VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Expozitie inedita cu reclame de epoca la Cluj Napoca

In incinta cazinoului din Parcul Central din Cluj Napoca a avut loc o expozitie inedita cu reclame de epoca.
Expozitia intitulata "Caruta cu reclame" a prezentat vizitatorilor zeci de exponate cu reclame destinate in special mediului rural, scrise intr-un limbaj arhaic specific acelor timpuri: "sapunul popular Stella", "furci, lopeti si sape de fer", "fere de plug", "masine clocitoare" etc..
"Găinile oauă de două ori atâtea oauă, puii, purceii şi poricii cresc de două ori mai repede dacă în hrana lor amestecaţi  făina de peşte Ideal de Gestemund" sustine una din reclame.
Printre reclame se poate regasi un anunt matrimonial al unui fost ofiter de armata, sau un logofat aflat in cautarea unui loc de munca.
Cea mai veche era o reclama  din 1903 care avertiza cumparatorii ca pe piata au fost introduse ingrasaminte contrafacute.

"Un tîner inteligent, oficer in reservă, etate 29 ani, cu un venit fix anual 3000 cor. avere privata 6000 cor. si va moşteni 10-15 mii coroane, în lipsa cunoştinţei pe această cale îşi caută soţia vieţii. Caut o Româncă frumoasă, cultă, vieaţă nepătată, gospodară, fară capriţuri şi pretensiuni, cărea-'i place vieaţa la ţeară, şi posede în numerar 6000 coroane, precum şi mobile pentru 4 odăi.
Recerinţă principală cât de puţin să ştie căsni pianul, dar cu atât mai bine înverti lingura la foc. Numai ofertele la cari sunt alăturate şi posa vor fi luate în considerare. Cel mai profund secret se asigură.
Ofertele sunt a se adresa acestei foi sub devisa: Ce agoniseşte bărbatul femeia să ştie cruţa."

 fotos by: Miclaus Mihai








Comentarii