Mihail Gorbaciov in vizita in Illinois

foto: Mihail Gorbacio si Ronald Regan in anii '80
Fostul presedinte al URSS Mihail Gorbaciov s-a aflat ieri intr-o vizita in Elgin, o suburbie vestica a  metropolei Chicago.
Intrebat despre momentul caderii zidului Berlinului si celebra fraza  spusa de presedintele american Ronald Regan "domnule Gorbaciov darama jos acest zid" fostul lider sovietic a declarat ca nu a fost foarte impresionat de acea afirmatie pentru ca stia ca Regan era un fost actor. 
 Gorbaciov laureat al premiului Nobel pentru Pace in 1990 a mai discutat despre cariera sa politica si miscarea de reforma a partidului comunist in fosta URSS, asa numita "perestroika" pe care a condus-o. Facand referire la presedintele Regan  l-a caracterizat pe acesta ca fiind extrem de cooperant, un partener si-un presedinte grozav.  
Intrebat despre cum ar trebui sa procedeze Statele Unite in relatii precum cea cu Coreea de Nord, Gorbaciov a  afirmat ca liderii mondiali ar trebui sa continue calea negocierilor si ca varianta razboiului este una periculoasa. Referitor la criza financiara prin care trece SUA acesta a spuc ca America are nevoie de o "peretroika proprie".
Adresandu-se tinerilor studenti din audienta Gorbaciov i-a incurajat pe acestia sa discute si sa dezbata problemele curente cu care America se confrunta si ca fiecare ar trebui sa isi gaseasca un rol in rezolvarea lor. "Este timpul pentru  gandire, spiritualitate si solidaritate" a mai adaugat acesta citat de Chicago Tribune.
Mihail Gorbaciov se afla in zona Chicago pentru a participa la Summitul Mondial al lauriatilor Premiului Nobel care are loc la Universitatea din Chicago, unde printre altii vor fi prezenti si fostul presedinte american Jimmy Carter sau cel polonez Lech Walesa.

Comentarii