Informaţii utile de călătorie privind Campionatul European de Fotbal EURO 2012


Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să asiste la meciurile de fotbal din cadrul Campionatului European de Fotbal EURO 2012 câteva informaţii utile pentru astfel de călătorii.

  SFATURI utile
  NUMERE DE URGENŢĂ ale misiunilor diplomatice ale României de la Kiev şi Varşovia
  PAGINI DE INTERNET utile
  CONDIŢII de călătorie
  LOCAŢII special amenajate pentru SUPORTERI
  OBIECTE INTERZISE pe stadioane sau în preajma stadioanelor


  Sfaturi utile

  Pregătiţi-vă din timp călătoria!
  Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă!
  Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica  Sfaturi de călătorie → Ghiduri de călătorie.

  Respectaţi legislaţia locală din statul în care vă aflaţi!
  Asiguraţi-vă că deţineţi un document de călătorie valabil pe toată durata şederii dumneavoastră în străinătate!
  Interesaţi-vă din timp asupra condiţiilor de călătorie specifice din ţara de destinaţie!
  Încheiaţi, înainte efectuării deplasării în străinătate, o asigurare de călătorie!
  Evitaţi ieşirea din zonele turistice sau zonele circumscrise reţelei de transport oferite de organizatori cu ocazia Euro 2012!
  Evitaţi zonele rău famate!
  În cazul cetăţenilor români care se deplasează cu autovehiculul, este recomandată încheierea unor asigurări internaţionale pentru accidente (cartea verde)!

  Atenţie! Având în vedere evoluţia epidemiei de rujeolă din Ucraina, pe baza datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Ministerul Sănătăţii face următoarele recomandări:
o   Cetăţenii care se deplasează în perioada următoare în Ucraina sunt sfătuiţi să se adreseze medicului de familie şi centrelor de vaccinare pentru imunizarea împotriva rujeolei, în cazul în care nu au fost vaccinaţi anterior.
o   Persoanele nevaccinate sau fără imunitate faţă de rujeolă şi care călătoresc în Ucraina prezintă risc crescut de a contracta boala mai ales în condiţiile aglomeraţiilor întâlnite în timpul evenimentelor de masă.
o   Persoanele care prezintă simptomatologie specifică rujeolei (erupţie cutanată, febră, tuse, tulburări respiratorii, conjunctivită) trebuie să se prezinte urgent la medicul de familie sau specialist pe boli infecţioase în vederea stabilirii diagnosticului şi a tratamentului.

  În cazul în care călătoriţi împreună cu un copil minor, vă recomandăm:
o   Nu lăsaţi copilul nesupravegheat în nicio situaţie, îndeosebi în aeroporturi sau în zone aglomerate (gări, autogări, pieţe, magazine)!
o   Nu lăsaţi copilul în compania unor persoane necunoscute!
o   În situaţia în care copilul dumneavoastră dispare sau se rătăceşte, anunţaţi imediat autorităţile locale de poliţie, precum şi ambasada sau consulatul României!
o   Pentru mai multe informaţii despre condiţiile de călătorie în străinătate ale copiilor minori, recomandăm consultarea informaţiilor oferite de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române (www.politiadefrontiera.ro).

ü  Numere de urgenţă ale misiunilor diplomatice ale României de la Kiev şi Varşovia

  Odată ajunşi în ţara de destinaţie, adresaţi-vă misiunilor diplomatice ale României de la Kiev / Varşovia şi anunţaţi-vă prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. 
o   În cazul în care vă confruntaţi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice ale României de la Kiev / Varşovia sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară.

