miercuri, 22 iunie 2016

Ambasadorul George Maior despre viza waiver și votul prin corespondențăMarian Petruta – Domnule ambasador sunteți deja de aproape un an la Washington. Cum vi se pare noua funcție?


George Maior –Este extreme de onorant pentru mine. Au fost câteva luni interesante, vizitele președintelui, ale premierului, presedintele parlamentului. Încercam să menținem permanent comunicarea și dialogul strategic cu autoritățile americane pentru că, pentru România, până la urmă, America reprezintă pivotul în ceea ce privește asigurarea securității într-un mediu internațional foarte complicat, așa cum vedeți.


M.Petruta –O întrebare care revine de fiecare dată pe buzele românilor este cea legată de "viza waiver". Există o speranța că în viitorul apropiat să se renunțe la vizele pentru românii care doresc să călătorească în SUA?

G.Maior – Aș vrea să resubliniez faptul că pentru mine, pentru ambasadă, pentru autoritățile române în general, este un obiectiv primordial eliminare a vizelor, și de includere a României în "viza waiver". Este un an electoral aici, de aceea poate ca această chestiune va fi abordată și din această perspectivă de partea americană. Eu personal am încercat să văd cât mai mulți membri ai congresului în aceasta perioada de timp, menționând la fiecare din ei acest obiectiv al României și faptul că într-adevăr România nu doar își propune sa fie inclusă în "viza waiver", ci și merită, pentru că acest lucru ar ajuta foarte mult parteneriatul strategic. Ar fi și interesul S.U.A. inclusiv din punct de vedere economic, din punct de vedere al turismului, din punct de vedere al comunicării între cele două națiuni. Am găsit multă deschidere la mulți membri ai congresului. Unii pe de altă parte sunt mai preocupați în general de aceasta problemă pe care o vedeți frecvent pusă în campania electorală, cea a migrației. Aici încep să se departajeze lucrurile. România este o țară sigură, cu o securitate națională asigurată la cei mai buni parametrii pentru cetateni, inclusiv împotriva amenințărilor teroriste, și eu cred că și acest lucru este un atu. Îl vom promova riguros în continuare.


M.Petruta –Care este părerea părții americane, a congresmanlior, cu care v-ați întâlnit? Care ar fi motivele care ar împiedica încă în momentul de față ca aceste restricții să fie eliminate?

G.Maior –Această condiționalitate privind rata de refuz trebuie să ajungă până la o anumita limită, 3,5%. Noi suntem pe undeva pe la 9-10% în acest moment. Nu suntem singulari. Și Polonia este intr-o situație similară. Chiar încercam să racordăm eforturile împreună cu Polonia și alte state din Europa Centrală care sunt în această situație. Pe de altă parte, subliniez și acest lucru, avem o rată de "over stay" cum se spune , deci de depășire a perioadei de ședere foarte mică. Ceea ce este un atu pentru România în raport inclusiv cu alte state, și vom folosi și această argumentație în continuare, mai riguros.


M.Petruta –Se apropie alegerile parlamentare în România, ne spuneți câteva lucruri și despre faptul că românii din diaspora vor putea să voteze pentru prima dată prin corespondența?!

G.Maior –Da, și îi încurajez să se înscrie în aceste registre pentru a putea beneficia de acest drept. Până la urmă, sper că acest mesaj este înțeles. Noi am încercat și prin mijloacele de informare ale ambasadei să tot revenim cu această idee că fiecare român se poate înscrie în acest registru special care va facilita această modalitate de vot. Încercăm să organizăm cât mai bine alegerile din toamnă și vor urma câteva acțiuni serioase de informare a comunitații românești.

M.Petruta –Vă mulțumesc.

G.Maior –Mulțumesc și eu.

Transcrierea audio a textului Adina Trandafir

Niciun comentariu: