Doi ani de la insurecția din Washington DC

 

Conform Departamentului American de Justitie un numar de 978 de persoane au fost puse sub acuzare si arestate pentru participarea la insurectia din Washington D.C.

Alte 860 de persoane au fost arestate in celelalte 50 de state.

465 de persoane au pledat deja vionovat, iar 335 au primit diverse pedepse, 185 dintre ele luând pedepse cu inchisoarea. Datele oficiale sunt puse la dispozitie de Departamentul de Justitie.
Peste 100 de persoane din fosta administratie Trump au fost citate pentru a fi interogate. Inclusiv fostul lider al minoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Kevin McCarthey, care acum incearca de cateva zile, fara succes, sa obtina voturile colegilor republicani. Acesta incearca sa devină  liderul majoritatii, loc pe care l-a detinut prima femeie speaker, democrata Nancy Pelosi, care a decis retragerea din politica. 
 
Fostul presedinte Donald Trump a promovat dupa alegerile din 2020, minciuna conform careia alegerile au fost fraudate, incurajand simpatizantii lui sa doneze banii pentru a lupta impotriva acestei fraude. A reusit astfel sa adune aproximativ 250 de milioane de dolari, conform comisiei care a investigat insurectia de pe 6 ianuarie. 
Comisia a aflat ca din acesti bani doar o mica parte au fost utilizati pentru litigii legate de posibile fraude la alegerile prezidentiale. Sute de mii de dolari si chiar milioane au fost cheltuiți sau dați la diferite entitati si persoane din anturajul fostului presedinte Trump. 
De exemplu, 100, 000 de dolari au fost platiti catre compania de design vestimentar Herve Pierre Braillard, care o îmbrăcat-o pe Melania Trump. 
Alti 327,000 de dolari au fost platiti catre hoteluri detinute de familia Trump si clubul sau de golf din Mar-a-lago, Florida.
10,6 milioane de dolari au fost platiti catre firma care a organizat mitingul de pe 6 ianuarie, 2021. 

Comentarii