VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Eveniment caritabil la Chicago pentru Florinel Enache

Doua steaguri, doua natiuni, despartite de un ocean dar totusi o singura inima, cea de romani-americani, buni crestini, milostivi, iubitori, patrioti, mandri de conationalul lor care si-a servit tara, dar care a avut nesansa sa fie grav ranit si pe care au dorit sa il ajute. Cam asa ar putea fi descris pe scurt  evenimentul desfasurat duminica, in comunitatea romaneasca din Chicago, la biserica Sfanta Maria, unde a avut loc un eveniment caritabil pentru ajutorarea eroului Florinel Enache ranit in Afganistan si care de curand a fost repatriat in Romania, dupa un lung tratament efectuat aici in Statele Unite. Coordonatoarea evenimentului a fost chiar preoteasa Ramona Ursache, implicata in mod direct in tot ceea ce tine de logistica unui astfel de eveniment. Dansa nu este la primul eveniment caritabil de acest gen, biserica Sfanta Maria fiind implicata in numeroase alte actiuni caritabile prin care sunt ajutati cei nevoiasi din Romania.

Pozele si suma de aproximativ sapte mii ($7.000) de dolari adunata la eveniment ar putea sa vorbeasca de la sine, mai ales ca la astfel de evenimente donatiile sunt de obicei de doar o mie sau doua de dolari. 

 Cum puteau oare mai bine romanii din Chicago sa isi arate respectul si gratitudinea fata de jertfa acestui soldat roman, decat prin a face la randul lor o mica jertfa financiara?!
Cu ocazia acestui eveniment am vazut o comunitate unita in jurul unei cauze nobile, o comunitate care a dovedit ca atunci cand exista dorinta si implicare se pot face lucruri frumoase. Unitatea ei ar putea fi exemplificata cel mai bine prin cele 12 cuti din imagine. In ultimele doua saptamani acele cutiute, pe fatada carora a fost lipit un colaj de fotografi cu Florinel,  au fost raspandite la romanii din zona. Cu doar un dolar oricine a putut sa ia o cutie pe care sa se angajeze sa o umple cu bani de la prietenii sau cunoscutii care erau interesati sa doneze pentru aceasta cauza. Dupa doua saptamani, inainte de inceperea evenimentului, se adunase deja suma de 3,149 de dolari. La fel cum acest "puzzle" din cuti puse impreuna au format un colaj unitar cu soldatul nostru, si comunitatea,  prin efortul, daruirea  si implicarea ei a dovedit ca este unita si ca ii pasa.

Evenimentul a fost unul cat se poate de simplu. Dupa ce preotul a spus o rugaciune de multumire pentru bucatele aduse, s-a servit masa de pranz, apoi romanii s-au intretinut la discutii intre ei, fara a avea insa un program artistic sau de orice alt fel. Celor prezenti, li s-a prezentat in mare de catre preot cazul si situatia lui Florinel Enache apoi  au fost incurajati ca sa ajute fiecare cu o donatie, dupa posibilitati. Pe unul dintre peretii au fost expuse cateva desene ale copiilor romani de la scoala duminicala care au transmis mesaje de multumire si incurajare pentru eroismul si jerfa lui Florinel. La intrare, pe doua plansete, alaturi de steagul romanesc si cel american, au fost expuse o serie de fotografii cu Florinel Enache, din perioada tratamentului sau la spitalul din Washington DC, dar si cu primirea oficiala din Romania, unde a fost de curand decorat. Intr-un caiet jurnal cei prezenti au putut sa lase mesaje de multumire si incurajare pentru Florinel.  Un alt cadou pentru Florinel Enache a fost un album cu imagini inedite si istoricul armatei americane de la origini si pana in prezent oferit de Asociatia Jurnalistilor Romani din SUA si Canada (www.NARPA.info)
 Din discutiile avute cu preoteasa bisericii aceasta a declarat ca astfel de actiuni vor continua si pe viitor si ca asteapta ca evenimente si actiuni similare sa aibe loc si in alte biserici din zona Chicago, sau orice alte comunitati romanesti din America.
Romanii din Statele Unite doresc ca si pe viitor sa isi tina promisiunea facuta lui Florinel de a se interesa in mod constant de situatia lui medicala, de a-i sta oricand la dispozitie cu orice fel de ajutor de care ar avea nevoie si totodata de a urmari indeaproape evolutia in ceea ce privesc amenajarile promise de autoritatile romane, necesare a fi efectuate la casa din satul lui natal.






Comentarii