VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Ana Blandiana, Doina Uricariu și Romulus Rusan în Washington, DC

Institutul Cultural Român de la New York și Ambasada României din Washington vă invită la două evenimente de mare anvergură, care marchează cea de-a doua participare a României la BookExpo America.

În ziua de 2 iunie a.c., ora 11:30 am, la Biblioteca Congresului SUA, Whittall Pavilion (Thomas Jefferson Building, Ground Floor, intrarea se face prin 1st Street, SE), scriitorii Ana Blandiana, Doina Uricariu și Romulus Rusan vor lectura fragmente din cărțile lor: Ana Blandiana Patria mea A4, Editura Humanitas (My Native Land A4, Editura Bloodaxe), volumul de proză Proiecte de trecut; Romulus Rusan Greyhound America/ America ogarului cenușiu (editura Cartea Românească); Doina Uricariu volumul de versuri Cartea de sticlă/The Glass Book și cele două cărți de memorialistică Maxilarul inferior (Polirom, două volume) și Scara leilor (Polirom, două volume).
Vor participa, în calitate de invitați speciali, prof. univ. dr. Virgil Nemoianu (The Catholic University of America) și prof. univ. Dennis Deletant (Georgetown University).
Cu acest prilej, Ana Blandiana și Romulus Rusan vor prezenta activitatea lor civică din România și proiectul Memorialului Sighet, însoțit de slideshow-ul ”Memoria ca formă de justiție” și vor vorbi despre instituții și programe din România dedicate studierii comunismului și istoriei anticomunismului. Expoziția dedicată Memorialului Sighet, deja itinerantă în mai multe țări europene, are un impact deosebit asupra publicului din toate generațiile, impresionând prin eroismul luptei de rezistență anticomunistă și prin tragedia a mii și mii de destine, private de libertate, de dreptul de a profesa și chiar de propria lor viață. Un slideshow amplu, alcătuit pe mai multe secțiuni, va prezenta publicului chipurile acestor luptători și locurile îngrozitoare de detenție, din România care alcătuiesc corespondentul din țara noastră, a ceea ce numim Arhipelagul gulag al lui Soljenițîn.


În ziua de 3 iunie a.c., ora 18.30 pm, la Ambasada României din Washington DC, va fi organizat un eveniment avându-i ca protagoniști pe scriitorii Ana Blandiana, Doina Uricariu și Romulus Rusan. Cu această ocazie, cei trei scriitori vor lectura din cărțile mai sus menționate, în limba engleză și în limba română, după care va fi purtat un dialog cu cei prezenți. Scriitorii invitați vor acorda autografe pe cărțile lor și vor completa o imagine a creatorului român, înainte și după căderea zidului Berlinului, evocând momente semnificative din creația și viața lor.
De asemenea, Ana Blandiana și Romulus Rusan vor prezenta proiectul Memorialului Sighet, însoțit de slideshow-ul ”Memoria ca formă de justiție”.
În încheierea evenimentului, ambasada va oferi un vin d’honneur.

Vă rugăm să confirmați participarea, precizând pentru care dintre evenimente, până la data de 29 mai a.c., la e-mail rsvp@roembus.org

Comentarii