Cuba comunista in drum spre economia de piata

Presa cubaneza citata de postul CNN a anuntat astazi ca aproximativ jumatate de milion de muncitori vor fi disponibilizati de guvernul de la Havana, urmand ca in mod simultan noi locuri de munca sa fie create in sectorul privat.
"Statul nu mai poate si nu mai trebuie sa continue sa mentina companii,  fabrici sau servicii, cu state de plata umflate artificial, care sa produca pierderi, sa  afecteze si sa stopeze mai tare economia noastra.Iar in plus muncitorii sa se obisnuiasca cu astfel de obiceiuri si comportamente proaste" au declarat oficialitatile cubaneze.
Asta imi aminteste de situatia similara din Romania de pe vremea comunistilor cand fabricile si interprinderile erau un rezervor de furt pentru angajati, ca doar era OK ca de acolo de unde muncesti sa "traiesti", adica sa furi... In plus planurile de productie erau falsificate si umflate sa dea bine, iar economia  mergea la vale...

In prezent, in Cuba statul controleaza cam 90% din locurile de munca.  Anuntul facut se pare ca a evitat sa foloseasca cuvantul  "privatizare sau sector privat" noile locurile de munca urmand sa fie facute in asa zise "noi forme alternative de angajare" fiind vorba de posibilitatea de inchiriere a fostelor cooperative de stat.
In acesta primavara frizeriile au fost date angajatilor care in schimbul unei taxe si a platii chiriei puteau sa lucreze independent si sa taxeze cat doresc ei pentru serviciile oferite. O situatie similara au avut-o si taximetristii care au putut sa isi obtina licente proprii de functionare.

Comentarii