Ambasada României în UCRAINA

Adresa: Ul. Mihaila Kotziubinskogo nr.8, Kiev 01019
Telefon: (0038 044) 234-52-61 / 234-00-40
Fax. (0038 044) 235-20-25
E-mail Secţia Consulară: konsulamb.ro@adamant.net

*

Ambasada României în POLONIA

Adresa: Ul. Fr.Chopina 10, 00-559 Warszawa
Telefon: (004822) 621.59.83 / 628.31.56
Telefon secţie consulară: (004822) 621.59.83 / 628.31.56
Fax: (004822) 622.25.50
Fax ambasada: (004822) 628.52.64

De asemenea, ţineţi cont că există şi un Consulat Onorific al României la Poznan care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contacte cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti şi nu este abilitat să îndeplinească formalităţi consulare. Coordonatele de contact aferente sunt:

Adresa: ul. Maciejewskiego 20/2; 61-606 Poznań
Telefon/Fax: 48 61 8257866; 48 50 1569033
Consul onorific: Dna Iuliana GRAŻYŃSKA







Rounded Rectangle: Numărul de telefon al Ambasadei României la Varşovia - POLONIA pentru situaţii de urgenţă este 0048.694.486.683


Rounded Rectangle: Numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev - UCRAINA pentru situaţii de urgenţă sunt: 00380.93.625.27.17
00380.93.625.27.12
00380.93.625.27.14
00380.93.625.27.19
 










ü  Pagini de Internet utile






Rounded Rectangle: Site oficial UEFA: www.uefa.com


Rounded Rectangle: Pagina oficială a MAE, rubrica Sfaturi de călătorie – Condiţii călătorie Polonia 
www.mae.ro

 







ü  Autorităţile din POLONIA pun la dispoziţia persoanelor interesate să asiste la meciurile de fotbal care se vor desfăşura pe teritoriul acestui stat, un ghid practic care conţine informaţii privind locaţia stadioanelor şi a zonelor special amenajate pentru fani, precum şi condiţii de călătorie: http://www.polishguide2012.pl/en/
o   Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii români pot accesa pagina web: http://www.2012.org.pl/
ü  În plus, site-ul Ambasadei României la Varşovia: www.varsovia.mae.ro

*
ü  Autorităţile din UCRAINA au creat un site special pentru persoanele interesate să participe la meciurile de fotbal desfăşurate pe teritoriul acestui stat: http://ukraine2012.gov.ua/en/
ü  Site-ul Ministerul Administraţiei şi Internelor: www.mvs.gov.ua
ü  Site-ul Ministerul Sănătăţii: www.moz.gov.ua
ü  Site-ul Ministerul Situaţiilor de Urgenţă: www.mns.gov.ua
ü  Site-ul MAE ucrainean: www.mfa.gov.ua
ü  În plus, site-ul Ambasadei României la Kiev: www.kiev.mae.ro


ü  Condiţii de călătorie

ü  Călătoriile în UCRAINA se fac pe baza unui paşaport turistic valabil.
o   Nu este admisă prezentarea cărţii de identitate. Cetăţenii români trebuie să aibă asupra lor, în cazul unui control la frontieră, mijloace financiare suficiente pentru cazare şi revenirea în România.
o   Autorităţile vamale şi de control al trecerii frontierei vor asigura o procedură simplificată a tranzit prin punctele de frontieră al spectatorilor la partidele de la EURO 2012 numai după prezentarea biletelor de intrare pe stadion.
o   Punctul de control trecere frontieră Siret-Porubnoe (doar pentru automobile sau autocare), de la graniţa româno-ucraineană va fi prevăzut cu un culoar de trecere şi control simplificat al documentelor („euro-corridors”), destinat special celor care participă la meciurile din timpul Euro 2012. La frontiera cu fiecare ţară vecină Ucrainei, exceptând R.Moldova, există astfel unul sau mai multe astfel PCTF-uri (rutiere sau de cale ferată).
o   Principalul document care oferă prioritate pentru intrarea pe culoarul de control simplificat este biletul la meciurile competiţiei.
§  Coordonatele de contact ale PCTF ucrainean Porubnoe sunt:
§  Telefon: 0038.037.342.16.59
§  E-mail: porypinct@pvu.gov.ua  
o   De asemenea, astfel de culoare, care vor fi semnalizate cu semne şi logo-uri speciale, aflate la vedere la intrarea în PCTF-uri, vor fi amenajate şi vor deveni funcţionale până la începerea Euro 2012 şi în aeroporturile Boryspil şi Zhuliany din Kiev, precum şi în aeroporturile internaţionale din oraşele Harkiv, Doneţk şi Lviv.
§  Coordonatele de contact ale PCTF Boryspil Kiev sunt:
§  Telefon: 0038.044.281.70.67

