Greco-catolicii din Statele Unite cer in continuare raspunsuri din partea deputatului Ioan Oltean in legatura cu proiectul de lege anti greco-catolic


27 mai 2013 - Irvine, California - In urma refuzului deputatului PDL Ioan Oltean de a raspunde la intrebarile care i-au fost adresate in legatura cu initierea proiectului de lege anti greco-catolic 253/2013, Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite i-a adresat o noua scrisoare, depusa la Parlamentul Romaniei cu numarul de inregistrare 1461/27.05.2013, prin care reitereaza solicitarea ca deputatul sa clarifice intrebarile legate de initierea controversatului proiect de lege.

Intrebarile la care se solicita raspuns din partea deputatului PDL Ioan Oltean sunt: cine i-a cerut sa initieze proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013, care a fost implicarea Bisericii Ortodoxe in elaborarea acestui proiect, cine sunt juristii cu care a lucrat “mai bine de o luna” la elaborarea proiectului, de ce a dezinformat opinia publica ca proiectul retrocedeaza proprietatile greco-catolice cand de fapt face contrariul, ce material amplu a vazut "care reda exact situatia dintre cele doua Biserici", si din ce material a citit pe data de 17 mai pozitia Bisericii Ortodoxe unde se afirma ca Biserica Greco-Catolica a renuntat “unilateral de la dialog”.


"Trecand peste atacurile la persoana pe care le-ati intreprins impotriva Cardinalului Lucian Muresan in conferinta de presa de la Bistrita din 17 mai si impotriva mea in conferinta de presa din 24 mai, aveti datoria ca, in calitate de ales in Parlamentului Romaniei, sa raspundeti la intrebarile care va sunt adresate in legatura cu proiectele de lege pe care le initiati", a spus Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Greek-Catholic Association.

"Mentionam ca daca in continuare refuzati sa raspundeti acestor intrebari ne vom adresa Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si Ambasadei Romaniei la Washington, precum si Congresului Statelor Unite si Departamentului de Stat ca, prin Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, sa aflam raspunsurile la aceste intrebari", si-a incheiat Pr. Terhes scrisoarea.

Pe data de 8 mai 2013 deputatul PDL Ioan Oltean a initiat proiectul de lege 253/2013 care ingradeste dreptul Bisericii Greco-Catolice de a se adresa justitiei pentru recuperarea proprietatilor care i-au fost confiscate in 1948 de catre comunisti si date Bisericii Ortodoxe Romane.

Biserica Greco-Catolica a condamnat oficial acest proiect de lege prin vocea Cardinalului Lucian Muresan care, intr-o scrisoare adresa presedintelui PDL domnul Vasile Blaga pe data de 16 mai, a spus ca acest proiect “consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti” si a cerut presedintelui PDL retragerea acestuia.

De asemenea, pe data de 19 mai, Romanian Greek-Catholic Association i-a adresat o scrisoare deputatului PDL Ioan Oltean numindu-l “cel mai extremist membru al Parlamentului Romaniei” pentru faptul ca a initiat a doua oara un proiect de lege anti greco-catolic.

Acelasi deputat PDL a initiat si in 2007, imediat dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, un proiect de lege – 368/2007 – care dorea oprirea retrocedarilor proprietatilor Bisericii Greco-Catolice pe motiv ca greco-catolicii sunt putini. Proiectul de lege 368/2007 a fost respins de Camera Deputatilor pe data de 16 aprilie 2013.

"Atitudinea domnului deputat PDL Ioan Oltean de a nu raspunde la intrebarile care i s-au adresat in legatura cu un proiect de lege pe care l-a initiat este un exemplu de iresponsabilitate politica si desconsiderare fata de cetatenii de rand", a spus Pr. Chris Terhes. "Un reprezentant in Parlamentul Romaniei nu este un vataf care face legi dupa cum il taie capul, ci o persoana care trebuie sa fie in slujba cetateanului, al dreptatii si binelui comun, ca atare face parte din fisa postului sau sa raspunda la intrebarile care i se adreseaza."

"Speram ca, prin depunerea unei noi scrisori cu numar de inregistrare la Parlamentul Romaniei, domnul deputat PDL Ioan Oltean sa nu mai gaseasca scuze puerile si de aceasta data pentru a nu raspunde la intrebarile care i se adreseaza", a spus pr. Chris Terhes.

