VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Premiile Antenei 3 cumparate cu mii de dolari de la un festival mediocru

Aseara la Antena 3 Mihai Gadea  sarea prin studio de fericire in timp ce anunta "Cea mai mare REUŞITĂ Antena 3: 10 nominalizări la New York Festivals World`s Best TV&Films". 
Performanta mai, mai sa te dea peste cap la cat de impresionanta pare la prima vedere, mai ales ca anul trecut au luat "Mediala Mondiala de Aur". Ca sa impresioneze audienta acesta spunea ca este unul dintre cele mai mari si importante, daca nu cumva cel mai important festival in domeniu. Nimic mai fals. Festivalul este unul destul de mediocru. Despre el nu  am reusit sa gasesc nimic relatat de presa locala americana  precum: The New York Times sau NY Daily News.
   Mihai Gandea i-a adus in platou pe cativa zeci din colegii din echipele de realizatori, ridicand in slavi pe unul si pe altul despre marea  lor performanta, acesta presimtind ca vor fi iar premiati si in acest an. Are dreptate, mai mult ca sigur ca vor fi! Chiar daca ar parera profetic cele spuse de pastorul Antenelor, in realitatea lucrurile stau putin diferit.  Nimic nu e chiar asa profetic, ba chiar poti intui bine ce va urma daca urmaresti situl festivalului si regulamentul de participare.
 Pornind de la o ancheta jurnalistica facuta de colegii de la ReporterVirtual, am vrut si eu sa ma conving de aceste premii marete ale Antenelor lui Voiculescu. 

Am sa incep cu premiile castigate la editia de anul trecut de Antena3.  Ca sa inscri materialele participante in acest festivalte te costa 375 de dolari pentru un singur material, sau 675 de dolari daca sunt inscrise multimple materiale la aceeasi categorie. Chiar si studentii isi pot inscrie materialele, acestia platind doar 50 de dolari.  Mai mult, organizatorii cer participantilor sa achite chiar si taxa de procesare de 2,5% daca se plateste cu cartea de credit, sau 35 de dolari daca plata se face prin transfer bancar.  Conform instructiunilor de pe situl organizatorilor, chiar si dupa incheierea oficiala a inscrierilor, daca mai platesti o penalitate de 10% poti sa mai inscri materiale. 
Anul acesta Antena 3 a platit cam 3690 de dolari. Inregistrarea materialelor 3600 + 90 de dolari taxa de procesare, daca au platit cu cartea de credit.  
Ar fi interesant de aflat din partea Antenei 3 daca toate materialele trimise initial la festival au si fost selectate?! Mai mult ca sigur ca da, ca doar s-au platit banii buni pentru ele, asa ca fericirea lui Gadea era desarta pentru ca stia ca acceptarea lor sa facuse platind mii de dolari.

"There is no numerical limit of the number of finalists in any category. Each entry is, in effect, in competition with itself..... One, none, or more than one medal may be given in any category." New York Festivals.

 Regulamentul celor de la New York Festivals arata ca in festival pot exista un numar nelimitat de finalisti la fiecare categorie, fara sa existe o competitie reala intre materialele celorlalte televiziuni participante. Acestia pot oferi una, mai multe sau nicio medalie la aceeasi categorie. 
Drept dovada stau medaliile de aur luate anul trecut la categoria "cea mai buna imagine" ("Best camerawork") unde a fost premiata si Antena3. Aceeasi "medalie  mondiala de aur" a fost luata de inca doua tari la aceeasi categorie. Medalii de argint sau bronz nu au existat.




Premiile castigate nu sunt nici ele gratuite, pentru ele, cei premiati, trebuie sa mai plateasca in functie de modelul de trofeu ales intre 89 si 300 de dolari bucata. 


Faptul ca materialele Antenei 3 intra in competitie doar cu ele insele, si nu cu alte televiziuni, o spune clar regulamentul festivalului. Dar chiar si daca ar fi fost intr-o competitie Antena3 tot ar fi putut luat premii pentru ca la unele din categoriile la care este inscrisa, nu exista concurenta. De exemplu la categoria "Best News Documentary/ Special" exista doar un singur material al unei alte televiziuni din SUA. Asadar, judecand logic Antena3 ar fi putut lua locul 1 sau, in cel mai rau caz, locul 2. Tinand cont ca nu exista insa competitie, ambele vor putea lua, ca si anul trecut, "medalia mondiala de aur", si Gadea va putea face tumbe prin platou de fericire. Aproape acelasi lucru se intampla si la categoria "Investigative Report"  adica "Reportaj de investigatie" unde alaturi de Antena3 au trimis materiale doar Argentina si SUA. La categoria "Human interest" la fel sunt materiale doar de la Antena3,  din Singapore si SUA. La categoria "Editing: promotions & IDs" pe langa Antena3,  doar Malaezia, Singapore si SUA au materiale.  

Daca as fi platit niste dolari pe situl festivalului si eu as fi putut sa imi comand o diploma sau un trofeu, sau chiar mai multe, cu  "medalia de aur" castigat anul trecut chiar de Antena3. Totul este o afacere banoasa pentru organizatori, o strategie de marketing si imagine si totodata  material bun de manipulare pentru Antena3 care nu spune oamenilor felul in care ia aceste premii.

Comentarii