o   La intrarea în Ucraina, prevederile vamale permit intrarea cu următoarele:
§  bunuri exceptate de vamă şi taxe;
§  bunuri a căror valoare totală nu depăşeşte 1000 Euro (aeroporturi) şi 500 Euro (puncte vamale rutiere, feroviare sau maritime) şi a căror greutate nu depăşeşte 50 kg;
§  bani cash până la 10.000 Euro, fără declararea sumei la serviciul vamal;
§  până la 200 de ţigări sau 50 de havane;
§  nu mai mult de un litru de băuturi spirtoase (vodka, brandy, whisky etc.);
§  2 litri de vin şi 5 litri de bere;
§  valoarea produselor alimentare avute nu trebuie să depăşească 200 Euro, aflate în nu mai mult de un bagaj şi să nu depăşească 2 kg.;  
§  De asemenea, este admisă intrarea cu produse farmaceutice în Ucraina în cantităţi care să nu depăşească un eventual tratament medical în curs şi care să fie însoţite de reţetă prescrisă de doctor.
o   Este interzisă introducerea pe teritoriul Ucrainei a următoarelor: explozibili, substanţe otrăvitoare sau de altă natură care ar putea produce rănirea sau lovirea altor persoane, materiale radioactive, substanţe narcotice, substanţe psihotrope, produse fără permisele necesare, opere de artă, materiale scrise, audio sau video, fotografii care promovează războiul, pornografia, actele de cruzime, rasismul, ostilitatea etnică sau religioasă, sau care promovează acţiuni care contravin sistemului constituţional al Ucrainei.

*
ü  Intrarea în POLONIA este permisă pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate în termen de valabilitate.
o   Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:
§  ţigări: 200 bucăţi
§  1 litru băuturi alcoolice
§  parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

