VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Eleganta masinior anilor '60 are un nume: Cadillac Eldorado Biarritz decapotabil

Foto credit: Andras Bozsoki
Masinile americane au fost un simbol al secolului 20 pe continentul American. S-a început cu Modelul T, a continuat cu “monster cars” în anii ’50 -60 și cu așa numitele “hot rods” din anii ’70. Mașinile americane reprezentau, atât în viața de zi cu zi, cât și în filmele vremi, un simbol al libertăți, patriotismului dar și al liberări sexuale. În timp, ele au produs alte simboluri, ale stilului de viață american: moteluri, panouri publicitare uriașe, cât și faimoasele restaurante drive- thru. Era un adevărat stil de viață să te plimbi cu mașina, să-ți iei iubita la o plimbare, să comanzi mancarea la restaurantele fast food din scaunul mașini, sau să vezi un film din mașină, în faimoasele cinematografe special construite în aer liber.

 Masinile americane erau mai mult decât un mjloc de transport, au fost un simbol al industriei, artei, libertății, sexului, în esență simbolul unei Americi puternice. Peste timp s-a transformat doar într-un mod de a ajunge dintr-o destinație în alta.
Cu toate astea nostalgia după mașinile de epocă rămâne.
Printre modele de top, din industria automobilistică, prezente la Chicago Auto Show, editia 2019, au fost și câteva exemplare de astfel de masini de epocă, dintre care in mod particular mi-a atras atentia modelul Cadillac Eldorado Biarritz, producția anului 1959.
Un model etravagant pentru sfârșitul anilor '50 și începutul anilor '60, pe care cei de la Cadilllac l-au produs într-un număr de doar 1320 de exemplare.
Designul atrăgător al mașinii te duce automat cu gândul la era spațială, a motoarelor cu reacție. Un model futuristic, dar totodata elegant, cu dotări de top pentru acea perioada. Un model ce reamintește cu nostagie de Rock'n Roll și muzica anilor '60.
Modelul Edorado Biarritz decapotabil, era dotat cu geamuri electrice, suspensie pe aer față-spate, aer condiționat, radio cu boxe în spate, scaune din față cu 6 poziții de ajustare automată, transmisie hidraulică cu 4 viteze, faruri pentru condiții de ceață, mașina având totodată aproape 6 metri lungime. O adevărată bijuterie. Prețul pe exempar la acea veme era de 7401 dolari. În anii '60 americanii puteau alege dintre peste 260 de modele de mașini autohtone cu prețuri cuprinse între 1795 de dolari, pentru Rambler American sedan, și peste 13000 de dolari, pentru ediția limitată a Cadillac Eldorado Brougham.




.
Cadilllac o masina din categoria celor de lux.
Revenind însă la mașinile zilelor noastre, mașina anului în America de Nord a fost aleasă The Genesis G70. În categoria mașinilor utilitare, fost aleasă câștigătoare, Hyundai Kona/ Kona EV, iar la categoria camionete RAM 1500.
Cel mai scump exemplar expus în cadrul salonului auto a fost un Bugatti Chiron, cu un preț de aproape 3,5 milioane de dolari. Ca și mașină concept cei de la Mazda s-au evidențiat prin modelul Infiniti.
De remarcat ca producătorii europeni de la BMW și Mercedes (exceptând cateva modele comerciale) au lipsit de la salon.
Land Rover și-a lansat cu ocazia deschiderii salonului modelul Evoque. Președintele companiei Jaguar Land Rover a evidențiat problemele cu care se confrunta compania datorită Brexit-ului, dar și despre faptul că în următorii ani vom vedea din ce în ce mai des pe străzi mașini electrice și autonome, adică cele care să conducă singure.





Comentarii