Lagarele de concentrare pentru japonezi: o pagina rusionasa din istoria Statelor Unite




Una din filele negre ale istoriei Statelor Unite din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial sunt lagarele de concentrare fortate, create special pentru americanii de origine japoneza. Acestea au fost create in primavara anului 1942 la doar cateva luni dupa ce Japonia a atacat pe americani la Pearl Harbor, pe 7 decembrie, 1941. 
Atacul a provocat teama si isterie in randul populatiei, lucru care a condus la semnarea pe 19 februarie, 1942 de catre presedintele Roosevelt a Ordinului Executiv 9066. Acesta prevedea luarea de masuri impotriva japonezilor care traiau pe teritoriul SUA. Guvernul a motivat aceste masuri invocand posibilitatea ca cetatenii de origine japoneza sa spioneze in favoarea Japoniei. Astfel, aproximativ 120,000  de oameni au fost fortati sa isi abandoneze casele, afacerile si tot ce aveau si sa se mute in 10 lagare de concentrare raspandite in 7 state americane, din zona centrala si de vest a Statelor Unite. Dintre acestia, doua treimi erau cetateni americani, iar jumatate copii. Cu toate ca niciunul nu manifestase ostilitate impotriva Americii, o parte din membri de familie au fost despartiti si trimisi in locatii diferite. Taberele erau situate in zone izolate, imprejmuite si pazite de soldati din armata americana. Readaptarea la noile conditii de viata a fost foarte grea tinand cont ca unele tabere erau in zone desertice iar oamenii nu au fost lasati sa isi ia cu ei decat minimul necesar, in unele cazuri familiile avand la dispozitie 48 de ore sa se pregateasca de mutat. 
Ca o ironie a sortii, in timp ce mii soldatii din familii de origine japoneza serveau in armata, familiile lor erau in aceste lagare.
 Ronald Regan semnant actul prin care japonezii erau recompensati cu $20,000
Abia in ianuarie 1945 oamenii au fost lasati sa plece. In anii '80 presedintele Jimmy Carter a dispus o investigatie cu privire la aceste lagare de concentrare, concluziile finale aratand ca nejustificate masurile luate. In 1988 presedintele Ronald Regan a semnat un act prin care fiecare pesoana care a supravietuit acelor vremuri sa fie recompensata cu cate 20,000 de dolari. In total a fost aprobata pentru despagubire suma de 1,6 miliarde de dolari.
Aflat in vizita la muzeul de istorie din Sacramento, CA am avut ocazia sa vad o expozitie de fotografii, documente, sau exponate din acea perioada si sa intalnesc doi americani de origine japoneza care au trait acele experiente si care mi-au oferit o lectie vie despre istoria acelor vremuri.


Comentarii