·         Mijloace de transport disponibile

ü  Pe durata campionatului european, autorităţile din UCRAINA pun la dispoziţie o serie de mijloace de transport între oraşele în care se vor desfăşura meciurile de fotbal din cadrul EURO 2012, astfel:
o   Trenuri rapide între Kiev - Doneţk, Kiev - Lvov, Kiev – Harkov şi Doneţk – Harkov.
§  Pe porţiunile reabilitate, trenurile pot atinge viteza de 180 km/h, ceea ce va reduce semnificativ durata normală de parcurgere a distanţelor dintre oraşele gazdă.
§  În prezent, conform informaţiilor de pe site-ul UEFA şi informaţiilor prezentate de Ministerul Transporturilor din Ucraina, distanţele dintre oraşele organizatoare pot fi parcurse, cu trenul, în următoarele intervale:
·         Kiev – Doneţk: 12 ore
·         Kiev – Lvov: 6,5 ore
·         Kiev – Harkov: 6 ore
·         Kiev – Varşovia: 15 ore
·         Kiev – Poznan: 18 ore
·         Kiev – Wroclaw: 25 ore
·         Doneţk – Harkov: 6,5 ore
·         Lvov – Harkov: 20 ore
§  Plecările trenurilor sunt programate inclusiv pe timpul nopţii.
o   Dinspre gară, accesul către stadioane se poate face folosind autobuzul, troleibuzul, metroul (în Kiev şi Harkov) sau tramvaiul.
§  Până la începerea turneului se va finaliza operaţiunea de semnalizare în limba engleză a traseelor dedicate turiştilor, care să faciliteze accesul rapid de la gară spre stadioane, pe trasee pietonale sau cu ajutorul mijloacelor de transport în comun.
o   În oraşe vor exista indicatoare corespunzătoare pentru facilitarea circulaţiei rutiere destinate celor ce utilizează autovehiculul personal pentru a se deplasa către locurile de desfăşurare a EURO 2012.
o   Distanţele dintre oraşe pot fi parcurse şi cu avionul, aeroportul din Kiev - Borispol având legături regulate cu Varşovia, Harkov, Lvov şi Doneţk.
o   Transportul în comun din Kiev şi Harkov include: tramvaie, troleibuze, autobuze, metrou (acesta din urmă reprezentând cea mai sigură şi rapidă modalitate de deplasare). Infrastructura metroului este diferită de cea din România, staţiile fiind situate la adâncimi de aproximativ 100 de metri.
o   În Doneţk şi Lvov nu există metrou, variantele de deplasare disponibile fiind asigurate de tramvaie, troleibuze şi autobuze.
o   De asemenea, în toate cele 4 oraşe ucrainene circulă microbuze care nu au staţii fixe, şoferii oprind la semnele persoanelor interesate. Nu este recomandat a se circula cu aceste microbuze din cauza aglomeraţiei, a hoţilor de buzunare şi a condiţiilor precare de deplasare.
o   Costul călătoriilor cu transportul în comun, inclusiv al celor cu metroul, este foarte redus, situându-se la nivelul de 2-3 grivne (aproximativ 10 – 20 eurocenţi) / călătorie.
o   Mijloacele de transport urban în comun, destinate vizitatorilor la EURO 2012, vor fi puse la dispoziţia acestora în regim de program neîntrerupt (24/24 h).
*
ü  Pe durata campionatului european, autorităţile din POLONIA pun la dispoziţie o serie de trenuri între oraşele în care se vor desfăşura meciurile de fotbal din cadrul EURO 2012. Pentru mai multe detalii consultaţi site-ul căilor ferate polone care conţine şi informaţii în limbile engleză şi germană:

ü  Informaţii privind transportul în comun
o   Varşovia: Există autobuze, tramvaie şi metrou.  Biletele costă 3,7 PLN (1 PLN ~ 1 RON) călătoria pe timp nelimitat şi 2,3 PLN călătoria timp de 20 min., fiind valabile şi în reţeaua de metrou. Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să accesaţi:
http://www.ztm.waw.pl/?l=2 – site în limba engleză
o   Poznań: Există autobuze şi tramvaie. Biletele costă 3 PLN călătoria timp de 30 min. Nu există reţea de metrou. Pentru informaţii suplimentare va rugăm accesaţi:
o   Gdańsk: Există autobuze şi tramvaie. Biletele costă 3 PLN călătoria pe timp nelimitat şi 3,6 PLN călătoria timp de 60 min. Nu există reţea de metrou. Pentru informaţii suplimentare va rugăm accesaţi:
o   Wrocław: Există autobuze şi tramvaie. Biletele costă 3 PLN călătoria pe timp nelimitat şi 3 PLN călătoria timp de 30 min. Nu există reţea de metrou. Pentru informaţii suplimentare va rugăm accesaţi:
o   Pentru cei care călătoresc cu autoturisme, în oraşe vor exista indicatoare corespunzătoare pentru facilitarea circulaţiei rutiere destinate celor ce utilizează autovehiculul personal pentru a se deplasa către locurile de desfăşurare a EURO 2012.
o   Distanţele dintre oraşe pot fi parcurse şi cu avionul. Aeroportul F. Chopina din Varşovia având legături directe cu Bucureşti, precum şi cu  Gdańsk, Wrocław, Poznań, dar şi cu Kiev.

