Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Video: Amprenta fatală a arhiepiscopului legionar Valerian (Viorel) Trifa descoperită de FBI după 40 de ani

 

Amprenta preotului legionar Valerian Trifa
La începutul anilor '80 cei de la FBI dețineau o tehnologie secretă de identificare a amprentelor latente: laserul. Era atât de sectetă că atașatul consular de la ambasada Germaniei de Vest la Washington D.C. nu a fost lăsat nici măcar să intre în camera unde era laserul, care urma să detecteze o amprentă de pe o carte poștală, pe care acesta o adusese, special, din Germania, la cererea Departamentului American de Justiție.
Sistemul laser al FBI cu care a fost detectată amprenta veche de 40 de ani

Cartea poștală era trimisă pe 14 iunie, 1942 de Viorel Trifa lui Heinrich Himmler unul din principalii lideri naziști și arhitectul principal al Holocaustului. La vremea respectivă Viorel Trifa era rezident în lagărul de la Dachau, Germania.  Trifa a imigrat după război în SUA, devenind peste ani Arhiepiscopul Biserici Ortodoxe Române din America. 

                                                                    Valerian (Viorel)  Trifa
Pe 13 August, 1984 Valerian Trifa (între timp își schimbase numele din Viorel în Valerian) fostul lider al bisericii ortodoxe române din America era deportat din SUA, după un lung proces cu statul american, care a durat aproximativ 9 ani de zile, timp în care acestuia i-a fost retrasă cetățenia americană. Motivul era faptul că mințise autoritățile americane în legătură cu relațiile sale cu naziștii și faptul că fusese lider în organizația legionară Garda de Fier. Dovada finală a legăturilor sale cu naziștii a fost o amprentă identificată cu ajutorul tehnologiei laser pe o carte poștală veche de 40 de ani. 

Trifa s-a născut pe 28 iulie, 1914 la Câmpeni, jud. Turda, (actual jud. Alba ) fiind nepotul preotului Iosif Trifa, cel care a întemeiat mișcarea Oastea Domnului. A terminat scoala primară în satul natal, apoi patru clase la gimnaziul "Horia" din Câmpeni, după care urmează liceul "Gheorghe Lazăr" din Sibiu. Urmeazã apoi cursurile Facultății de Teologie din Chisinău , in 1935 obținând Licenta în Teologie. În 1936 se înscrie pentru doctorat în teologie la Facultatea de Teologie din Bucuresti, urmând și cursurile Facultãtii de Litere și Filozofie. În 1939 se înscrie la Universitatea din Berlin, unde urmeazã douã semestre la Facultatea de Filozofie. Revine în țară devenind  redactor al gazetei "Libertatea" de la Orăștie, iar în 1940 este ales Președintele Uniunii Naționale a Studentilor Creștini Români.


 În 1941, în urma conflictului dintre Miscarea studentească legionară și generalul Ion Antonescu, președintele studentilor fuge în Germania, unde guvernul lui Hitler îl internează, ca și refugiat politic, în diferite lagăre la Berlin, Buchenwald și Dachau. Ajunge în Statele Unite la 17 Iulie 1950 preluând redactia ziarului SOLIA din Cleveland, Ohio. În urma Congresului Episcopiei Ortodoxe Române din America, desfășurat la Chicago în 2 Iulie 1951, Viorel Trifa a fost ales Episcop, iar în 1952 a fost hirotonit în biserica "Pogorârea Duhului Sfânt" din Philadelphia, preluând în aceeași vară conducerea Episcopiei Ortodoxe Române din America. În 1957 primește cetățenia americană, care îi este însă luată înapoi în septembrie, 1980.

 Povestea dezgropării trecutului controversat al arhiepiscopului Trifa a început în 1952 când un doctor evreu, de origine română din New York, pe nume Charles Kremer, a început să facă investigații. Dr. Kremer își pierduse vreo câțiva zeci de membri de familie în crimele făcute de legionari, împotriva evreilor din București. Acesta a adunat de-a lungul anilor dovezi și înformații pe care le-a prezentat autorităților americane, începând cu Casa Albă, Departamentul de Stat, Procurorul General al SUA, Oficiul de Imigrării și Congresul American. Chiar dacă, inițial, la autoritățile de imigrare Trifa a negat că ar fi făcut parte dintr-o organizație nazistă, precum Garda de Fier, sau că ar fi scris materiale anti-evreiești, într-un interviu dat ani mai tîrziu presei Trifa recunoaște toate  aceste lucruri. Dr. Kremer, ajutat și de numeroase organizații evreiești, a adunat numeroase probe care-l incriminau pe Trifa. În 1973 ziarul The New York Times publică un articol de investigație legat de Valerian Trifa, în care Trifa recunoaște că a îmbrăcat uniforma verde a Gărzii de Fier și-a ținut discursuri anti-semite. Totodată a recunoscut că nu a fost arestat de nemți ci că aceștia l-au protejat și că nu îi este rușine de trecutul său.

