Asa zisul conflict Basescu-Marga si distorsionarile din presa damboviteana

 Cam asa a stat Basescu intors cu "spatele" cand a vorbit Marga

People are entitled to their own opinion, but they are not entitled to their own facts.
Pentru prima data am reusit sa vad pe viu cum se manipuleaza o stire, cum una este ce s-a intamplat in realitate si alta ce relateaza presa damboviteana in functie de interese. S-a tot scris si dezbatut asa zisul conflict Basescu-Marga cu ocazia vizitei la Chicago, asa zisa "marlanie" a presedintelui de a se fi intors cu spatele in timp ce ministru de externe Andrei Marga raspundea la o intrebare. Atentie, o singura intrebare si nu mai multe, pentru cei care scriu dupa ureche sau cum bate vantul, fara sa fi fost aici de fata! Marga a raspuns doar la o intrebare pentru ca mai tarziu cand a fost solicitat sa mai raspunda era plecat la infulecat sarmale, asta vis-a-vis de marlanie sau mitocanie. 
foto by: M.Petruta
Culmea este ca aceasta caracterizare de "marlanie" care i se atribuie presedintelui este facuta de nimeni altul decat Crin Antonescu. Ma mira insa faptul ca a crezut minciunile pe care i le-a servit o parte din presa damboviteana si s-a lasat indus in eroare de catre neadevarurile scrise de acestia, unii din ei, fara ca macar sa fi fost prezenti la eveniment.  Acum cateva luni cand  actualul premier Victor Ponta se afla in vizita l-a Chicago, avea o repulsie extrem de vadita in ceea ce priveste presa din Romania, lucru care m-a surprins  putin. Acum insa il inteleg mai bine, dar ce nu mi se pare firesc este ca domnul Victor Ponta si Crin Antonescu sa nu aibe nici o problema cu presa si minciunile propagate de aceasta, cand neadevarurile sunt indeptate impotriva presedintelui!
Cat priveste "marlania" presedintelui de a se fi intors cu spatele este o minciuna sfruntata invocata de o parte din presa, cand in realitate presedintele nu s-a intors cu spatele la ministrul Marga, ba dimpotriva acesta din urma era de fapt cu spatele la presedinte, dar cred ca asta are prea putina importanta. Cat priveste faptul ca presedintele s-a pozat cu cativa copii din sala pe finalul raspunsului dat de domnul Marga, daca este sa dam vina pe cineva ar trebui in primul rand pe parintii care si-au impins in fata copii sa-si faca poze. Sa nu uitam insa ca intalnirea celor din delegatie era una comunitara, cu romanii din zona si nu cu oficialii americani. Dorinta oamenilor de a se poza cu presedintele era una mai mult decat fireasca.
 Un astfel de articol in care s-a distorsionat intalnirea presedintelui cu romanii din comunitate si in care se jigneste si ataca in mod direct comunitatea, nu doar cea din Chicago dar si din celelalte state americane unde locuiesc romani, este articolul aparut in ziarul Cotidianul sub titlul "Traian Băsescu, mitocănie şi manipulări la Chicago". Culmea este ca acest ziar nici macar nu a avut un corespondent oficial prezent la eveniment.
Articolul incepe cu urmatoarea fraza "Traian Băsescu şi-a făcut numărul în faţa unui număr restrâns de români, atent selecţionaţi şi „botezaţi” pompos comunitatea românilor din SUA."
 Este ca si cum ai spune ca pentru a face o analiza de sange unui pacient, pentru a determina o eventuala problema medicala,  trebuie sa ii iei 2-3 litri de sange ca sa fie reprezentativ si nu doar cativa mililitri.
Trist este ca acest articol a fost preluat si publicat si de ziarul romanesc New York Magazin, asta cu toate ca insusi directorul ei, domnul Grigore Culian, a fost invitat oficial sa participe la eveniment. Drept urmare afirmatia ca cei invitati au fost "atenti selectionati" si ca nu reprezinta comunitatea romanilor din SUA sau Chicago este un neadevar. Rugat sa comenteze acest aspect domnul Culian si-a aratat disponibilitatea de a oferi dreptul la repllica, motiv pentru care sper ca acest material sa fie preluat si publicat de New York Magazin in editia viitoare.

