania, ca daca ar fi facut acele fraude aici in SUA acum statea cu siguranta la racoare. La fel de norocos a fost si Ioan Stoica celebru la inceputul anilor '90 prin schema piramidala Caritas, infiintata la Brasov si mutata apoi la Cluj Napoca.  
Cel mai elocvent exemplu de pedeapsa primita in SUA este celebrul  Bernard Medoff care a luat nici mai mult nici mai putin de 150 de ani de inchisoare pentru cea mai mare frauda financiara de tip piramida din istorie, 65 de miliarde de dolari.
Saptamana aceasta la Chicago alti doi excroci au fost trimisi dupa gratii. Primul este  Matthew Scott, de 51 de ani, din Elmhurst, IL care a inselat 75 de persoane cu proape 5 milioane de dolari, intr-o investitie in care acesta si-a convins prietenii sa investeasca aproximativ 28 de milioane de dolari. Acesta a primit 10 ani de inchisoare si obligat sa plateasca victimelor sumele pierdute.
Cel de-al doilea se numeste Frank Castaldi, un contabil din suburbia Mount Prospect, care la randul sau a dezvoltat si  intretinut timp de peste 20 de ani o frauda similara. Spre deosebire de deponentii lui Madoff care erau majoritatea milionari si oameni importanti de afaceri, victimele lui Castaldi erau rude, fosti angajati sau prieteni de familie. Acesta a primit 23 de ani de inchisoare, dublu fata de cat recomandase procurorul.  In plus la sentinta a fost adaugata si obligativitatea de a returna 31 de milioane de dolari victimelor, precum si aproape 9 milioane de dolari fiscului american.
Un alt caz este cel al americanului Larry Reynolds de 68 de ani din las Vegas, care saptamana aceasta a primit aproape 11 ani de inchisoare pentru o alta frauda piramidala de 3,7 miliarde de dolari, la a carei organizare fusese implicat.  Capul acestei fraude uriase, Tom Petters, a fost condamnat si el in primavara la 50 de ani de inchisoare.
Chiar daca sunt de ordinul sutelor acest tip de fraude in America, autoritatile isi fac treaba si trimit pe acesti excroci acolo unde le este locul, dupa gratii.
Ce bine ar fi daca si justitia romana ar lua exemplu de la americani si ar trimite pe toti acesti excroci gen S.O.V la ani grei de inchisoare si confiscarea totala a averii, nu doar sa faca mascarada politica cu ei la televiziune si-n presa.

Comentarii

Anonim a spus…
Mda... din pacate trebuie sa te anunt ca lua exact 0 (ZERO) ani e inchisoare! Nu e nici o dovada sa-l incrimineze!
Julian a spus…
ce alta dovada mai e necesara decat cei 300,000 de romani care si-au pierdut banii? probabil ca ei ar trebui sa fie convinsi ca nu a fost nici o frauda...doar ca n-au mai primit banii...
Anonim a spus…
Ma rog... nu vreau sa comentez legat de educatia si inteligenta acelor 300.000 de romani, dar chiar s-asa nu exista nici o dovada ca Vantu e vinovat! Sunt alti administratori ai fondului ce si-au asumat raspunderea (Vlas & Popa). In plus FNI era public un joc piramidal (deci se stia si toata lumea stia cand isi baga banii ca-si lasa fisele intr-un joc piramidal) si vina e a statului ca a lasat jocurile piramidale in legalitate la acea vreme!
Marian Petruta a spus…
Normal ca autoritatile poarta vina cea mai mare pentru ca nu a supravegheat atent ce se intampla cu acele institutii financiare...la fel ca si Caritasul la care de altfel multi politicieni au fost deponenti, respectivi castigatori.