Deputatul Lubanovici "Romania sa fie inclusa in programul Visa Waiver"



"Domnilor ministri,
 Domnule Presedinte de sedinta,
 Doamnelor si domnilor Deputati,

In calitate de reprezentant al romanilor-americani in Camera Deputatilor revin cu un mesaj adresat ministrilor si parlamentarilor, precum si diplomatilor romani care au intalniri cu reprezentantii congresului american (indiferent de apartenenta lor politica), de a continua eforturile sustinute de mine si de romanii din Statele Unite pentru includerea tarii noastre in programul “Visa Waiver”.
In cadrul intalnirilor pe care le-am avut cu reprezentantii comunitatilor romanesti din Statele Unite ma confrunt adesea cu intrebarea: ,,cand va fi inclusa si Romania in acest program?”
 Acest fapt ma determina sa solicit domnului ministru de externe Titus Corlatean sa desemneze un reprezentant permanent care sa aiba ca obiectiv gasirea si implementarea unei strategii eficiente pentru ca Romania sa fie inclusa in programul Visa Waiver. Rolul acestei persoane trebuie sa fie atat coordonarea actiunilor de la nivel diplomatic intre reprezentantii Romaniei si ai Statelor Unite, cat si gasirea de forme prin care comunitatea romaneasca din Statele Unite sa se implice in sustinerea acestei actiuni.
Sunt colegi parlamentari care in momentul de fata speculeaza politic acest subiect si transmit mesaje neadevarate cu privire la acest program, dand termene care nu au nimic cu realitatea, inducand in eroare milioane de romani care le-au acordat votul de incredere. Consider ca este nedrept si chiar daunator imaginii Romaniei - total nejustificat sa dezinformam publicul romanesc pentru un procentaj infim de faima politica de moment.
Realitatea politica din Statele Unite in ce priveste legea emigrarii, poate sa fie o miza electorala majora atat pentru Partidul Republican, cat si pentru Partidul Democrat din SUA. Insa, din pacate, numarul foarte mare de emigranti ilegali existenti deja impiedica ambele tabere in luarea unor decizii clare si ferme in acest sens.
Guvernarea actuala din Romania, ar trebui sa aiba in momentul de fata o agenda clara pentru a obtine includerea tarii noastre in acest program odata cu Polonia, care se pare ca a fost deja propusa spre a fi votata. Mentionez ca niciodata in cei 134 de ani de relatii diplomatice legaturile dintre cele doua tari nu au fost mai stranse ca acum, Washingtonul nu a fost mai aproape de Bucuresti ca in momentul de fata, ceea ce da o justificare in plus ca Romania sa fie inclusa in program.
Pentru mine, America va ramane pentru totdeauna tara care mi-a oferit o noua sansa de viata, atunci cand satul de “realizarile comuniste” a trebuit sa-mi parasesc parintii, familia si tara in care m-am nascut, am crescut si am fost educat. Iar ca mine sunt aproape un milion de cetateni romani-americani in Statele Unite ale Americii care asteapta progrese in procesul liberalizarii regimului de vize.
Ma bucur sa vad ca, fata de 2008, cand am ridicat aceasta problema in repetate randuri, atat in cadrul intrevederilor oficiale, cat si in cadrul numeroaselor intalniri cu liderii spirituali, cu reprezentantii organizatiilor romanesti din SUA si cu jurnalistii romani care traiesc acolo, avem tot mai multi sustinatori pe teritoriul American, in Senatul si in Congresul Statelor Unite, dar si la nivel european.
Multe tari din Comunitatea Europeana fac lobby pentru reciprocitatea vizelor pentru tarile lor, iar Romania nu trebuie sa faca exceptie. Multi americani iubesc poporul roman pentru inteligenta noastra nativa, pentru istoria poporului roman (unica in felul ei), dar si pentru ca Romania a ramas un partener serios si de incredere in regiune.
Chiar daca problema procentajului de respingere a vizelor inca joaca un rol esential in includerea Romaniei in acest program, acum este momentul sa dam dovada de un efort sustinut si unitar. La nivel european se fac presiuni considerabile in fata SUA pentru reciprocitate si pentru tratarea ca egali a tuturor membrilor uniunii, iar noi nu ar trebui sa fim mai prejos decat Ungaria – inclusa deja in programul Visa Waiver – sau Polonia – viitoarea tara care se preconizeaza ca va fi inclusa in program. Romania ar putea sa fie inclusa in acest program impreuna cu Polonia, dar pentru aceasta avem nevoie de un lobby puternic in Senatul si Congresul american. Activitatea de lobby inca nu este pe deplin implementata si inteleasa in Romania, dar Statele Unite ale Americii au o lege a lobby-ului bine reglementata si exista o traditie veche in acest sens.
 Avem romani decorati de presedintele Barack Obama pentru ca au luptat alaturi de trupele NATO, avem romani premiati pentru descoperirile lor stiintifice, romani care sunt apreciati la cele mai cunoscute Universitati Americane, la NASA, Boing, Microsoft si foarte multi tineri talentati care aleg sa isi dezvolte cariera in SUA. Peste un milion de romani-americani sunt apreciati pentru munca si contributia lor la economia Statelor Unite. Consider ca acestea sunt suficiente motive legitime pentru care Romania vrea si merita sa fie partenera cu Statele Unite. Este daca vreti un drept castigat de romani, ei trebuie sa beneficieze de acelati tratament ca si alte tari din NATO si sunt convins ca senatorii si congresmenii americani vor fi deschisi si vor vota pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver. Din anul 2010 functioneaza in Parlamentul Romaniei “Grupul Pro-America”. Sunt onorat sa fiu printre membrii fondatori ai acestui grup, care are ca scop mentinerea si imbunatatirea cooperarii politice, strategice, civice, economice si tehnologice dintre Romania si Statele Unite ale Americii.
Asa cum am facut si pana acum, voi continua, alaturi de romanii din Statele Unite, alaturi de colegii mei parlamentari, precum si alaturi de cei implicati activ si in mod direct in acest proiect, sa fac tot posibilul pentru ca Romania sa ramana un aliat strategic important si serios  al Statelor Unite in regiunea Marii Negre. Ma bazez pe dumneavoastra si sper ca romanii din diaspora pe care ii reprezint sa reuseasca sa sensibilizeze senatorii si congresmenii americani care  ii reprezinta la Washington si sa demonstreze, inca o data, ca suntem un popor unit si respectat pe meridianele lumii!"
 
Va multumesc pentru atentie.
Deputat Mircea Lubanovici 
 Data:  18.06.2013 

Comentarii

John a spus…
Romanul la usa Americanului surd - Reforma immigratiei in S.U.A.

Ştiaţi că Marea Britanie are o rată mai mare de refuz a intrării în SUA* decât rata României de refuz a vizelor? Noi am ajuns la 17% (scădere istorică anul trecut, de peste 5 procente), englezii sunt la 20,6%. Totuşi, noi suntem cei care batem şi batem la uşa Visa Waiver şi nu ni se deschide.

http://www.gandul.info/puterea-gandului/romanul-la-usa-americanului-11123767