Dezastrul ecologic din muntii Apuseni !

Sesii 18
Satul Geamana, undeva pe valea Ariesului, jud Alba locul pe unde mergeam la bunici in vizita. Datorita exploatarii miniere din zona, satul Geamana a ajuns un dezastru ecologic, chiar in inima naturii, in creierul muntilor Apuseni.
Proiectul Rosia Montana, care de ani de zile se dezbate public si se vrea a fi pus pe roate tot acolo in apropiere, nu poate decat sa-ti dea fiori, la gandul cum ar putea sa arate inca o zona naturala. Pozele cred ca vorbesc de la sine. Un reportaj de colegul de la Radio Cluj, Dan Izvoreanu.
 
Sesii 14
"Munţii Apuseni ascund, pe lângă nenumărate frumuseţi naturale şi peisaje care îţi încânta privirea, şi câteva zone considerate adevărate bombe ecologice, care otrăvesc natura.
Unul dintre aceste locuri otrăvite, la propriu, ascuns privirii multora dintre turişti, se află pe Valea Şesii, şi anume iazul de decantare aparţinând exploatării miniere de la Roşia Poieni. Iazul se află în apropiere de satul Hădărău (fostul sat Geamăna).
Priveliştea e şocanta. Culorile nepământene ale apei te fac să îţi dai seama că lacul nu conţine apă, ci substanţe chimice şi steril. Un fel de nămol cu o culoare gri. Sterilul cu conţinut de săruri de metale ale acidului sulfuric se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali.
În septembrie 2011, iazul avea în jur de 130 ha. Acesta a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna. Sterilul a înghiţit rând pe rând casele oamenilor, dealul pe care erau construite biserica, cimitirul. Nămolul a ajuns acum la nivelul acoperişului bisericii.
După ce ne-am revenit din şoc, am făcut o tură cu maşina în jurul lacului pentru a-l fotografia din mai multe unghiuri. În aer se simte un miros de chimicale uşor înţepător."
 http://clujfm.radiocluj.ro/gradina-otravita-a-carpatilor-iazul-de-pe-valea-sesii/#comment-10281

Comentarii