VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Interviu cu Bruce Botelho primarul capitalei Juneau, Alaska

Cumparat in 1867 de la Rusia cu peste 7 milioane de dolari, cu o suprafata mai mare decat cea a statelor Texas, California si Montana adunate la un loc, statul Alaska devenea al 49-lea stat american. Pe langa bogatele resurse naturale, Alaska detine intaietate si in alte cateva domenii mai mult sau mai putin cunoscute. De la Teodor Dornea, un student roman care traieste impreuna cu familia in Alaska, am aflat ca orasul Fairbanks unde locuieste el, detine recordul de cea mai mare diferenta de temperatura iarna-vara de pe glob, plus 30 grade celsius vara si minus 60 grade celsius iarna.
Chiar daca este intr-o zona friguroasa, Alaska are cel mai mare consum de inghetata pe cap de locuitor din lume. De asemenea este singurul stat american in care nu se percepe impozit salarial si nici taxe pe vanzari. Teodor ne-a mai spus ca tot in Alaska se gaseste si cel mai nordic restaurant de barbeque din America, care este detinut chiar de familia lui. La mai putin de 16 mile sud de Fairbanks se afla orasul North Pole. In acest oras exista o casa a lui Mos Craciun unde este Craciun tot timpul anului si de asemenea exista cel mai inalt Mos Craciun de sine statator din lume, acesta avand in jur de 10 metri inaltime.
In interviul care urmeaza va invitam sa aflati cateva lucruri extrem de interesante despre acest salbatic, putin populat, dar extrem de fascinant stat, de la domnul Bruce Bothelo, primarul orasului Juneau, capitala Alaskai, care a avut amabilitatea sa ne acorde acest interviu.

