VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Un roman din Arizona gata sa fie deportat dupa 16 ani de stat in America


Valentin Balaj (36) se află la centrul de detenţie U.S. Immigration and Citizenship Customs Enforcement (ICE) din Florence, AZ din aprilie 2012 şi urmează să fie deportat ȋn România. Valentin Balaj a cerut azil ȋn SUA ȋn anul 1996, pe motiv de discriminare religioasă, imediat după ce a trecut ilegal frontiera din Mexic ȋn California.

Timp de 16 ani, Valentin Balaj a locuit ȋn California şi Arizona; a plătit peste 20.000$ taxe pentru soluţionarea dosarului său de imigrare şi a fost reprezentat de avocatul Carl Shusterman din California. Cererea de azil i-a fost refuzată, iar la cele două recursuri, el nu s-a prezentat ȋn faţa judecătorilor, deoarece şi-a schimbat domiciliul şi nu a primit citaţia sau pentru că a ajuns la proces cu o ȋntârizere de 45 de minute. Cele două absenţe de la tribunal l-au transformat ȋn “fugitive immigrant” şi l-au adus ȋn atenţia ICE.


Motivul invocat de ICE pntru arestarea lui Valentin Balaj fost ignorarea ordinului final de deportare emis pe numele lui ȋn anul 2006. Deportarea lui Valentin Balaj contrazice politica de deportari şi declaraţiile publice ale preşedintelui Obama, potrivit cărora sunt deportaţi doar criminalii periculoşi, iar autorităţile americane se străduiesc să rezolve ȋn regim de urgenţă, dosarele menite să menţină familiile unite. Dintre cei 326.488 de imigranţi ilegali deportaţi ȋn acest an până la 22 iulie, 156.555 nu aveau ”criminal record”. Circa 6% dintre aceşti erau imigranţi fugitivi.

În dimineaţa zilei de 3 aprilie 2012, Valentin Balaj a fost ridicat de ICE de pe stradă, ȋn apropierea unui supermarket din nordul oraşului Phoenix, Arizona, situat la o milă distanţă de locuinţa personală, unde se afla ca să cumpere lapte pentru cei cinci copii minori ai săi. ICE ȋncearcă să-l deporteze pe Valentin Balaj deşi acesta nu are criminal record, este căsătorit cu un cetăţean American (Emma), cu care are cinci copii minori, de asemenea cetăţeni americani. Cel mai mare copil al familiei Balaj are 9 ani, iar cel mai mic are doar 17 luni. Pastorul bisericii penticostale româneşti, frecventate de familia Balaj, a strâns 800 de semnături de la enoriaşi, ȋncercând să stopeze separarea familiei. Valentin şi Emma Balaj deţin o afacere “Adult Assisted Live Living” ȋn Arizona din 2005. Ei au cumparat casa de bătrâni cu sprijinul comunităţii penticostale din zona. Acest tip de afacere este populară printre imigranţii de origine română din vestul Statelor Unite şi reprezintă ocupaţia de bază a imigranţilor români din cultele protestante, stabiliţi ȋn CA, OR, WA şi AZ.

Situaţia disperată a familiei Balaj a fost semnalată de publicaţia americană “The Arizona Republic” ȋn data de 31 august:


Comentariile românilor de pe Coasta de Est referitoare la situaţia familiei Balaj

Nicoleta Geor: Interesant articol; nefericită situaţie!

Adriana Popescu: Incredibil, dar adevărat!

Simona Botezan: Din păcate se ȋntâmplă şi aşa. Este doar un exemplu de familie distrusă de sistem. Pentru unii procesul de imigrare ȋn SUA nu este "American Dream" ci coşmarul vieţii lor.

Roxana Gheorghiu: No one is above the law! Nu se poate da vina pe sistem. Atâta timp cât cineva se abate de la o regulă, de la o lege, este firesc să suporte consecinţele. Nu se poate să trăieşti ilegal de 16 ani ȋn US şi să ţi se pună ȋn vedere părăsirea ţării, să ignori prevederi şi notificări, şi să rămâi aici 16 ani, practic sfidând sistemul.

Darius M. Stangu: Nu sunt impresionat. Omul a avut o serie de oportunităţi să intre ȋn legalitate şi le-a ignorat. Deocamdată e ilegal şi de bine de rău ȋn ţara asta legea se aplică.

Roxana Gheorghiu A sfidat practic sistemul American timp de 16 ani. Din momentul ȋn care a intrat ȋn mod ilegal ȋn această ţară şi până ȋn prezent. Inadmisibil!!!

Anca Bălinişteanu Am urmărit cu ani ȋn urmă un reportaj despre frontiera cu Mexico; interviu luat la o madamă ȋn uniformă americană ...de origine mexicană. Avea cetăţenie Americană şi lucra la frontieră...şi, Doamne, cât de serios apăra legea care ȋnchidea uşa ȋn nasul concetăţenilor săi! Deci, după dumneaei, potopul! ...not a sermon, just a thought...

Cami Pad: Arizona e un stat cu oameni ai legii mai altfel, să spunem. Din câte am ȋnţeles eu, cei ce ȋşi plătesc taxele şi nu comit fraude, au şanse să rămână legal. Preşedintele parcă a şi semnat o lege, nu sunt informată bine,chiar ȋn legătură cu astfel de cazuri. Oricum ar fi e traumatizant.