·         Numere de telefon utile de pe plan local

ü  Numere de telefon utile pentru UCRAINA
o   Pompieri – 101
o   Poliţia – 102
o   Serviciul de ambulanţă – 103
o   Serviciul unic de urgenţă – 112
*
ü  Numere de telefon utile pentru POLONIA
o   Poliţia – 997
o   Pompieri – 998
o   Serviciul de ambulanţă – 999
o   Serviciul unic de urgenţă112
o   0800 200 300 – linie telefonică de informaţii privind siguranţa circulaţiei; funcţionează în perioada de vacanţă, fiind disponibilă şi în limbi străine.
ü  De asemenea, Departamentul de turism din cadrul Ministerului polon al  Sportului şi Turismului informează că la 15 mai 2012 a fost lansată o nouă ediţie a acţiunii informative privind „Telefonul Securităţii” adresată turiştilor străini. „Telefonul Securităţii” a fost conectat la sistemul de securitate care va funcţiona pe durata EURO 2012.
o   Turiştii pot apela linia telefonică gratuită 0800.200.300 de pe telefonul fix, precum şi numărul de telefon mobil cu plată: 0048.608.599.999.
o   În perioada imediat premergătoare şi de desfăşurare a EURO 2012 (1 iunie – 3 iulie) linia de serviciu a „Telefonului Securităţii” va fi disponibilă în limbile engleză, germană, rusă, spaniolă şi italiană.
o   În perioada imediat premergătoare şi de desfăşurare a EURO 2012, pliantele şi posterele privind „Telefonul Securităţii” vor fi distribuite în oraşele gazdă ale partidelor, la ambasadele suporterilor, la punctele de informare turistică şi la unele hoteluri.

·         Condiţii privind traficul auto

ü  În POLONIA, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).
Adesea exista porţiuni cu ceaţă pe zone foarte întinse în câmpiile din Polonia, în special dimineaţa şi seara. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
ü  Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.
ü  În Polonia, utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
ü  Limitele de viteză admise sunt:
o   în interiorul localităţilor – 50 km/h;
o   în afara localităţilor – 90 km/h;
o   pe autostrăzi – 130 km/h.
ü  Folosirea telefonului mobil la volan este strict interzisă.
ü  Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.
ü  Conform Codului Rutier polonez, este interzisă dotarea maşinii cu un dispozitiv de detectare a aparatelor radar, precum şi utilizarea dispozitivelor antiradar. Fapta contrară constituie infracţiune şi se pedepseşte cu 3 puncte de penalizare şi o amendă de 500 de zloţi.
ü  Permisul de conducere românesc este valabil în Polonia.
ü  În caz de accident fără urmări grave (tamponare fără victime), puteţi întocmi procesul verbal de constatare, conform formularului tipizat aferent, de comun acord cu celălalt conducător auto implicat, iar în baza acestuia vă veţi putea adresa societăţii de asigurări pentru despăgubiri. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere amiabila privind stabilirea vinovăţiei, solicitaţi intervenţia poliţiei. Verificaţi atent elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident, ale societăţii şi ale poliţei de asigurare a acestuia.
ü  Dacă accidentul s-a soldat cu rănirea/decesul unor persoane, apelaţi la serviciile de urgenţă locale (poliţie, ambulanţă şi, după caz, pompieri pentru descarcerare), după acordarea primului ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Polonia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară, pentru a le prezenta ulterior societăţii de asigurare.
ü  Pentru informaţii suplimentare, este indicat să consultaţi pagina oficială a MAE, rubrica Sfaturi de călătorie – Condiţii călătorie Polonia (www.mae.ro)
*
ü  În UCRAINA - Pentru persoanele care se deplasează cu autoturismul personal este necesară prezentarea la intrarea în Ucraina a permisului auto, a cărţii verde şi a certificatului de înmatriculare.
o   În cazul în care nu este prezent proprietarul, conducătorul auto trebuie să prezinte o procură specială, autentificată notarial, din partea proprietarului. Relaţii suplimentare pentru Kiev pot fi obţinute la telefonul: (044) 234 00 40.
ü  Atenţie! Pe teritoriul Ucrainei, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă:  
o   Producerea de accidente rutiere din care rezultă victime (cu vătămări corporale de gravitate medie): între 3.400 – 8.500 grivne (340-850 Euro);
o   Părăsirea locului accidentului: 255-306 grivne (25,5 – 30,6 Euro) sau 30-40 ore de muncă în folosul comunităţii sau reţinere administrativă pentru o perioadă cuprinsă între 10-15 zile;
o   Conducerea sub influenţa alcoolului şi a substanţelor halucinogene, precum şi refuzul efectuării etilotestului: 2.550 – 3.400 grivne (255-340 Euro) sau suspendarea permisului de conducere pentru un termen între 1-2 ani sau efectuarea de 40-50 ore de muncă în folosul comunităţii sau reţinerea administrativă a autorului faptei pentru o perioadă cuprinsă între 7-10 zile;
o   Încălcarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice, a normelor şi standardelor de fabricare, reechipare şi reparare a mijloacelor de transport implicate în accidente cu victime omeneşti şi alte urmări grave: între 3400 – 8500 grivne (340-850 Euro);
o   Nefolosirea centurii de siguranţă / a căştii de protecţie pentru motociclişti: între 51-85 grivne (5,1 – 8,5 Euro);
o   Depăşirea vitezei legale admise :
·         Depăşirea cu 20 km/h a vitezei legale admise: între 255 – 340 grivne (25,5 – 34 Euro);
·         Depăşirea cu 50 km/h a vitezei legale admise: 510 – 680 grivne (51-68 Euro);
ü  Trecerea pe culoarea roşie a semaforului, neacordarea priorităţii în intersecţie, depăşirea neregulamentară, nerespectarea distanţei regulamentare în timpul rulării şi nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers:  425 - 510 grivne (42,5 – 51 Euro).
ü  Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii unui autovehicul, fără utilizarea sistemului hands free: 425 – 510 grivne (42,5 – 51 Euro).
ü  Starea drumurilor din Ucraina este în general bună.
ü  Viteza maximă admisă:
o   în interiorul localităţilor: 60 km/h
o   în afara localităţilor: 90 km/h
o   pe autostradă: 130 km/h
ü  Cuplarea centurii de siguranţă este obligatorie
ü  Parcările cu plată au preţuri ce oscilează între 2-10 grivne/h. Pe timpul nopţii este indicată parcarea în spaţiile amenajate şi supravegheate.
ü  Permisul de conducere eliberat de autorităţile române este valabil în Ucraina.
ü  În cazul unui accident de circulaţie, autovehiculul nu va fi mişcat din loc, indiferent de natura şi gravitatea acestuia, până la sosirea echipajului de poliţie.
Accidentele auto trebuie anunţate Biroului de Asigurare Kiev, la telefonul 044-2277184/2270189.
ü  Pentru informaţii suplimentare, este indicat să consultaţi pagina oficială a MAE, rubrica Sfaturi de călătorie – Condiţii călătorie Ucraina (www.mae.ro)

