Ideile economice ale genialului Trump



 Inca una din prostiile lui Trump :) ...de data asta legata de economie. Ca se lauda el ca e mare businessman.

John Deere, fabricantul american de tractoare, ar planui sa isi mute o parte din productie in Mexic (inchizand una din fabricile ei americane). Mai ieftina forta de munca, nu?

Trump i-a amenintat ca daca fac asta va pune 200% tarif pe produsele lor daca vor fi vandute in SUA.


Dar aici e smecheria :) ...Mexic, ca si Canada, face parte din USMCA, care e un tratat comercial inlocuitor al NAFTA (fostul tratat comercial negociat de Bill Clinton si despre care Trump a spus ca a fost teribil pentru economia americana).

Ei bine, cine e initiatorul si negociatorul USMCA? Trump, pe timpul administratiei lui s-a nascut acest tratat. Ce prevede acest tratat, printre altele? Ca daca componentele masinilor produse in acest spatiu comercial sunt fabricate tot in acest spatiu comercial in proportie de 75% atunci produsele finite se bucura fie de tarife foarte reduse fie sunt exceptate de la tarife (ca la duty-free).


Deci John Deere daca s-ar muta in Mexic si ar produce acolo majoritatea componentelor cat si produsul finit prin legea agreata nu ar trebui sa aiba alte tarife impuse asupra lor.

Dar spune-i asta lui Trump care si-ar incalca legea data tocmai de el :))). Semn ca probabil habar nu are ce lege a semnat si de continutul ei. Ca mai tot ceea ce scoate pe gura, desi unii il cred pe nemestecate.


Si vorbind de tarife, Trump ar planui sa impuna tarife pe orice produse importate (10-25%) si in special pe produsele importate din China (60%). Asta ca sa faca rost de bani cica sa plateasca noile taieri de taxe pe care le planuieste.

Iar lingatorii lui Trump au salivat "Yeee, China o sa plateasca tarifele astea! Si restul tarilor! Vom deveni iar bogati!"...la fel cum salivau cand acelasi Trump a promis ca Mexicul va plati pentru zidul lui de la granita (nu s-a intamplat asta bineinteles).

Sa-i explice cineva (degeaba ii explica) ca tarifele nu sunt platite de tari ci de companiile care importa acele produse in America. Iar acele companii nu vor permite ca profiturile lor sa scada asa ca vor pasa aceste tarife consumatorilor! Ceea ce face ca pana la urma tarifele sa fie platite de alegatorul obisnuit. Ceea ce va duce la cresterea preturilor (adica inflatie). Trump zice ca iti da cu o mana dar mai apoi iti ia cu doua :))). Cum a facut toata viata lui. Iar minionii lui se bucura :)), desi ei sunt cei care vor plati tarifele (pe bogati nu-i intereseaza pentru ca ei isi permit). Aceeasi minioni care acum se plang de inflatie ar urla de bucurie la tarifele lui Trump :))). Stockholm syndrome la cel mai rafinat moment, ce sa mai!


Si vorbind de noul lui Tax Plan...Trump, ca si minionii lui, se plange de actualul tax plan. Dar treaba e ca actualul tax plan in America e acelasi tax plan a lui Trump din 2017 :))). Suntem sub planul lui pana in 2025. Dar el se plange acum ca actualul plan e nashpa si ca noul lui plan va taia taxele si mai mult (adaugand in acelasi timp la deficitul curent, bineinteles, cum s-a intamplat si in 2017). Ca sa vedeti cat de bine isi cunoaste el legile date de el insusi. Si cat de mult incearca sa prosteasca lumea cu asta. Are aceeasi placa acum care a avut-o si in 2015-2016 sperand sa aiba acelasi rezultat (adica sa fie ales).

Asta e nivelul lui de "competenta"...si asta e nivelul celor alesi de el (nu numai in guvern dar si in afacerile lui de-a lungul anilor). Un incompetent nu are cum sa se inconjoare de competenti. Vor ramane alaturi de el cei si mai incompetenti si mai lingai.

Text Mircea Goia 

Comentarii