VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Proiectul Romania - 100 radacini si o privire catre viitor



 Una din cele mai puternice identități, atât la nivel individual cât și la nivel de grup sau comunitate, rămâne identitatea națională. În contextul în care România va aniversa în 2018, cel mai important moment din istoria țării, 100 de ani de la momentul Marii Uniri ce a adus cu el înființarea României Mari, proiectul dorește a avea ca principal scop cunoașterea, promovarea, păstrarea, convervarea și valorificarea identității naționale  românești în rândul copiilor crescuți în diaspora, proveniți  atât din familii în care ambii părinți aparțin naționalității române, cît și a copiilor ce provin din familii mixte, în care doar unul dintre părinți posedă naționalitatea română.


Titlul proiectului și proiectul e corelat și racordat la ideile de promovare, conservare și valorificare a identității naționale românesti, prin copiii românilor din diaspora (cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani), crescuți și/sau născuți peste hotarele țării, în seva familiilor de români. Proiectul va include 5 etape cu activități specifice, desfășurate în perioada 26 octombrie 2017- 1 iunie  2018 în care noua generatie, copii carora le curge sânge romanesc prin vene, vor prezenta în imagini, prin desene, colaje, picturi, lucrări proprii Romania asa cum le-a fost prezentată în cadrul familiei și a comunității.
Selecția lucrărilor pentru realizarea albumului colectiv de artă vizuală va fi efectuată de un juriu format din coordonatorii de proiect dar și membrii entităților diplomatice și culturale dornice a se alătura proiectului.

 Proiectul se adreseaza tututor copiilor de români din diaspora – răspândiți în Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Australia - cu vârste curpinse între 5 și 10 ani, crescuți și/sau născuți în afara granițelor României, dar exponenți ai neamului românesc prin prisma naționalității părinților lor, crescuți în spiritul culturii, tradițiilor și valorilor naționale românești. Grupului țintă (de care s-a făcut vorbire anterior) i se va lansa invitația de a se implica în proiect prin desene, colaje, picturi, lucrări care să surpindă elemente de identitate națională românească, ca expresie a caracterului național, raportate la limbă, culturp, obiceiurile, tradițiile, cutumele naționale specifice și alte elemente de identitate extinse la sufletul românesc și la realitățile etnice autohtone traduse prin ,,specific național,,

Desenele se vor posta pe pagina online a evenimentului (de facebook), de părinții copiilor, în timp real, în format foto -JPG – în următoarele condiții:
-         Lucrarea/ desenul trebuie realizat de copilași între 5 și 10 ani
-         Materialul trebuie să includă elemente de identitate națională
-         Lucrarea va intra în concurs dacă va fi identificată, prin consemnarea de către unul dintre părintii copilului ce a realizat-o, a prenumelui copilului, vârta și orașul în care acesta locuiește. Informașia va fi poziționată în cadrul desenului în colțul din dreapta jos, după modelul (Mihai, 5 ani – Chicago)
Se vor organiza (în limita posibilităților de colaborare/implicare cu partenerii principali din comunitățile românești)  expozitii cu lucrările copiilor participanți in concurs din comunitățile respective (Chicago – USA, Firențe- Italia, Syndey-Australia, Dubai-Asia etc.....). Expozitiile se vor organiza în jurul datei de 24 ianuarie 2018 și se vor dori a fi evenimente ale acțiunilor culturale din 2018 prin care se va marca momentul aniversării a 100 de la constituirea României Mari.

In perioada 26 februarie-26mai, coordonatorii de proiect se vor ocupa de editarea, realizarea și publicarea albumului colectiv de artă vizuală ,, România – 100 rădăcini și o privire către viitor,, în care vor fi incluse 100 de lucrări, înscrise la concurs și selectate de juriul concursului. Albumul se va publica în 500 de exemplare, la editura Create Space din Statele Unite ale Americii.
Publicația va avea caracter aniversar în momentul lansării (1 iunie 2018), în cadrul evenimentelor culturale și de diplomație culturală organizate în diaspora cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea cea Mare.
Câte un exemplar al acestui album colectiv aniversar de artă vizuală va fi distribuit gratuit fiecărui copil din cei 100 înclusi în proiect și expediat copilului din America (prin servicii de curierat poștal) alături de o diplomă de participare din partea organizatorilor și partenerilor în proiect.
Proiectul se va finaliza în 1 iunie 2018, atunci cand se vor anunța cei 3 copii/participanți câștigători ai concursului de lucrări pe tema identității naționale. Câstigatorii vor primi:
-         Pentru locul I - $300 si diploma speciala
-         Pentru locul II - $200 si diploma speciala
-         Pentru locul I - $100 si diploma speciala

 Domeniul cultural artictic, arte vizuale, identitate națională, publicație/album colectiv publicat și lansat la finalul proiectului
Descrierea grupului tinta caruia i se adreseaza proiectul: copii intre 5 si 10 ani din familii mixte sau 100% romanesti, care traiesc in diaspora, familiarizati (la nivelul lor de dezvoltare) cu elemente de identitate nationala a Romaniei
Beneficiari directi si indirecti: Copiii din cadrul scolilor de limba, cultura si civilizatie romana din diaspora, copiii din cadrul scolilor duminicale romanesti ce functioneaza pe langa bisericile romanesti din diaspora (fără discriminare religiosă), copiii ce fac parte din organizatii non-guvernamentale, cultural-artistice romanesti, fundatii, academii, grupuri, etc dar si familiile de romani din diaspora, parintii sau viitori parinti carora li se trage un semnal de alarma asupra importantei pastrarii, conservarii si valorificarii elementelor de identitate nationala pentru generatiile actuale si viitoare ale Romaniei, ale celor care au radacinile in Romania sau racordate la istoria Romaniei.
Durata proiectului: 26 Octombrie 2017-1 Iunie 2018
Parteneri implicati in proiect pot fi misiunile diplomatice ale Romaniei din orasele in care fac parte coordonatorii de proiect, asociatii romanesti din diaspora, societati culturale romanesti, biserici si scoli romanesti din diaspora, vocea mass mediei din diaspora etc.
Coordonatori de proiect:
- Europa - Iuniana Daniela Popescu, blogger, coordonator regional CNCRI Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia – iunianadanielapopescu@gmail.com
- America de Sud si America de Nord – Alina Cumpan, poet, presedintele Authentic Society for Language and Romanian Culture - alinacumpan@yahoo.com
- Australia – Daniel Ionita, scriitor, traducător, presendintele Australian-Romanian Academy for Culture
- Asia – Casiana Pascariu, profesor univeristar Maricopa Community Colleges si American Univeristy of Emirates, fondator Casiana Connection
Proiectul se va desfăsura sub patronajul Consulatului General al României la Chicago, prin susținerea Excelenței Sale, Consulul General Tiberiu Trifan.
Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi,, pentru românii de pretutindeni susține demersul nostru, prin bunăvoința domnului director general Nicolae Brînzea.
Proiectul este susținut de umrătorii parteri media:
North American Romanian press Association (NARPA)
-         UJRP Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni
-          Agenția de Presă ,,Diaspora azi,, APDA
Inițiator de proiect: Alina Cumpan





Comentarii