VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

A început cu succes misiunea de căutare a vieții extraterestre pe Marte

Imagini de la simulare

                                        Prima imagine transmisă de pe Marte

                                                           Coborârea pe Marte 


 După o călătorie de o jumătate de an și 468 de milioane de kilometri parcurși, de pe Tera până pe Marte naveta spațială a celor de la NASA a ajuns cu bine pe Planeta Roșie și-a trimis primele imagini. 

Rover-ul are ca misiune explorarea craterului Jezero, adicăm locația unui lac antic cu o vechime de aproape 4 miliarde de ani, unde va încerca să identifice posibile microfosile în rocile și solul din zonă. 

Misiunea intitulată Perseverență (Perseverance) este cea de-a noua care ajunge pe Marte. Pentru a putea ajunge la sol naveta trece printr-o perioadă de "șapte minute de groază"  pentru că acela este timpul cât durează ca naveta să aterizeze pe Marte fără a putea primi ajutor de la NASA, pentru că 11 minute durează ca semnalele radio să ajungă de pe Pământ până pe Marte.

Rover-ul actual este cel mai greu în greutate de până acum pe care NASA l-a trimis pe Marte, cântărind aproximativ o tonă. Naveta a atins suprafața atmosferică a planetei la o viteză de 19,200 de kilometri pe oră, și-a trebuit să încetinească până la 2,7 km pe oră, în doar 7 minute cât  i-a luat până să aterizeze pe solul marțian. Suprafața navei a trebuit să suporte o temperatură de până la 1300 grade Celsius. După 240 de secunde de la intrarea în atmosfera planetei  a fost desfăcută o parașută care să ajute la încetinirea vitezei, timp în care a fost detașat scutul de protecție  ce apăra împotriva căldurii de frecare. Carapacea din spatele navetei și parașuta au fost și ele separate timp în care opt motoare de rachetă au fost pornite pentru a încetini și mai mult viteza de coborâre până aproape de mersul omului la pas sau 2,7km/h. 

Sateliții care orbitează în jurul planetei Marte vor comunica cu rover-ul și vor transmite și ele imagini cu pozițiile navetei. Misiunea pe Marte urmează să dureze vreo doi ani de zile.

Comentarii