                                                                              Pogromul  

Iată cum a fost descris pogromul într-un domument istoric ce comemora victimele evreiești din perioada legionară:  "Încă din ziua de 20 ianuarie, legionarii au început să captureze evrei pe străzile Bucureștiului. Un prim grup au fost duși la Prefectura Poliției Capitalei, unde au fost bătuți sistematic, interogați și umiliți. În următoarele două zile, legionari și locuitori ai Bucureștiului sau din împrejurimi au invadat cartierele evreiești – în special, Văcărești, Dudești – unde au bătut și sechestrat evrei, au devastat, profanat și incendiat sinagogi, au prădat și distrus magazine și locuințe. Dintre participanți, unii erau legionari zeloși, alții fuseseră mobilizați de propaganda legionară și veniseră să apere „revoluția” de „trădători” și „evrei”. Mulți civili au profitat de dezordini pentru a participa la jafuri colective.
La acel moment, nu mai existau forțe de ordine în Capitală care să-și facă datoria. Evrei agresați sau prădați au sunat insistent după ajutor, dar nu l-au primit. Antonescu era preocupat doar de propria salvare și concentrase forțele disponibile în jurul câtorva instituții. În plus, conform mai multor surse, șeful statului a lăsat în mod deliberat să se instaureze haosul pentru a-și putea pleda cazul în fața germanilor. „Tactica mea era ca să fie discreditați pentru că făceau orori și lumea să fie contra lor”, a recunoscut Antonescu mai târziu.Această tactică cinică s-a soldat cu pierderi numeroase de vieți omenești și cu devastarea unor întregi zone din București."



Arhiepiscopul Trifa investigat pentru posibile atrocitați fasciste - The New York Times 1973

 În 1975 Departamentul de Justiție al SUA deschide un proces pentru a demara procedurile de retragere a cetățeniei americane și deportare a lui Trifa, după ce descoperă trecutul lui de legionar și antisemit, lucruri ținute ascunse atunci când a ajuns în America și apoi când și-a obținut cetățenia. Justificarea autorităților americane a fost că Trifa fusese implicat în 1941 în acțiunile inteprinse împotriva evreilor din București și din țară, soldate cu mii de morți. Între 1941 și 1944 Trifa a beneficat de protecția naziștilor, atât în România cât și în Germania. Pentru procesul intentat de guvernul american lui Trifa, procurorii americanii au căutat dovezi din surse multiple, inclusiv România, Germania și Anglia. Inițial autoritățile române au refuzat colaborarea cu americanii pe motiv că nu există un tratat încheiat între cele două țări cu privire la schimbul de dovezi și documente, sau interogarea unor cetățeni români. Într-un final autoritățile comuniste au cedat presiunilor americane după ce ambasadorul român la Washington D.C. a fost chemat să dea explicații, fiind amenințat că României i se va anula clauza națiunii cele mai favorizate (o intelegere favorabilă României legată de schimburile economice și comerciale dintre cele două țări). În plus, în arhivele germane a fost descoperit un raport al SS-ului legat de perioada studiilor unui student german în România, care l-a întoarcere a adus cu el și manifestul împotriva evreilor, publicat de Trifa în ianuarie 1941. În vreme ce se pregătea începerea procesului, Valerian Trifa a fost invitat să țină un discurs în emisiunea de limbă română de la Radio Europa Liberă, legat de aniversarea Episcopiei Ortodoxe Române din America. Învitația a provocat un scandal în rândul autorităților americane pentru că postul de radio era finanțat din banii guvernului american, iar invitația unui fost lider nazist, să vorbească la radio, era una revoltătoare.

Un film documentar al celor de la ABC, din ianuarie 1980, intitulat "Scăparea de Justiție" (Escape from Justice) legat de Trifa și alți foști simpatizanți naziști, evidentiază, printre altele, faptul că mulți din acești criminali de război au avut suportul autorităților americane. În unele cazuri aceștia erau folosiți de CIA, FBI sau alte instituții ale statului, ba chiar se bănuiește că cei cu banii au mituit pe diferiți politicieni sau oameni influenți din SUA. Un astfel de caz este și cazul celebrului inteprinzător român Nicolae Malaxa, care deținuse în țară celebrele fabrici Malaxa ce produceau materiale rulante, în special vagoane și locomotive. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial acestea au produs echipament de război pentru naziști. La mijlocul anilor '40 acesta a plecat în SUA unde a primit rezidență și cetățenie, până când s-a stins din viață în 1964, în statul New Jersey. În favoarea lui la imigrări ar fi pledat însuși senatorul republican Richard Nixon, care a devenit mai târziu președintele SUA. Acesta avea niște afaceri în domeniul prelucrării metalelor, împreună cu niște oameni de afaceri americani care intraseră într-o colaborare cu milionarul român, Nicolae Malaxa. În loc să fie pedepsit sau expulzat Malaxa a beneficiat de tratament preferențial în SUA. Se bănuiește că și Trifa ar fi fost mulți ani protejat și folosit într-un mod similar, mai ales că era una din vocile care puteau fi auzite la Radio Europa Liberă, un instrument media de propagandă al guvernului american împotriva comunismului din estul Europei.

  

În luna mai 1982 la cererea autorităților americane de justiție, Germania a pus la dispoziție o serie de dovezi ale legăturilor avute de Trifa cu naziștii, printre care și cartea poștală pe care a fost găsită imprimată acea amprentă. Conștient că va pierde, invocând și probleme de sănătate, Trifa a anunțat că renunță de bună voie la cetățenia americană și-a acceptat să plece din SUA. Autoritățile americane i-au dat timp să își pregătească singur deportarea și să își găsească o țară care să-l primească, deoarece Trifa nu mai avea nicio cetățenie validă. A refuză să se întoarcă în România pentru că acolo primise încă din în 1941 o condamnare la închisoare pe viață. În 1984 Trifa părăsește SUA și se stabilește în Portugalia, unde moare în ianuarie, 1987.

Un documentar video de anul trecut despre Valerian Trifa.


Cititi si:

VIDEO. Pastorul Nikole Mitchell care a lăsat preoția pentru striptease și-acum face 100,000 de dolari pe lună 

Pastorul conspiraționist Florin Cîmpean crede că Donald Trump este penticostal

Video. Întreabă-l pe Duhul Sfânt dacă vrei să te înțepe ăștia cu vaccinul COVID19 

Comentarii