Darius M. Stângu: Zicea ȋn reportaj ca madam ȋn uniformă a intrat ȋn State ilegal? Sau doar faptul că era de origine mexicană era suficient să-i lase pe alţi mexicani să ȋncalce legea, riscându-şi jobul? Eu de exemplu am venit legal ȋn ţara asta, şi lucrez cu bani publici. Dupa aceeaşi logică, dacă descopăr că nişte români fură din ei, ar trebui să ȋnchid ochii şi să-i las ȋn pace, că doar sunt "concetăţenii" mei, nu?

Anca Bălinişteanu Am văzut aseară (n.r. 5 septembrie 2012) un discurs al studentei cu rezultate excepţionale la ȋnvăţătură, venită ȋn SUA cu părinţii ilegal, educată ȋn sistemul american şi oricând ȋn pericol să fie deportată spre o ţară pe care nu o cunoaşte. Cum rămâne cu American dream?! Majoritatea celor veniţi ilegal, tot au contribuit la construcţia acestei ţări. Şi eu am venit legal, plătesc taxe ş.a.m.d. Şi ce dacă? Dacă poţi să ajuţi pe altul, de ce nu? Mr. Obama?

Darius M. Stângu: Aia e altă poveste. Şi dacă pot să ajut pe altul, sigur că ȋl ajut. Dar nu cu preţul jobului meu. Şi ȋn nici un caz nu-l ajut să comită ilegalităţi, fie el fratele meu bun.

Alexandru Lucan: ICE procedează corect. Un ordin de deportare e un act juridic, iar părerile lui Obama sunt numai nişte păreri, nimic mai mult decât promisiuni electorale. Nu există posibilitatea legală de a râmane ȋn SUA, nici măcar prin căsătorie cu un cetăţean, dacă ai trecut fraudulos frontiera ȋn Statele Unite. Valentin Balaj are două opţiuni – azil (care i s-a refuzat deja) sau ȋntoarcerea ȋn România, cu o interdicţie de intrare ȋn SUA pentru 10 ani şi apoi poate să aplice pentru waiver şi cartea verde ȋn calitate de soţ al unui cetăţean american. Faptul că are copii nu are relevanţă ȋn faţa autorităţilor, decât emotională. Copiii nu au vârsta legală pentru a sponsoriza intrarea ȋn legalitate a tatălui lor. Faptul că locuia ȋn statul Arizona a fost un ghinion. Dacă ar fi locuit ȋntr-un stat cu legislaţie mai permisivă vis a vis de imigranţii ilegali, probabil că ar fi rămas ȋn SUA.

Lucia Tudosa: A intrat ȋn 1996 ilegal ȋn SUA pe motiv de" discriminare religioasă"? Să fim serioşi şi cinstiţi: ȋn 1996 nu mai exista discriminare religioasă ȋn România; tocmai pentru asemenea minciuni au fost deportaţi o serie de români din State. Un ofiţer de la Immigration a fost consul ȋn România dupa '90 şi a observat că sunt români care depun dosar de azil pe motive de discriminare religioasă şi politică. Cum el a stat ȋn România ani buni şi a văzut că nu mai există aşa ceva, a ȋnceput investigaţiile. De aici a pornit totul, de la incorectitudinea acestor români. Cine minte să nu se mire că trebuie să suporte consecinţele.

Arizona este un stat care luptă asiduu pentru eliminarea imigraţiei ilegale. În luna august, guvernatoarea Jan Brewer, a declarat că statul său nu va acorda premise de conducere pentru minorii intraţi ȋn SUA ca ilegali, ȋmpreună cu părinţii lor, deşi administraţia Obama le-a facilitat intrarea ȋn legalitate absolvenţilor de studii superioare aflaţi ȋn această situaţie, printr-o variantă de “Dream Act” aprobată ȋn 2012.

În anul 2010, guvernatoarea Jan Brewer a aprobat o lege care dă dreptul poliţiei să oprească ȋn trafic orice maşina fără un motiv special sau să legitimize pe stradă orice persoană pentru a stabili statutul său legal ȋn SUA, a declanşat un val de proteste la nivel naţional şi discutii aprinse ȋntre politicienii pro şi contra imigrare.  Recent, guvernatoarea Arizonei a declarat că legile federale nu sunt acelaşi lucru cu legile statale, ceea ce a declanşat o noua dispută ȋntre statul Arizona şi autorităţile federale. Guvernatoarea susţine că statul Arizona va respecta decizia federală de a acorda tinerilor respectivi premise de muncă pentru doi ani, aşa cum a decis administraţia Obama, dar nu are obligaţia să le acorde ID sau premis de conducere ȋn statul Arizona. Deci, beneficiarii legii, care locuiesc ȋn Arizona, vor avea premise de muncă, dar nu vor avea posibilitatea să se deplaseze la serviciu.

 Un articol de Simona Botezan, Washington D.C.

Comentarii

Anonim a spus…
Protestatarii penticostali din Biserica Romana Happy Valley Phoenix au obtinut eliberarea detinutului Valentin Balaj
Romania migrant back home with Phoenix family

Phoenix dad of 5 children held for months in detention

by Daniel González - Oct. 17, 2012 10:25 PM - The Republic | azcentral.com
http://www.azcentral.com/arizonarepublic/local/articles/2012/10/17/20121017romania-migrant-back-home-phoenix-family.html?nclick_check=1#ixzz29j4ASEmo