Teatru de comedie la Chicago


Ro Stage Theatre a realizat nu de mult la Chicago un spectacol-comic savuros pentru romanii din zonă intitulat: ”Ce-a Ajuns România!...Care România?!”, un colaj de texte dramatice celebre ale Romaniei din Epoca de Aur, adaptari dupa Tudor Musatescu si Dan Mihaescu. Acestia si-au  propus sa amuze publicul cu un spectacol auto-ironic, pe alocuri melancolic si sub licenta artistica ce da dreptul “la exagerare” si sa ofere un tablou de un sarcasm duios al Romaniei “de atunci-de acum-dintotdeauna”. Nu a fost un spectacol despre Romania neaparat ci un spectacol despre inteligenta si cerebralitatea romanului de a-si da seama cine este si cine a fost cu adevarat de-a lungul istoriei. Da, suntem demni si avem bun simt, suntem curajosi, ingeniosi, mandri, muncitori! Avem simtul umorului si in virtutea lui avem un corect simt al auto-evaluarii zeflemitoare.   Suntem si malitisoi cateodata, carcotasi,“smecheri” si oportunisti. De ce sa nu recunoastem?! Cum altfel sa fi putut supravietui asa o tara mica si frumoasa- insula latina- in mijlocul ostilitatii slave? A trebuit poate sa avem un mic instinct sacalic pentru a ne putea pastra libertatea si identitatea nationala si credem cu tarie ca stim sa ni-l asumam, sa-l recunoastem si la nevoie sa radem de el cu pofta, facand ceva la care suntem priceputi cu totii in tara noastra:ARTA. Una peste alta credem ca suntem un popor pur  si simplu minunat: am mostenit caldura si pasiunea latina in tot ce facem, am adaugat in ADN putin din neclintirea si duritatea slava si am condimentat din plin cu umor balcanic, umor negru de cea mai buna calitate in sticlute perfect aliniate si etichetate constiincios:”Bascalie pura- Pentru cei Puternici!”- consumul excesiv cauzeaza crize isterice de ras. Astia suntem noi, sunt mandra pana in adancul degetelor de la picioare ca sunt romanca si am vrut sa spunem acest lucru tuturor, prin acest spectacol. Proiectile-video din spectacol au lamurit acest aspect si ce anume s-a vrut sa se spuna cu acest proiect, in special mesajul lui Stefan cel Mare catre straini si posteritate: “In acest colt de lume unde neamul romanesc a prins radacini adanci ca si codrii de stejari, nu suntem datori nimanui si n-am prigonit niciodata pe nimeni! Vrem sa traim in buna intelegere cu vecinii pe care ni i-a dat Dumnezeu cat si cu celelalte tari mai departate. Mie nu-mi plac razboaiele! Am luptat insa ori de cate ori neatarnarea si hotarele tarii mele au fost amenintate iar daca va fii nevoie, vom stii sa ne aparam si impotriva ostilor care au cucerit Constantinopolul”

            Nu a fost usor sa se aduca doi actori romani de acasa dar atunci cand exista dorinta si pasiune pentru a face ca astfel de lucruri sa se intample- pornind de la o simpla idee si terminand prin a realiza un proiect minunat- satisfactia este fara margini atunci cand aprecierea si reactiile publicului rasplatesc munca si noptile nedormite.
A fost primul proiect realizat in colaborare cu Become desi alaturi de Catalin Grigoras, directorul companiei, si Mihai Alexandru,  Simina Contras a colindat tara si Europa in turnee si spectacole minunate dar alaturi de care nu s-a saturat sa descopere si sa construiască “povesti” impreuna. Niciodata insa cu amandoi, prin urmare a fost o premiera binevenita. Aplauzele furtunoase le-au rasplatit munca iar lacrimile din ochii spectatorilor i-au facut sa se intoarca acasa fericiti ca au trait aceasta experienta. 

