VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Video: Regizorul James Cameron pe fundul Pacificului in Groapa Marianelor

 foto: National Geographics
James Cameron, in varsta de 57 de ani,  regizorul unor filme premiate cu Oscaruri precum Titanic si Avatar, a reusit o performanta inedita. Acesta a realizat prima scufundare de unul singur cu un submarin special, in cea mai adanca locatie din lume, Groapa Marianelor din oceanul Pacific, la aproximativ 322 de km sud-vest de Guam.
 
Acesta a stat intr-o capsula de forma sferica cu o dimensiune de doar 109 centimetri, coborand timp de 2 ore si jumatate in adancurile Pacificului la o adancime de aproximativ 11 kilometri unde a petrecut aproape 3 ore incercand sa colecteze mostre marine pentru oamenii de stiinta, filmand totodata imagini tri dimensionale inedite pentru un nou documentar care va fi difuzat de canalul de televiziune  National Geographic. Pentru a putea sa se obisnuiasca sa stea intr-o asemenea incapere minuscula Cameron a luat lectii de yoga.
Expeditia intitulata "Challenger Deep" trebuia sa tina aproximativ 6 ore dar datorita unor probleme tehnice la dispozitivele hidraulice a fost scurtata la jumate. Revenirea la suprafata a fost facuta mult mai rapid, ea durand  doar 70 de minute. Unul din fizicienii care a asistat la organizarea expeditiei declara ca pe fundul oceanului presiunea exercitata este de 1000 de ori mai mare decat la nivelul marii, fiind vorba de  presiuni de peste 3 tone pe centimetru patrat.
O expeditie similara a avut loc in 1960 cand capitalul Don Walsh, din marina americana, impreuna cu inginerul elvetian Jaques Piccard au coborat pentru cateva zeci de minute in adancurile Pacificului la bordul submarinului Trieste.

Iata ce a declarat James Cameron despre inedita lui experianta pentru National Geographics:
 "Cand usa (n.r.submarinului) s-a inchis am avun convingerea ca vehicolul va rezista presiunii la care va fi supus. Este posibil sa simti fluturasi in stomac pentru inceput, dar dupa ce ai intrat inauntru, entuziasmul de a merge intr-un loc unde putini au fost inaintea ta, este covarsitor. Adrenalina isi face treaba si frica dispare"
"Odata usa inchisa toate aparatele electronice incep sa emane caldura ca si cum te-ai afla intr-o sauna. Pe masura insa ce am inceput sa ma scufund am ajuns repede la temperaturi  de doar 2 grade Celsius, si imediat am inceput sa simt ca imi ingheata picioarele, imi era frig la cap, dar partea de mijloc a trupului era insa calda. In aprozimativ cateva minute a disparut lumina si era complet intuneric, lucru care s-a mentinut cam pe toata durata scufundarii, astfel incat submarinul devine foarte friguros si a trebuit sa pun pe mine haine groase.  Peretii erau plini de condens si in mod constant picura apa rece. "
"Acolo in adincuri este o vasta frontiera care ne va lua timp sa o intelegem. Am avut sentimentul ca ma aflu pe luna, intr-o atmosfera, foarte izolata. M-am simtit ca si cum as fi mers intr-o zi in spatiu  pe o alta planata si m-as fi intors inapoi" declara Cameron.

Comentarii