VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Alegerile guvernamentale americane 2010

Alegerile guvernamentale care au avut loc ieri in Statele Unite au fost primele alegeri dupa ce presedintele Barack Obama a fost primul american de culoare ajuns la Casa Alba . Asa zisele alegeri de la jumatatea mandatului sunt un fel de barometru care prezinta modul in care americanul de rand percepe realitatile economice si politice atat la nivel federal cat si statal. Republicanii au reusit astfel sa castige majoritatea fotoliilor in Camera Reprezentantilor iar democratii sa isi pastreze majoritatea in Senat. 
O functie extrem de discutata si controversata atat in Illinois cat si in Washington DC a fost locul senatorial ramas vacant dupa plecarea lui Barack Obama. Extrem de ravnit de democrati acesta a fost insa pierdut in final de catre candidatul Alexis Giannoulias in favoarea republicanului Mark Kirk. Printre cele mai dezbatute si mediatizate propuneri, care au fost supuse la vot s-a numarat si legalizarea utilizarii marihuanei in scop recreativ in statul California, cu gandul ca aceasta masura ar putea creste veniturie si salva uriasul deficit bugetar al Californiei. Chiar si inainte de vot presa  californiana cat si politicienii din ambele tabere au fost impotriva acestei masuri de legalizare care ar fi permis ca cetatenii sa poata cultiva, comercializa si poseda mici cantitati de droguri. Acelasi lucru l-au exprimat marti si alegatori care au votat impotriva acestei propunei. Suporteti acestei masuri au spus ca nu se vor lasa insa batuti si vor incerca sa o propuna din nou la alegerile din 2012. 
Americanii din Arizona au votat si aprobat o lege care sa interzica programele guvernului statal directionate in special impotriva imigrantilor ilegali, dar care puteau afecata si discrimina pe orice cetatean in functie de rasa, etnie sau sex. 
Cei din statul Oklahoma au votat o lege care anuleaza o lege federala prin care cetatenii sunt obligati sa aibe asigurare medicala. Acestia au mai votat si pentru ca limba engleza sa fie limba comuna si unitara, cat si o lege care interzice apelarea la legi international sau islamice de catre tribunalele sau judecatoriile statale in deciderea anumitor cazuri. 
In Illinois alegatorii au votat un amanedament la constitutie care le permite cetatenilor sa inceapa procesul de demitere din functie a guvernaorului statului, lucru care pana acum putea fi facut doar de catre congresul statal. Masura vine ca urmare a scandalurilor de corputie din ultimii ani care au dus la inlaturarea destul de greoaie a unor guvernatori corupti precum George Ryan sau Rod Blagojevici. Chiar daca anul acesta, pentru prima data in ultimii 20 de ani, nu s-a votat o lege impotriva casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, alegatorii din statul Iowa au inlocuit prin vot pe trei din membrii Curtii Supreme de Justitie care anul trecut au sprijinit si facut front comun pentru a legalize casatoriile intre homosexuali.

Comentarii