 Cuvinte de multumire trebuiesc neaparat aduse unor oameni precum doamna Cera Stan care a pus la dispozitie un spatiu efectiv exceptional, sala mare de la Stan Mansion, Chicago. O dovada clara ca oamenii mai fac gesturi de generozitate in numele unei idei frumoase, doar pentru placerea de a fi alaturi de compatriotii tai si de a face ceva cu ei, pentru ei, atunci cand esti departe de casa! Multumiri trebuiesc aduse si altor oameni minunati precum Adrian si Bogdan Nastase, Carolina Cocis, Aliona Loghin sau Cristian Blaga pentru ca au ajutat enorm in realizarea acestui proiect.
Ro Stage Theatre s-a nascut odata cu venirea Siminei Contras in America si cu sprijinul neconditionat  si entuziasmul imediat al colegilor Marian Petruta si Radu Bulgaru fara de care nu s-ar fi putut materializa nici unul dintre proiecte. Teatru romanesc in diaspora romana este o idee fara precedent in America, caci fireste, oamenii care emigreaza nu se apuca de facut arta ci…bani. Asadar suntem mandrii ca o mana de romani din Chicago au avut un vis frumos care devine realitate tot mai mult datorita publicului si a oamenilor superbi de aici! Ro Stage Theatre este totusi in cautare de colaboratori, actori sau pur si simplu voluntari care si ajute sa mearga mai departe, prin urmare toti cei interesati sunt invitati sa-i contacteze vizitand site-ul la www.RoStageTheatre.org  si sa se alature echipei.

Catalin Grigoras- director companiei de Teatru Independent „Become” din Sibiu
Întâlnirea cu publicul din Chicago şi mă refer aici la românii care locuiesc în acest impresionant oraş, români care au rupt o părticică din timpul lor destul de preţios şi au venit la spectacol, a fost dătătoare de energie. Poate că rar îţi este dat în viaţă să urci pe scenă şi să simţi acea mângâiere divină, să simţi cum sâmburele creaţiei încolţeşte în exact acel moment, iar cel care pune apă, care udă acest sâmbure nu este nimeni altul decât publicul. DA! Am avut parte de spectatori pentru care aş da bani de la mine doar pentru a mai putea juca odată in fata lor. Românii din Chicago vin la teatru PURI, lăsându-se purtaţi pe cărările trasate de noi cei din faţa lor fără nici un fel de preconcepţie.  A fost o lecţie: „A fi spectator”.  

 Există o vorbă printre artişti care spune că atunci când nu ai ce să oferi publicului, acesta te va sancţiona imediat şi se va depărta de tine, pentru că oricâtă apă ai pune peste sâmburele sec, sâmburele nu va rodi niciodată. Am şansa să lucrez alături de doi actori foarte buni Simina Contras şi Mihai Alexandru, doi actori care se completează şi mă completează. Şi sunt fericit pentru că astfel de întâlniri sunt rare în viaţa unui actor.

Totuşi cel mai impresionant moment a fost în timpul sesiunii de autografe pe cărţi... Alaturi de colegii mei mai sus amintiti am lansat şi o carte. „Teatrul ca un joc – caiet de experimente teatrale vol II” – cărţi ce au fost epuizate în mai puţin de 5 minute. Acel moment unic, dupa spectacol cand  pulicul de romani se apropia cu lacrimi in ochi si emotie pentru a cere un autograf pe carte a meritat tot drumul peste ocean si mi-a umplut sufletul de fericire. La minute bune după spectacol românii încă aveau lacrimi în ochi. Un firicel mi-a izvorât şi mie. M-am stăpânit... aveam de dus la bun sfârşit lansarea.

A fost un vis devenit realitate. Am dus o părticică din România la Chicago si am luat cu noi inapoi acasa o particica din Romania de aici, din sufletul lor. Am întâlnit români sinceri, români cu suflet mare, români care sunt apreciaţi pentru valoarea lor. Multumiri echipei Ro Stage Theatre (in special celor care fac posibil teatru romanesc in Chicago: Radu Bulgaru, Marian Petruta, Simina Contras, Marius Iliescu) si speram sa putem pastra aceasta minunata colaborare trans-atlantica intre Become si Ro Stage Theatre.

de Delia C. Munteanu

Comentarii