VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Scrisoare adresata domnului PM Victor Ponta in legatura cu eroul armatei romane Florinel Enache



Membri Diasporei Americane si ziaristii romanii din diaspora au adresat o scrisoare primului ministru Victor Ponta in legatura cu eroul armatei romane Florinel Enache. 

12 Mai 2013
Către: Domnul Victor Ponta, Prim Ministru al României

Re: Intervenția dumneavoastră în suportul Eroului Român, Florinel ENACHE

Din partea: Diasporei Româneşti din America și de pretutindeni; Asociatiei Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP); North American Romanian Press Association (NARPA);

Stimate domnule prim ministru Victor Ponta, 

Așa cum știți, la 4 mai 2012, Plutonier Adjutant Florinel Enache, aflându-se într-o misiune de cercetare în Provincia Zabul din Afganistan, alături de Infanteria Mecanizată 282 Focșani și sub comanda ISAF din cadrul NATO, a fost rănit grav de un dispozitiv exploviz improvizat. Acesta a pierdut braţul stâng şi ambele picioare din zona pelvisiului. Cât s-a aflat sub îngrijiri medicale la Centrul Național Militar Medical ”Walter Reed” din SUA, comunitatea de români de aici s-a unit pentru a-si arăta suportul și dragostea față de eroul nostru. De-a lungul a numeroase vizite la spital, evenimente de strângere de fonduri, asistență cu traduceri între Florinel Enache și personalul medical, sau gătirea de mâncăruri românești aproape zilnic, mulți dintre noi am avut ocazia să-l cunoaștem îndeaproape și să-l apreciem pe eroul nostru.
În același timp, am observat disfuncționalitatea şi birocrația din Guvernul Român și MApN în special, lucru ce amenință calitatea îngrijirii lui Florinel Enache, și a altor eroi români aflați în situații similare. În aceasă chestiune dorim să intervenim la dumnavoastră, să vă solicităm luarea de măsuri de urgență în calitate de Prim Ministru, pentru că de dumneavoastră depinde în ultimă instanță felul în care funcționează Guvernul Român. Florinel Enache a primit un fotoliu rulant personalizat abia recent, la un an de zile de când a fost rănit, și doar ca urmare a multiplelor intervenții pe lângă autoritățile de la București făcute de românii din diaspora, mass media, și inclusiv de personalul medical de la Walter Reed. Florinel este trimis în mare grabă și înainte de termen la București, pe 13 mai, înainte de a-l analiza pentru protezare.  Dar fiți fără grijă, chiar dacă este trimis la Spitalul Militar din București -și departe de sub ochii noștri-, atât diaspora românească dar și mass media nu vor înceta să se intereseze de cazul lui și să monitorizeze îngrijirile medicale acordate. În acest sens, solicităm intervenția dv. pentru a garanta că Florinel Enache va primi suport moral și următoarele beneficii materiale, fără obstacole birocratice, întârzieri și posibil corupție.
1.       Lucrări de renovare la locuința Enache. Singurele pregătiri la casa lui au fost distribuirea unui camion de balastru pentru a cimenta aleea până la poartă pentru a permite accesul căruțului electric. Familia a plătit pentru ciment și mâna de lucru. Așa ceva este de neacceptat. MApN ar trebui să finanțeze 100% renovările necesare, inclusiv extinderea holurilor, a pasajelor între camere și amenajarea unei băi speciale, cu centrală electrică separată, care să-i asigure lui Florinel nu doar intimitatea de a se ingriji personal, dar independența și demnitatea. Aceste lucruri mărunte care pentru noi ar părea banale, sunt de importanță maximă în cazul unor oameni care trebuie să reînvețe cum să-și trăiască viața cu demnitate. Mai mult, de importanță maximă este și un pat specializat, foarte scump și pe care familia nu și l-ar permite.  Vă rugăm să direcționați Guvernul să acționeze imediat, și apoi să se facă publice acțiunile prin intermediul mass media, că aceste renovări la casă vor fi îndeplinite și că un pat specializat a fost achiziționat și instalat.

