VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Fiecare soldat ranit va costa statul american 2 milioane de dolari


Puse impreuna razboaiele din Irak si Afganistan vor fi cele mai costisitoare din istoria Statelor Unite, se arata intr-un studiu recent facut de cei de la Universitatea Harvard, J.F. Kennedy School of Government. Se estimeaza ca cele doua razboaie vor costa intre 4.000 si 6.000 de milarde de dolari. Din aceasta datorie 2.000 de miliarde de dolari sunt bani luati cu imprumut. Pentru acestia s-au platit doar pana in prezent o dobanda de aproximativ 260 de milarde de dolari.
Pe termen lung costurile medicale pentru fiecare soldat care a fost ranit in razboi va costa in medie aproximativ 2 milioane de dolari, se precizeaza in acel studiu, care nu incearca sa puna neaparat o suma pe viata unui soldat ci mai degraba sa scoata in evidenta resursele financiare ce trebuiesc asigurate din bani publici in urmatoarele decade.
In urmatorii 40 de ani bugetul departamentului care se ocupa de veteranii de razboi (Department of Veterans Affairs) va creste semnificativ. In prezent sunt peste 866,000 de soldati americani care au fost raniti mai mult sau mai putin grav. Din 2001 incoace oficiul pentru ingrijirea veteranilor a cheltuit peste 134 de milarde de dolari pe tratamentul soldatilor raniti. Conform informatiilor oferite de purtatorului de cuvant al acestei institutii si preluate de presa americana,  in 2013 bugetul estimativ de cheltuieli este de 6.9 miliarde de dolari; va fi de 7.6 miliarde de dolari in 2014 si 8 miliarde de dolari in 2015.
foto: US Army
Chiar daca armata americana isi va retrage soldatii din teatrele de operatiuni si va reduce din cheltuieli, ele vor continua sa fie foarte semnificative. Numarul sodatilor cu dizabilitati care aplica pentru beneficii si ajutoare medicale este in continua crestere. In prezent unul din doi veterani de razboi a aplicat si primit beneficii financiare permanente pentru dizabilitati fizice sau psihice. O treime din soldatii care se intorc din razboi au probleme de depresie, anxietate, sau stres postraumatic (PTSD-post traumatic stress disorder). Un numar de aproximativ 253,000 de soldati americani au suferit rani la creier. Numarul sinuciderilor in randul armatei s-a dublat, si este in continua crestere. Un raport oficial al oficiului pentru veterani releva faptul ca in 2010 peste opt mii de soldati s-au sinucis, adica 22 in fiecare zi. Cei mai multi dintre acestia au varsta de peste 50 de ani.
Numarul celor care au primit deja beneficii medicale este in prezent de peste 670,000. Costul asigurari medicale pentru accidente suferite de soldati in perioada de misiune a ajuns la 56 de miliarde in 2013, fata de 18 miliarde in 2001. In septembrie 2012 aproximativ 1.5 milioane de soldati s-au intors acasa din razboi, nu mai sunt activi in cadrul armatei si au dreptul sa aplice pentru aceste beneficii medicale.
Anual, Statele Unite platesc 100 de miliarde de dolari in beneficii veteranilor care au 20 de ani vechime in armata, se mai arata in acest studiu.





Comentarii