·         Alte informaţii utile

ü  În UCRAINA consumul de băuturi alcoolice şi fumatul sunt interzise în locuri publice, precum şi pe stadion, în staţii de transport în comun, pe stradă, în aeroporturi.
ü  Încălcarea legii poate atrage avertismentul, cu plata unor amenzi de la 2 la 20 dolari.
o   În cazul consumului de băuturi alcoolice în locuri publice, legea ucraineană prevede inclusiv pedeapsă administrativă cu arest până la 15 zile.


ü  Locaţii special amenajate pentru suporteri

ü  Autorităţile din POLONIA pun la dispoziţia persoanelor interesate un serviciu intitulat “Polish Pass”, care permite vizitatorilor să îşi planifice călătoria, să cumpere bilete de avion/tren, să îşi rezerve o cameră la un hotel, precum şi să îşi procure o asigurare de sănătate. Informaţiile prezentate sunt disponibile în 6 limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, poloneză, şi rusă.
ü  Locaţiile stadioanelor şi ale zonelor pentru fani:
ü   Varşovia:
o      Stadion: Al. Księcia J. Poniatowskiego1, 03-901, Warszawa;
o       Zona Fanilor: Plac Defilad (în centrul nou, la 2,5 km de stadion);
ü   Poznań:
o      Stadion: ul. Bułgarska 17, 60-320, Poznań;
o      Zona Fanilor: Plac Wolności (în centrul vechi, la 5 km de stadion);
ü   Gdańsk:
o      Stadion: ul. Pokoleń Lechii 1, 80-530, Gdańsk;
o      Zona Fanilor: Plac Zebran Ludowych (la 1 km de centru, respectiv 3 km de stadion);
ü   Wrocław:
o      Stadion: Al. Śląnska 1, 54-145, Wrocław;
o      Zona Fanilor: Plac Solny (în centru, la 7 km de stadion);

