Scurta retrospectiva anului 2011

Anul 2011 se apropie de sfarsit. A fost un an plin de evenimente atat aici in Statele Unite cat si in restul lumii. Am sa fac in cele ce urmeaza o scurta retrospectiva a cerlor mai importante evenimente petrecute in anul care se incheie.

In luna ianuarie avea sa se declanseze ceea ce mai tarziu a fost numita "primavara araba" (Arab Spring), o revolta a maselor populare in tarile arabe care aveau drept scop inlaturarea de la putere a unor regimuri dictatoriale care conduceau aceste tari de zeci de ani.
Pe 14 ianuarie, presedintele tunisian  Zine El Abdine Ben Ali se refugea in Arabia Saudita in urma protestelor din Tunisia.
Pe 11 februarie, un alt lider arab, presedintele egiptean Hossni Mubarack isi dadea demisia in urma protestelor locale dar si a presiunilor internationale.
Pe 11 martie un puternic cutremur de pamant de  9.0 magnitudine, urmat de un tsunami, zguduia Japonia, provocand pagube uriase de peste 230 miliarde de dolari. Un numar de 15 mii de oameni au fost ucisi, mii disparuti, alte mii ranite si sute de mii fortate sa sa mute in alte parti. O problema majora a fost defectarea reactoarelor nucleare si scurgerile radioactive de la acestea.

In luna aprilie printul William al Marii Britani s-a casatorit cu Kate Middleton intr-o ceremonie ce a fost transmisa in intreaga lume, miliarde de spectatori urmarind acest eveniment al casei regale londoneze.


Pe 21 martie se stingea din viata la varsta de 97 de ani, Joseph William Perkins aka Pinetop Perkins un faimos pianist si cantaret de blues american, detinator al premiului Gramy pentru intreag sa cariera artistica.
Perkins la  Bluesfestival in 2008

Pe 23 martie, se stingea din viata in varsta de 79 de ani Liz Taylor, una din cele mai celebre actrite de film din lume.
Pe 26 martie se stingea din viata Geraldine Ferraro, fost avocat si politician in partidul Democrat, prima femeie care a candidat la functia de vice-presedinte al SUA, alaturi de Walter Mondale, in cursa prezidentiala din 1984.
Pe 20 aprilie, Chris Hondros, 41 de ani, si Tim Hetherington, 40 de ani,  foto-jurnalisti, au fost ucisi in timpul razboiului civil din Libia.
La inceputul lunii mai, presedintele american Barack Obama anunta capturarea si uciderea celui mai temut si cautat terorist al planetei, Osama Bin Laden.
Obama oferind detalii despre capturarea lui Bin Laden video 1
Obama oferind detalii despre capturarea lui Bin Laden video 2
Obama oferind detalii despre capturarea lui Bin Laden video 3
Acesta era facut raspunzator pentru planuirea atacurilor de la 11 septembrie, 2001 din  America. Ca urmare a acestor atacuri a fost declansat razboiul international impotriva terorismului, pentru inceput SUA invadand Afganistanul si ulterior Irakul.   Bin Laden a fost ucis de trupele speciale americane la o reseditna fortificata din interiorul Pakistanului, situata in apropierea unei baze militare pakistaneze. Raidul american a provocat ulterior tensiuni puternice intre SUA si Pakistan.

Pe 22 mai o tornada puternica a distrus aproape complet oraselul Joplin din statul Missouri. Pagubele provocate au fost uriase, companiile de asigurari urmand sa plateasca despagubiri de peste 2.2 miliarde de dolari. Un numar de 160 de persoane si-au pierdut viata in aceasta catastrofa naturala.

Pe 8 iulie  se stingea din viata Betty Ford, 93 de ani,  sotia fostului presedinte american Gerald Ford.
Pe 23 iunie, in varsta de 83 de ani, se stingea din viata Peter Faulk, actor american, celebru in special datorita rolului din filmul Columbo.
 In luna iulie a avut loc lansarea in spatiu a navetei spatiale Atlantis. Aceasta era ultima ei misiunea, urmand ca la intoarcere sa fie donata unui muzeu, NASA incheind astfel programul zborurilor in cosmos.

Amy Jade Winehouse in varsta de 27 de ani, cantareata britanica de muzica R&B, soul si jazz se stingea din viata la doar 27 de ani.

 Pe 5 octombrie, in varsta de 56 de ani, se stingea din viata in urma unei lupte cu cancerul, Steve Jobs,  co-fondatorul celebrei companii de computere, Apple.
Tot pe 5 octombrie murea la varsta de 89 de ani reverendul Fred Shuttlesworth. Acesta a fost un activist pentru drepturile civile ale afro-americanilor, care a luptat impotriva segregatiei in Birmingham, Alabama. A fost co-fondatorul Southern Christian Leadership Conference, organizatie care a avut un rol crucial in campania din Birmingham, condusa de Marthin Luther King, care avea drept scop atragerea atentiei asupra inegalitatii intre albi si negri.
Dupa luni de zile de lupte sangeroase, in care fortele NATO au oferit suport aerian trupelor rebele libieni care incercau inlaturarea lui Moammar Ghadafi, acesta a fost  capturat si ucis pe 20 octombrie, incheind o dinastie de 42 de ani.
Pe 16 octombrie isi pierdea viata in Las Vegas intr-un accident, in timpul unui concurs,  pilotul de curse Dan Wheldon, in varsta de 33 de ani.

Pe intreg cuprinsul Statelor Unite dar si in marile capitale ale lumii oamenii au ocupat diferite piete protestand impotriva marilor corporatii bancare si financiare, ceea protestatarii si mass-media au numit "occupy Wall Street".

Fauja Singh, este cel mai varstnic maratonist din lume, care la cei 100 de ani ai sai a reusit sa termine in luna septembrie la Toronto, cel de-al 9-lea maraton al sau. Fauja a alergat primul maraton la varsta de 89 de ani, pentru a-si alunga depresia in urma mortii sotiei si fiului.


Pe 1 noiembrie inceta din viata la varsta de 92 de ani Dorothy Howell Rodham, mama secretarului de stat si fost prima doamna Hillary Clinton.
Pe 4 noiembrie se stingea din viata, Andy Rooney, 92 de ani, om de radio si televiziune, care timp de 33 de ani a fost prezent in cadrul emisiunii, "6o minutes" de la postul de televiziune CBS News.

La mijlocul lunii decembrie presedintele Obama anunta incheierea operatiunilor militare si totodata a razboiului din Irak.
Pe 18 decembrie, se stingea din viata fostul presedintele ceh Vaclav Havel.
Tot in luna decembrie murea si dictatorul nord corean Kim Jong Ill, 69 de ani. 
Peste 450 de soldati americani au cazut la datorie in 2011.

Comentarii

George a spus…
Nu ai spus nimic despre moartea dictatorului libian.:)
Marian Petruta a spus…
ai sarit probabil peste pasajul respectiv, este mentionat insa si Colonelul...
Marian Petruta a spus…
i-am pus si poza sa fie mai usor de gasit:)