"Facem pe aceasta cale un apel presei din Romania sa solicite domnului deputat PDL sa raspunda la aceste intrebari. Credem ca este in beneficiul tuturor sa se stie cine e in spatele initietii acestui proiect de lege, si cine se face responsabil de afectarea imaginii Romaniei si de crearea unei noi bariere in deschiderea dialogului dintre Biserica Ortodoxa si Greco-Catolica", a concluzionat Pr. Terhes.

Romanian Greek-Catholic Association este o organizatie non-profit din California care sprijina Biserica Greco-Catolica si pledeaza la nivel international pentru oprirea discriminarii greco-catolicilor din Romania.

Textul integral al scrisorii adresate domnului deputat PDL Ioan Oltean poate fi citit mai jos:

Romanian Greek-Catholic Association

27 Mai, 2013
Irvine, California

Catre Domnul Ioan Oltean, Vicepresedinte PDL si Deputat PDL

Stimate Domnule Deputat Ioan Oltean,

In conferinta de presa de la Bistrita din data de 24 mai ati afirmat ca nu raspundeti la scrisori publice care va sunt adresate, facand referire la scrisoarea pe care v-am adresat-o pe data de 19 mai in legatura cu proiectul de lege anti greco-catolic 253/20013 pe care l-ati intiat. Dupa cum bine stiti, inainte de a o face publica, scrisoarea v-am trimis-o pe adresa de email de deputat, ca atare aveati datoria sa raspundeti.

Oricum, prin prezenta scrisoare depusa cu numar de inregistrare la Parlamentul Romaniei va reiteram solicitarea sa clarificati in fata opiniei publice urmatoarele:

1. Cine v-a cerut sa initiati proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013?

2. Care a fost implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in elaborarea acestui proiect de lege?

3. Cine sunt “juristii” cu care ati lucrat mai bine de o luna la elaborarea acestui proiect de lege?

4. De ce ati dezinformat opinia publica ca acest proiect retrocedeaza proprietatile greco-catolice cand de fapt face contrariul? Ati afirmat chiar in interventia de pe B1 tv ca “nu poti sa iei un bun de la 100 enoriasi si sa-l dai la cei care sunt 10”.

5. Ce material amplu ati vazut "care reda exact situatia dintre cele doua Biserici"?

6. In conferinta de presa de la Bistrita din data de 17 mai ati citit dintr-un document care, se intelege din context, relateaza pozitia Bisericii Ortodoxe astfel: “Este evident ca relatiile dintre cele doua Biserici au fost din pacate intrerupte in special din cauza faptului ca Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a ales sa actioneze in instanta diferite unitati ale Bisericii Ortodoxe Romane pentru rezolvarea litigiilor patrimoniale renuntand astfel unilateral de la dialog”. Afirmatia respectiva este total falsa, contrazicand procesele verbale ale intalnilor mixte care arata ca Biserica Ortodoxa a sistat unilateral dialogul. Din ce document ati facut citire la acel paragraf?

Trecand peste atacurile la persoana pe care le-ati intreprins impotriva Cardinalului Lucian Muresan in conferinta de presa de la Bistrita din 17 mai si impotriva mea in conferinta de presa din 24 mai, aveti datoria ca, in calitate de   ales in Parlamentului Romaniei, sa raspundeti la intrebarile care va sunt adresate in legatura cu proiectele de lege pe care le initiati.

Mentionam ca daca in continuare refuzati sa raspundeti acestor intrebari ne vom adresa Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si Ambasadei Romaniei la Washington, precum si Congresului Statelor Unite si Departamentului de Stat ca, prin Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, sa aflam raspunsurile la aceste intrebari.

Pr. Chris Terhes
Presedinte

Comentarii

Anonim a spus…
PDL a fost sustinut financiar de catre penticostali, prin diversiune acordind peste 300 de milioane de dolari pe mina lui dan Diaconescu care i-a cheltuit aiurea la emisiunea "100 % adevarat" , care i s-a si inchis din cauza ca era meserias la sterpelit.
PDL = USL = aceeasi mizerie .
Anonim a spus…
Mai e si alt greco-catolic in USA in afara de acest Terhes (= gravidel, din maghiara)? Ca asociatia aia are adresa intr-un apartament, tot acolo e si coalitia romanilor din USA, intr-un complex mizer numit San Mateo Apartments).