America si-a perdut ratingul de credit AAA

Daca esti persoana fizica sau chiar si un business si suni la o companie de credit si le spui "hei, stiti s-ar putea sa nu mai pot plati ratele si datoria pe care o am la voi" stiti ce se va intampla? Nu? Va spun eu, o sa arunce o privire la datoriile pe care le aveti pe la toti datornici, si sigur nu o sa le placa ce vor vedea, apoi o sa va considere creditori cu risc ridicat de neplata, si drept "recompensa" o sa va taie creditul pe care il mai aveti! Alti creditori s-ar putea sa-i urmeze si ei imediat chiar si daca nu-i anuntati, daca nu cumva au facut-o deja ! Personal m-am trezit ca unele institutii financiare mi-au taiat unele linii de credit la jumate sau chiar la trei sferturi cu toate ca nu le folosisem deloc. Cand i-am intrebat care este motivul mi-au spus ca vor doar sa se protejeze.....Bravo lor! Vorba aceea banca a dat, banca a luat ....
Creditul este ceva foarte volatil, e ca focul de paie, acum e , acum nu mai e...
Daca o companie sau o persoana fizica este penalizata pentru ca prezinta risc de neplata a datoriei, de ce n-ar fi penalizata chiar si o tara?  Pai tocmai ca este penalizata. Inclusiv America!
Dupa ce s-au tot targuit si mocait politicienii cu privire la marirea plafonului de imprumut pe care SUA il poate face, ca sa nu intre in incapacitate de plata a datoriilor, intr-un final au cazut la invoiala. Prea tarziu insa. Agentia, Standard & Poor, care monitorizeaza datoriile financiare, dupa ce au tot amenintat ca vor reduce ratingul de bun platinic al SUA, au decis astazi ca dupa peste 90 de ani de cand America are acest credit, de triplu A, adica de foarte bun platnic, sa-l reduca la AA+, amenintand insa ca e posibil sa-l micsoreze si mai mult in urmatorii ani, daca guvernul nu va reduce cheltuielile.
Investitorii de pe pietele financiare ale lumii, adica speculantii la bursa,  inclusiv cei de pe  Wall Street, simtind probabil ce vine,  si-au cam pierdut din avantul investitional, pietele bursiere pierzand puncte importante in ultimele doua zile.
Cu toate astea investitiile pe piata financiara americana raman unele dintre cele mai sigure. Vorba aceea daca nu aici, atunci unde?!

Comentarii

Anonim a spus…
foarte frumos spus... "daca nu aici... atunci unde??"