2.       Salariul, Asigurarea, Diurna. Membri ai mass media și diaspora au primit informații confuze de la MApN în ce privește salariul, asigurarea și diurna datorate familiei Enache. Probabil singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță este că familia nu a aprimit aproape nimic din cele promise. În câteva declarații, MApN scria că Florinel va primi o sumă echivalentă cu 50 de solde lunare și o asigurare de $60.000. Diurna de 70 Euro, plătită retroactiv pe ultimele 12 luni trebuie să fie imediat virată în contul familiei. Mai mult, d-na Enache va trebui să primească remunerație cu norma intreagă în calitatea ei de îngrijitor/însoțitor. Salariul ei trebuie să fie unul decent, și nu redus de măsurile de austeritate impuse de guvern. Vă rugăm, luați măsuri imediate pentru ca salariile, diurna, asigurarea și cele 50 de solde să fie acordate familiei imediat ce ajunge în România, fără piedici birocratice, și  faceți acest lucru cunoscut prin intermediul mass media.
3.       Întoarcerea în S.U.A. pentru Protezare. Oficiali MApN citați de câteva surse din diaspora și comunitatea medicală de la Walter Reed s-ar fi angajat să-l aducă pe Florinel Enache înapoi la ”Walter Reed” în termen de 3 luni pentru a fi pregătit de protezare. Ne manifestăm frica și lipsa de încredere în Guvernul Român în acest sens. Suntem aproape siguri că, odată dus în România, eroul nostru nu va mai avea nici o șansă să fie întors în SUA. În privința protezelor, doi membri ai comunității românești de aici au trimis o scrisoare către APL (Applied Physics Laboratory) din cadrul Universității Johns Hopkins pentru a lua în considerare protezarea lui Florinel Enache. Acesta este un program experimental și ar fi putut fi acoperit financiar de sponsorii APL. Experții de la APL au acceptat să analizeze cazul, să îl întâlnească pe Florinel. Însă mai târziu am aflat că Biroul Atașatului Militar al României la Washington ar fi intervenit pentru a anula această întâlnire, pentru a nu-i da ”speranță falsă” lui Florinel. Acest tip de acțiune, de a bloca o șansă unică pentru Florinel, este de neimaginat, și lipsită de conștiință. Vă rugăm să acționați decisiv în a direcționa Guvernul Român să-i acorde lui Florinel șansa de protezare, de a-l trimite din nou în S.U.A., pentru că ”Walter Reed” este cel mai performant spital din lume în ce privește protezarea. Eroul nostru o merită.
Am solicitat ca acțiunile dumneavoastră, când le veți întreprinde, în beneficiul lui Florinel Enache, să fie făcute publice prin intermediul mass media, pentru a ne asigura că eroul nostru primește toate drepturile și beneficiile pentru care a muncit și s-a sacrificat cu prețul trupului. Este important ca aceste acțiuni să fie făcute publice pentru că noi, cei care am urmărit cazul Florinel Enache de aproape, am observat, la prima mână, că el a fost supus amenințărilor, intimidării, cum că își va pierde beneficiile militare dacă îndrăznește să vorbească cu un reprezentant mass media, indiferent de subiect. Vă rugăm să înțelegeți că Florinel Enache nu s-a plâns nici măcar o dată, nimănui. El este un adevărat domn, cu un spirit uman prea puternic și umil pentru a se plânge. Are încredere în Dumnezeu în fiecare clipă a vieții lui. Dar noi am observat. Într-un caz recent, de exemplu, Florinel Enache a făcut o vizită în afara spitalului pentru prima dată într-un an de zile. A ales să petreacă prima zi de Paști la o biserică românească din apropiere de ”Walter Reed”. Enoriașii români și americani de la biserică l-au întâmpinat cu dragoste și apreciere. Inclusiv marele Ghiță Mureșan s-a aflat acolo. Au fost numeroase fotografii și imagini video făcute de enoriași, iar câteva din aceste imagini au fost transmise într-un reportaj la Televiziunile din România. Reacția anumitor oficiali din MApN a fost însă dură, negativă și cu iz de amenințare, din nou. Acesta este un răspuns tipic birocratic și teribil în reacție la un moment miraculos de neuitat, prima ieșire a lui Florinel Enache în afara porților spitalului, în zi de Paști.
Cu toții înțelegem respectarea contractelor de confidențialitate pe care oameni ca Florinel le-au semnat înainte de a pleca în misiune, dar tentativele MApN de a ascunde povestea eroilor români este inacceptabilă. Interesele unei societăți libere, și drepturile românilor de a-și cunoaște bine eroii, sunt protejate numai prin transparență și acordarea de acces neîngrădit membrilor mass media pentru a descrie devotamentul, curajul și sacrificiul lor. Vă rugăm să luați măsuri imediate în a direcționa MApN să permită reprezentanților mass media acces neîngrădit către eroii noștri. Fără intimidări, fără amenințări, și fără necesitatea semnării de noi contracte de confidențialitate.
După ce politicienii și guvernanții se vor poza cu Florinel Enache, și după ce paradele se vor disipa, și după ce blițul fotografilor se va stinge, îngrijirea medicală și cariera militară ale lui Florinel Enache vor trebui să continue. Românii din țară, românii din diaspora, și mass media vor continua să vă monitorizeze acțiunile. Nu doar în cazul lui Florinel Enache, ci și al tuturor eroilor români care au fost uitați prin diferite sate sau colțuri de orașe, ținuți sub tăcere. Noi ne întrebăm adesea, care sunt numele eroilor români?!  Îi cunoaștem doar pe cei decedați. Însă cei care sunt în viață, care au cel mai mult nevoie de ajutorul nostru, sunt acoperiți sub anonimat de către MApN. O solicitare a noastră  către MApN de a face publice numele lor a fost refuzată. Vom fi atenți la acțiunile dv, pentru că dorim să știm felul în care Guvernul condus de dumneavoastră se îngrijește si va începe să se îngrijească mai bine de eroii noștri care s-au sacrificat cu trup ,  suflet si familii. Dorim ca eroii noștri –până la ultimul- să știe că NOUĂ ne pasă.
Cu respect și sinceritate,
Prietenii lui Florinel Enache

Comentarii