ü  Campinguri special amenajate pentru participanţii la EURO2012:
ü   Varşovia:
o      Warsaw Fan Camp (http://www.warsawfancamp.pl/)
o      Majawa (http://www.majawa.pl/majawa-en/)
ü   Gdańsk:
o      Gdansk Football Camp 2012 (http://camp2012.pl/?lang=en_us)       
o      Camping Stogi (http://www.kemping-gdansk.pl/en)
ü   Poznań:
ü   Wrocław:
o      Eurocamp2012 (http://eurocamp2012.wroclaw.pl/)

*
ü  În UCRAINA, locaţiile speciale pentru suporteri sunt reprezentate de locurile de cazare (campinguri) şi de zonele pentru fani, situate în centrul oraşelor, unde vor fi amplasate ecrane de dimensiuni mari pentru difuzarea meciurilor şi unde vor avea loc diferite evenimente (concursuri, concerte, etc.).
ü  În Kiev sunt 5 campinguri:
o   Kiev Beach Club (aproximativ 10.000 de paturi în corturi de 2-4 persoane, la preţul de minim 25 euro/noapte de persoană, situat la 1 km distanţă de zona fanilor, rezervări la www.accom2012.com);
o   Fan Plaza (aproximativ 4.400 de paturi în camere de 4-8 persoane, preţurile pornesc de la 50 euro/noapte de persoană, situat la 30 minute de mers cu metroul de zona fanilor, rezervări la www.accom2012.com);
o   Camping Prolisok (aproximativ 300 de paturi în corturi şi 50 locuri de campare, de la 25 euro/noapte de persoană în cort şi 65 euro/noapte campare, distanţa faţă de stadion este de 4 km, rezervări la nikitchenko@hamalia.com.ua, +38 044 254 51 10, +38 044 254 53 82);
o   Kiev Rus Park (aproximativ 530 de paturi în corturi de 2-8 persoane şi locuri de campare, preţuri de minim 11 euro/noapte de persoană în cort şi 45 euro/noapte campare, situat la 55 km de centru oraşului, rezervări la www.parkkyivrus.com);
o   Enclave (aproximativ 500 de paturi, preţuri de la 275 euro/noapte de persoană, situat la 20 minute de centrul oraşului, rezervări la www.accom2012.com).
o   Zona fanilor este situată în centrul oraşului, în Piaţa Independenţei (Maidan), deschisă între 12.00 – 01.00.
ü  În Doneţk sunt două zone de camping:
o   Camping Park 2012 (în sudul oraşului, la 10 km de stadion, capacitate de 3000 de persoane, de la 15 euro/noapte de persoană, rezervări la www.liverpool.com.ua);
o   England Village (în nord-vestul oraşului, la 6 km de stadion, capacitate de 5000 de persoane, de la 25 euro/noapte de persoană, momentan nu se fac rezervări).
o   Zona fanilor este situată în Şerbakova Park, deschisă între orele 12.00 – 02.00.
ü  În Harkov este amplasată o singură zonă de camping, Oranje camping (capacitate de 5000 de persoane, preţurile variază între 98 - 201 euro/noapte de persoană, rezervări la www.oranjecamping.nl);
o   Zona fanilor este situată în Piaţa Libertăţii, deschisă între orele 12.00 – 01.00 în zilele meciurilor şi 16.00 – 00.00 în restul zilelor.
ü  În Lvov sunt amplasate două zone de camping:
o   Fans Camp (în sud-estul oraşului, la 15 km de stadion, capacitate de 1000 de corturi şi 300 de locuri de campare, de la 25 euro/noapte de persoană pentru campare şi 115 euro un cort de 3 persoane, rezervări la www.booking.com);
o   Lviv Football Fans Camp (la 5 km de stadion, capacitate de 150 de corturi de 2 persoane, de la 73 euro/noapte de persoană, rezervări la www.booking.com).
o   Zona fanilor este situată pe Calea Libertăţii, deschisă între 12.00 – 00.00 în zilele meciurilor şi 14.00 – 22.00 în restul zilelor.


