Video.Românii din Bucovina de Gabriel Teodor Gherasim

 


Romanii din Bucovina, Convorbiri cu Dr. Ion Popescu de Gabriel Teodor Gherasim 

 Acest interviu a fost acordat în 2005,  domnului Gabriel Teodor Gherasim si publicat in serial in rubrica sa: Romaniana Romani Cu Care Ne Mandrim din cadrul saptamanalului romanesc Merdianul Romanesc din New-York/Anaheim. A fost republicat și integral in format carte in 2018 de catre Ginta Latina, Romania. Acum a apărut in format “audio” in lectura domnisoarei Alina Maria Grigore din Romania. Timpul de ascultare este de 5 ore. Multe lucruri rămân actuale și acum (sunt sistematizate materiale privind deportarile, masacrele, foametea, procesele de schimbare a structurii etnice, “trimiteri” și cum au fost repatriați germanii, polonezii ș.a. de pe teritoriul actualei regiuni Cernăuți), sunt date și privind situația etno-lingvistică și starea învățământului în limba maternă în nordul Bucovinei, Ținutul Herței, nordul și sudul Basarabiei, din dreapta Tisei - acolo unde locuiesc compact vorbitorii de limba română din Ucraina (la 2002). 

Aceasta carte este doar pentru acei ce pot ințelege... și îi doare inima după neamul nostru.. Este un interviu-document prin care se încearcă de răspuns la întrebarea “de ce am rămas noi așa de puțini” (este pomenit aproape fiecare sat bucovinean, suburbiile Cernăuțiului sau multe localități din Ținutul Herței) cu mărturii ale oamenilor concreți, care au fost publicate prin reviste, ziare..., dar și cu date oficiale de prin arhive sau publicate in ediții “credibile”. Mulțumesc! Iata si in forma academică a cărții cu trimiteri la surse: 

 http://gabrielgherasim.com/uploads/1/1/7/0/117084179/romanii_din_bucovina_pdf.pdf?fbclid=IwAR2zadsZa1P_0wYlP7a6-zAwUxLJYYaCBwqhRw_zp1IcDlgPo-HM8w4yUMw


Comentarii