Chicago Tribune si The New York Times despre protestele de ieri din România.

Ziarele Chicago Tribune si The New York Times alocă azi în paginile lor articole despre protestele de ieri din România. Ziarul newyorkez sublimează faptul că protestul anti-corupție, care a scos peste 600,000 de oameni în stradă, dovedește neîncrederea pe care populația o are în continuare în actualul guvern, motiv pentru care în ciuda faptului că a fost abrogată Ordonanța Guvernamentală, acestia au ieșit în stradă în număr record.
"De ce suntem încă in stradă? Pentru că nu putem avea încredere în noul guvern" declară Ana Puiu, una din protestatare, în vârstă de 24 de ani.
"Nu vrem să fim în continuare paznicii guvernului în timpul nopții, și să tot venim în stradă să schimbăm legea" declară Mihai Georgescu, un inginer IT-ist de 28 de ani.
"Corupția este o prezență constantă în ultimii zeci de ani în România, dar succesele vizibile din ultimii ani, sub conducerea șefei DNA Laurei Codruța Kovesi, au făcut pe români să fie mândri de faptul că oficialii au ajuns să fie pedepsiți. Acest progres însă a ajuns să fie pus în pericol în ultima vreme." declară ziarul newyorkez.
Articolul amintește de protestele din 2015 de după Colectiv și despre căderea guvernului Victor Ponta, cât și despre faptul că acesta din urmă este urmărit penal pentru fapte de corupție.
Liviu Dragnea este menționat și el, subliniind faptul că acesta nu a putut să ajungă prim ministru datorită condamnării sale pentru fapte penale.
"Măsurile luate de Partidul Social Democrat după câștigarea alegerilor, luna trecută, sunt larg văzute de populație ca eforturi de protejare a politicienilor corupți, incluzând măsuri care să facă posibilă scăparea lui Liviu Dragnea de închisoare și posibilitatea ca acesta să devină el prim-ministru." mai scriu ziariștii de la New York Times.
Aceștia mai amintesc faptul că Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, și că ordonanțele date de guvern decriminaliza faptele de corupție pentru sume mai mici de 47,000 de dolari.
"Cred că România este dincolo de punctul în care să mai revină la o dictatură" declara pentru publicația americană Manuel Costescu deputat USR, jurnaliștii menționând faptul ca Uniunea Salvați România este un partid format în ultimul an, cu scopul declarat de a combate corupția și de-a lupta pentru o transparență guvernamentală.


Chicago Tribune prezintă si el pe scurt protestele din țară, prezentând o fotografie emblematică cu principalii lideri de la putere ironizați pe niste pancarde îmbrăcați in haine de deținuți.

Comentarii