ü  Obiecte interzise pe stadioane sau în preajma stadioanelor

ü  Este strict interzisă folosirea, deţinerea sau introducerea pe stadion a următoarelor obiecte:
o   arme de orice fel;
o   orice obiect contondent care poate fi folosit ca o armă care taie, înţeapă sau înjunghie, umbrele lungi sau alte obiecte masive;
o   sticle, căni, vase sau cutii din metal şi, de asemenea, orice alte obiecte fabricate din plastic, sticlă, alte materiale dure;
o   artificii, obiecte care produc scântei, praf fumigen, bombe fumigene sau alte materiale pirotehnice;
o   băuturi alcoolice de orice fel, substanţe stupefiante sau stimulente;
o   animale, cu excepţia câinilor însoţitori (cazul persoanelor nevăzătoare);
o   tuburi de spray cu gaz, substanţe inflamabile, corozive, vopsele sau recipiente conţinând substanţe care ar putea dăuna sănătăţii ori substanţe uşor inflamabile
o   lasere;
o   obiecte masive, cum ar fi scări portabile, scaune pliante, cutii, bagaje mari, rucsacuri, valize sau genţi sport;
o   alte obiecte care pot fi folosite ca arme, obiecte utilizate în piercing şi obiectele tăioase, obiecte metalice, brichete, umbrele mari, sticle, pahare, obiecte din sticlă, produse inflamabile, coloranţi, explozivi, substanţe caustice, materiale radioactive, gaze paralizante, spray-uri paralizante etc. De asemenea, li se poate interzice intrarea pe stadion celor aflaţi în stare de ebrietate.
o   alte obiecte care ar putea compromite siguranţa publică.




ü  De asemenea, este INTERZISĂ: 
o   aruncarea oricărui tip de lichid sau obiecte, în special înspre alte persoane, în direcţia zonei care înconjoară terenul de joc sau spre terenul de joc;
o   aprinderea unui foc, aprinderea sau lansarea de artificii, praf fumigen, bombe fumigene sau alte materiale pirotehnice;
o   exprimarea sau răspândirea de sloganuri sau lozinci politice, rasiste, xenofobe, extremiste;
o   comportamentul care poate fi interpretat de cei din jur ca fiind provocator, ameninţător, discriminator sau jignitor;
o   ameninţarea vieţii uneia ori mai multor persoane sau producerea oricărui fel de daune unor terţi;
o   producerea oricărui fel de daune (umane sau materiale);
o   urcarea pe structuri sau instalaţii care nu sunt de uz general, în special pe ziduri despărţitoare, garduri, bariere, stâlpi de iluminat, platforme pentru camerele de filmat, copaci, stâlpi de orice fel sau pe acoperişuri;
o   pătrunderea pe terenul de joc sau în zona din jurul terenului de joc;
o   pătrunderea în zonele care sunt accesul publicului este interzis;
o   obstrucţionarea circulaţiei pe culoare, alei, la intrările şi ieşirile din zonele pentru vizitatori şi la ieşirile de urgenţă;
o   scrierea, pictarea sau lipirea oricărui material pe elementele de structură, pe instalaţii sau pe aleile stadionului;
o   satisfacerea nevoilor personale în alte locuri decât toaletele;
o   aruncarea de deşeuri (gunoaie, ambalaje) în incinta stadionului;
o   urcarea cu picioarele pe scaunele destinate spectatorilor.

Comentarii