De cati romani este nevoie sa formezi o comunitate?




Cred ca nu conteaza atât de mult numarul, noi fiind doar câteva zeci de tineri aici pe malurile oceanului Atlantic, cât dorinta de a arata celor din jur cine suntem, de unde venim, si faptul ca România are pe lânga Dracula, Hagi sau gimnaste, mult mai multe de aratat lumi. “Asa s-au nascut sau înca se nasc comunitatile românesti, cu o seara de genul acesta” a spus domnul Viorel Onel, ministru pe probleme economice de la Ambasada României din Washington DC, prezent miercuri, 3 mai a.c. la seara româneasca organizata aici în mica comunitare de români din Ocean City, Maryland. Chiar daca participarea ca numar a românilor a fost mai redusa, deoarece orasul se pregateste de începerea sezonului de vara si majoritatea au trebuit sa lucreze, dupa-amiaza va ramâne mult timp în mintea celor prezenti. Domnul Viorel Onel, pe care am avut deosebita placere sa-l cunosc acum câteva luni, a raspuns prezent invitatiei de a face o scurta vizita în probabil cea mai tânara comunitate de români de pe continentul american, media de vârsta fiind aproximativ 25-26 ani.
Dl. ministru ne-a adus o colectie de albume, brosuri, pliante, si CD-uri despre România, pe care le-am donat la rândul nostru la biblioteca din oras, formând astfel primul fond de carte despre România, acesta sperând sa fie doar un început. An de an aici în oras, pe lânga noi cei care locuim permanent, o mare parte din forta de munca sezoniera pe perioada de vara este formata din studenti români, care alaturi de alti studenti internationali, fac posibil ca acest oras de vacanta de pe malul oceanului sa poata functiona, lucru recunoscut si apreciat mai ales de autoritatile locale. Albumele si cartile despre România o sa vina astfel în întâmpinarea dorintei localnicilor de a afla mai multe despre tara si cultura din care venim.
Dupa un scurt tur al orasului si împrejurimilor, timp în care ne-am oprit la câteva din locurile de munca a unora din românii care n-au reusit sa fie prezenti la seara româneasca si pe care dl. Onel a dorit sa-i întâlneasca, ne-am adunat pentru a gusta din mâncarurile traditionale românesti special pregatite pentru acest eveniment. Printre o farfurie de supa de gaina cu pâine de casa, o sarmala cu smântâna si un vin românesc, am stat de vorba cu domnul ministru despre problemele curente ale românilor din zona, despre politica, probleme de imigratie, posibilitati si oportunitati de afaceri în zona, cât si despre relatiile economice româno-americane pe care dânsul le promoveaza ca reprezentant al României în Washington DC. Discutiile s-au purtat foarte deschis existând un excelent dialog între cei prezenti si oaspetele nostru, majoritatea din noi obisnuiti fiind cu un anumit portret negativ al functionarilor români, când vine vorba de contactul cu acestia, conceptie care cel putin pentru o seara a fost complet schimbata.
Prezenta domnului ministru în zona a luat putin prin surprindere nu doar pe românii de aici dar si presa locala. Prezenta la eveniment aceasta a aflat de existenta acestui “cuib’ de români în oras, care pe lânga faptul ca muncesc mult, au un mic website, doua ziare românesti, Romanian Tribune si Gândacul de Colorado, care ajung în zona, beneficiaza chiar de o vizita din partea unui oficial al Ambasadei României.
Seara a fost o reusita, creând o punte de comunicare între comunitatea noastra si problemele cu care ne confruntam, si cei de la Ambasada care sunt în masura sa sprijine sau sa rezolve unele din nevoile noastre, având în vedere ca exista deja tineri care si-au unit destinele aici, formând famili ale caror copii s-au nascut deja sau urmeaza sa se nasca aici. Mai mult decât atât am avut promisiunea ca acesta o sa fie doar un început în relatia Ambasadei cu comunitatea din zona, urmând ca la sfârsitul verii sa avem o alta seara româneasca la care pe lânga un numar mult mai mare de români, speram ca sa avem mai multi oaspeti ai Ambasadei, si de ce nu chiar prezenta domnului ambasador, si organizarea unei întâlniri oficiale pe plan local cu primarul si oficialitatile orasului, idee sugerata chiar de cei de la presa locala.
Pentru ca majoritatea românilor din zona sunt ardeleni si aflând ca domnul Viorel Onel, care este din judetul Buzau, nu a fost înca niciodata la Cluj, la sfârsitul întâlnirii ne-am propus ca sa-l facem de-al nostru si sa-i acordam o diploma de ardelean.

Comentarii