foto by: M.Petruta
Pentru o informare mai detaliata a celor din Romania sau de aici, in ceea ce priveste lista invitatilor la eveniment situatia este in felul urmator. Lista invitatilor din Chicago a pornit de la bisericile romanesti. Practic toate bisericile importante (3 ortodoxe, 1 greco-catolica, 3 baptiste, 3 penticostale si 2 adventiste) au trimis intre 6 si 10 reprezentanti, in functie de marimea numarului de credinciosi. Consulul i-a sunat personal pe preotii si pastorii din zona, toti raspunzand prompt si cu amabilitate, trimitand lista reprezentantilor lor. Lista celor prezenti a fost urmatoarea: circa 100 de participanti la receptie, deci cam jumatate, au fost reprezentantii bisericilor romanesti. Apoi au fost invitati toti oamenii de media din Chicago. In plus au fost invitati personalitati reprezentative din cadrul comunitatii: fosti sau actuali profesori universitari, doctori, avocati, oameni de afaceri, artisti, studenti, etc. Au fost invitati - iar unii au si venit - simpatizanti declarati ai USL-ului, pe unii dintre cei ale caror afaceri din Romania au prosperat in vremuri de conducere a PSD-ului sau chiar contestatari ai presedintelui Basescu.
Din afara Chicago-ului au fost invitati: consulii onorifici de pe tot teritoriul SUA, prezenti insa au fost numai doi, cativa ierarhi religiosi (din care a venit doar unul, neoprotestant), circa 20 de lideri de organizatii romanesti, cativa lideri ai organizatiilor studentesti si circa 20 de reprezentanti ai mass-media romane de pe tot cuprinsul SUA.
Au confirmat circa 230 de persoane participarea la receptie, dar au venit aproximativ 180, unii speriindu-se de trafic, demonstratii sau blocaje datorate Secret Service-ului. La participanti s-au mai adaugat cam 30 de membri ai delegatiei romanesti si circa 20 oameni de presa din Romania.
 
Cei prezenti au putut în mod liber să adreseze întrebări delegaţiei, lucru care de altfel s-a şi întâmplat, preşedintele şi ministru de externe răspunzând romanilor şi reprezentanţilor media la întrebări precum cele legate de reintroducerea cursei aeriene TAROM spre Chicago;  situaţia economica din ţară şi eventualele motive pentru care românii să se întoarca acasă; declaraţiile pro Rusia ale ministrului Marga; în ce fel pot contribui românii din afara graniţelor la îmbunătăţirea situaţiei din România; cum ar putea îmbunătăţi colaborarea si comunicarea cu statul român şi intitutiile de acolo românii-americani care doresc să facă afaceri, dar care se lovesc de birocraţia de acolo; întrebari legate de serviciile consulare, obţinerea documentelor româneşti sau redobândirea cetăţeniei române, etc.

  In ceea ce priveste lista ziaristilor prezenti din Romania la eveniment ea este urmatoarea: Ramona Avramescu (TVR), Ioana Bala (RRA), Mirela Barbulescu (Agerpres), Marius Fratila (Mediafax), Iulia Garbacea (PRO TV), Cristina Ioniceanu (Realitatea TV), Cristina Caliu (B1 TV), Diana Maria Stirlea (Prima TV), Cristina Magdalena Sincai (Romania TV), Sanda Elena Nicola (Digi 24 TV), Silviu Sergiu (Evenimentul Zilei), Dan Tapalaga (Hotnews), Dan Cristian Turturica (Romania Libera) plus cativa cameramani ce insoteau pe cei de la televiziuni. Restul ziarelor din Romania au scris dupa ureche despre ce s-a intamplat aici la Chicago.

Comentarii

Lupus a spus…
D-le Petruta,
Daca eu mi-am format o imagine deformată despre impolitețurile președintelui de vina sunt imaginile necenzurate pe care domniile voastre le-ati pus pe acest site pentru care va mulțumesc.
Sa stiti si d-vostră ca domnul Basescu are un ticȘ isi duce mîna la nas cînd vrea să facă o trăznaie. Degeaba puneți d-voastră poza cu Basescu chinuindu-se să-l asculte pe cel care a îndraznit să-l compare cu Mussolini, cînd cîteva secunde mai apoi, asa cum se vede pe video,a lasat naibi protocolul și a luat-o pe scări la vale pentru a face măscări cu copiii din sală.
Asa cum e dreptul d- voastra sa ne judecati, lasati-ne si noua dreptul sa exprimăm ce vedem prin intermediul site-ului.
Inca o data multumim ca prin d-voastra am fost informati mai rapid decit prin ziariștii din tara prezenti acolo.