Domnule primar cum este in Alaska?
B.B. : In momentul de fata suntem in mijlocul iernii si bineinteles ca subiectul din mintea fiecarui om este vremea. Suntem un stat mic ca numar de populatie, sub 700 de mii de locuitori, din care mai bine de jumatate locuiesc in partea centrala si de sud a statului.
De mai bine de o suta de ani capitala statului este orasul Juneau, in partea de sud a Alaskai. Este al treilea ca marime in ceea ce priveste numar de locuitori, avand aproximativ 30 mii de cetateni.
Majoritatea oamenilor stiu probabil ca in Alaska este frig si ca exista resurse bogate de petrol, ce alceva mai putem gasi aici?
B.B. : In primul rand sunt unele zile cand ne uitam la vremea din Chicago si ne bucuram ca nu locuim acolo (zambeste). Exista momente cand acolo la Chicago aveti mai multa zapada si mai mult frig decat noi aici in partea de sud-est. Acest lucru se datoreaza climei maritime pe care o avem, influentata fiind de catre curenti dinspre Japonia, datorita temperaturii ceva mai ridicate a curentilor oceanici. De asemenea avem cele mai intinse zone forestiere pe care Statele Unite le are si care se afla tot aici in partea de sud a Alaskai. Industria forestiera in momentul de fata incearca sa supravietuiasca datorita concurentei internationale, si a faptului ca in alte parti este mai putin costisitor sa se produca cheresteaua, decat aici la noi. Pescuitul este industria principala de care depindem foarte mult, atat in partea de sud-est cat si de sud-vest a statului. Avem cinci specii diferite de somon pe care le pescuim, noi fiind principalul distribuitor pe piata americana. Suntem de asemena un stat care a inregistrat o crestere continua in industria turistica. Juneau o sa aibe peste un milion de vizitatori care vor sosi in vara urmatoare, pe vase de croaziera. Industria miniera se afla de asemenea intr-o perioada de revigorare, avand importante zone de exploatare a cuprului, aurului, zincului sau carbunelui.
O alta resursa economica importanta este prezenta bazelor militare in aceasta zona. Cam acestea ar fi pe scurt resursele pe care le avem si ce preocupari au oameni aici.
Ca si capitala, Juneau, are de asemenea foarte multe institutii guvernamentale, statale si federale.
Cum este vremea, pentru cei care nu stiu? Aveti cele patru anotimpuri?
B.B. : Asa cum am mai mentionat, in partea de sud-est avem o zona unde ploua destul de mult. Exista chiar o gluma pe aceasta tema cu turistul care coboara de pe o nava de croaziera in orasul port Katchikan si intreaba un pusti “aici la voi, iese vreodata soarele dintre nori?” si pustiul ii raspunde “nu stiu domnule, ca eu nu am decat 5 ani!” Avem o gama foarte variata de temperaturi in partea de sud si in zona de coasta, unde este o clima umeda cu ierni blande, si veri care ajung la 20 grade celsius. Mergand insa inspre interiorul statului temperaturile scad destul de dramatic, in Fairbanks de exemplu temperaturile scad iarna pana la minus 40 grade Celsius, iar vara ajung la putin peste 30 de grade Celsius.
Este adevarat ca zilele sunt foarte scurte si noptile foarte lungi iarna?
B.B. : Da, si cu cat mergi mai inspre nord cu atat devin mai scurte. De exemplu in Barrow, orasul cel mai nordic, cu o populatie de aproximativ 3,000 de oameni, au anuntat saptamana trecuta ca soarele a aparut pentru prima data din noiembrie anul trecut. Cam acestea ar fi extremele. In partea de sud insa, in Juneau, acum avem cam 9 ore de lumina pe zi dar vom ajunge sa castigam 4-5 minute de lumina in fiecare zi. Cea mai lunga zi in partea de sud ajunge la mai bine de 19 ore de lumina pe zi. Mergand insa spre nord, poti intalni clasicul soare de la miezul noptii, unde exista lumina aproape 24 de ore pe zi.
Care sunt atractiile principale pentru vizitatorii statului Alaska?
B.B. : In primul rand avem zeci de mii de insule mici, renumite prin frumusetile lor naturale, cu o flora si o fauna bogata: de la foci, lei de mare, la balene, ursi etc... Apoi fiordurile si ghetarii care vin pana la marginea apei incat oameni ii pot vedea. Avem munti inalti, mergand spre vest avem muntele McKinley, care este cel mai inalt din America de Nord. Avem spatii intinse cu suprafete cat cuprinde ochiul in care traiesc vietati salbatice precum cerbul, ursul negru, lupul etc... Frumuseti care atrag nu doar pe turisti, cat si pe cei care au decis sa ramana si sa traiasca aici.
Care este cel mai bun sezon pentru turisti care doresc sa vina sa viziteze Alaska?
B.B. : Majoritatea oamenilor decid sa vina in perioada verii din doua motive, lungimea zilei si temperaturile mai ridicate, care le permite sa fie mult mai confortabili. Sunt insa multi turisti care prefera sa vina iarna. Avem sase categori dinstincte de turisti japonezi, care vin in perioada iernii pentru ca vin cu un scop bine definit, sa vada luminile nordului sau asa numita aurora boreala. Acestia vin in zona orasului Fairbanks nu doar sa o vada dar sa o si auda. Sunt altii care vin pentru a profita de sezonul de ski sau alte sporturi de iarna. Acum depinde de ce anume urmareste si doreste fiecare. Sezonurile de varf sunt insa in lunile mai si septembrie.
Ce alte lucruri interesante despre Alaska ne puteti spune?
B.B. : Oameni de aici se simt foarte mandri de statul in care locuiesc, fiind privilegiati ca traiesc si ca se pot trezi in fiecare zi. Casa unde locuiesc eu este asezata cu fata spre apa, langa un golf, unde totdeauna pot fi vazute diferite vietati marine pline de viata, care te fac sa meditezi asupra semnificatiei vietii, sa pui viata in perspectiva si sa realizezi cat de marunti suntem ca si specie si cat de privilegiati putem fi, ca facem si noi parte din acest mediu inconjurator.

Vizionati un film facut in vizita din Alaska:
http://rousa.blogspot.com/2008/04/alaska-ultima-frontiera.html

Comentarii