Bernard Madoff un Ioan Stoica al investitiilor americane

Probabil va mai amintiti de Caritas si inmultirea miraculoasa a banilor la Cluj pe la inceputul anilor '90.
Newyorkezul de pe Wall Street, Bernard Madoff, in varsta de 70 de ani, este varianta americana a lui Ioan Stoica, creierul de atunci a Caritasului romanesc, doar ca intr-o forma mai moderna.
Fost membru in comitetul de conducere de la Nasdaq, Madoff, proprietar al fondului de investitii, Bernard L. Madoff Investment Securities, LLC , a fost acuzat ca ar fi provocat pierderi de 50 de miliarde de dolari celor care au investit in compania sa. Printre investitori se numara Banca Royala a Scotiei, fundatia caritabila Wunderkinder Foundation a regizorului de film Steven Spielberg sau HSBC Bank.
Oricum astfel de investitii paguboase nu sunt o noutate in America.
Denumite "excrocherii Ponzi" acestea isi trag denumirea de la Charles Ponzi un imigrant italian care pe la 1920 a dat nastere in orasul american Boston unui astfel de joc piramidal. Sub pretextul realizarii unui profit din diferenta de schimb valutar, acesta si-a deschis o companie care emitea obligatiuni de minim 10 dolari, cu scadenta la trei luni si o dobanda de 50%. Inclusiv politia se pare ca ar fi inchis ochii la afacerile facute de compania lui Ponzi, pana cand un jurnalist de la Boston Post a pus sub semnul intrebarii profiturile rezultate. In scurt timp cei aproximativ 30,000 de investitori si-au vazut investitiile de peste 15 milioane de dolari spulberate. Intr-un final acesta a fost arestat si condamnat la inchisoare. Chiar daca Ponzi nu a fost inventatorul acestui tip de infractiuni, se pare ca a fost cel care a perfectionat metoda, ramanand peste timp ca personaj de referinta.

Asemanarea intre Caritasul lui Stoica si firma de investitii americana este ca ambele ofereau investitorilor castiguri impresionante, folosind aceeasi formula: primii investitori erau platiti din banii depusii de ultimii investitori. Unul din secretele longevitatii acestui tip de investitie a fost faptul ca cei care castigau continuau sa reinvesteasca profiturile in companie.
Chiar daca nu dadea ca si Caritasul romanesc la fiecare patru luni de opt ori suma investita, compania lui Madoff se pare ca a oferit o dobanda destul de atractiva, incat sa atraga miliarde de dolari in investitii.

La fel cum imi declara omul de afaceri american Hal Taussig intr-un inverviu anterior, cauza acestor pierderi este lacomia oamenilor. In mod normal astfel de investitii financiare sunt adresata unui anumit tip de investitori, destul de restrans, oamenii cu foarte multi bani. Din pacate insa goana dupa castiguri rapide a atras si investitori mai mici care au gasit tot felul de metode sa ajunga sa investeasca si ei in astfel de companii.

Madoff a fost arestat saptamana trecuta si apoi eliberat, pe capul lui fiind pusa o cautiune de 10 milioane de dolari. Pentru ca nu a reusit sa gaseasca cine sa-i semneze aceasta cautiune, un judecator federal i-a dat ordin sa poarte o bratara electronica care permite autoritatilor sa-i monitorizeze permanent locatia, si i-a restrictionat programul, intre 7 pm - 9 am fiind obligat sa nu paraseasca domiciliul, un apartament de 7 milioane de dolari din centrul orasului New York.

Cu toate ca au existat suspiciuni inca din 1999 cu privire la afacerile derulate de firma lui Madoff, abia acum doua saptamani cei de la, U.S. Securities and Exchange Commission, agentia guvernamentala care monitorizeaza, protejeaza si reglementeaza astfel de investitii, au inceput sa investigheze serios situatia.
Daca este gasit vinovat acesta risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare si minim 5 milioane de dolari amenda.
Cititi si:

Comentarii