De ce?

Reactualizat:
Daca s-au remarcat prin ceva aceste alegeri parlamentare n-au fost doar prin votul uninominal ci mai ales prin absenteism. Doar aproximativ 40% din populatia cu drept de vot din Romania a votat.
Cu toate ca sunt cel putin cateva milioane de romani in afara granitelor, doar douazeci si ceva de mii au mers la vot pe 30 noiembrie. De ce oare?O intrebare care are numeroase raspunsuri, in functie de cui o adresezi.
Unii ori nu au avut pasaport valabil, ori n-au stiut ca sunt alegeri, ba nu le place politica, ba nu cred ca votul lor conteaza, sau pur si simplu s-au saturat de oamenii din partidele politice.
Cu toate că sunt numeroase motivele, cele principale rămân cele enumerate la urmă, iar politicienii par să aibă un interes vădit ca lumea să nu meargă la vot. De ce? Pentru că am putea să le dăm planurile peste cap. Dacă cei 60% din românii cu drept de vot s-ar prezenta la urne, politicienii nu s-ar mai baza doar pe alegătorii lor fideli, ci ar trebui să fie mult mai responsabili în declarațiile pe care le fac și acțiunile pe care le iau, pentru că în funcție de asta ar ajunge sau nu să guverneze. Și când spun să guverneze, mă refer la o guvernare majoritară, în care să nu aibe nevoie de nici un mariaj politic cu nici un alt partid.
Se pare însă că după aproape 20 de ani de la Revoluție, partidelor politice nu le prea pasă de oamenii de rând, ci doar de interesele lor personale în a ajunge la putere, pentru că dacă le-ar păsa i-am vedea că se luptă să câștige fiecare vot în parte.
Oare pe cei 60% din români cine îi reprezintă?
Dacă unii compară politica cu o prostituată de lux, conducerea PDL poate să își pună semnul egal în dreptul acestei definiții. După ce au încercat, chiar în luna noiembrie a acestui an la Sibiu, prin liderul partidului Emil Boc, să ne convingă că PSD reprezintă "trecutul României şi stagnarea" şi că aceștia ar trebui să "rămână dincolo de butoanele puterii", cei din PDL, după ce s-au văzut cu sacii în căruță au uitat de la mână până la gură aceste afirmații, formând o coaliție rușinoasă cu PSD.
"În România guvernează enormităţi mai mari decât carul. Geoană este coautor la ceea ce se întâmplă în România. El a format Cabinetul Tăriceanu 2, prin sprijinul pe care l-a acordat. El a oprit trenul care putea să stopeze guvernarea PNL. Tot ce spune Geoană că sunt nenorociri în ţară, el este coautor. În guvernarea Tăriceanu, la putere este PSD şi PNL. PSD, prin mâna lui Tăriceanu, guvernează în România. El este părtaş la tot ce merge prost în România, iar gestul PSD de a spune că vor schimbare este… Schimbare a ce?! Că ei sunt la putere", spunea atunci, actualul premier al coaliției PSD-PDL, Emil Boc.
"Guvernarea PSD înseamnă să ai un om care nu poate fi luat în serios. Geoană nu poate fi luat în serios, un om care pune GPS-uri pe tractoare, trimite oamenii în cosmos şi propune impozit pe profit de 25 la sută. PSD e trecutul şi stagnarea. PSD trebuie să rămână dincolo de butoanele puterii. Nu poţi da viitorul României pe mâna unor oameni incapabili să conducă destinele ţării, nu putem înlocui incapacitatea lui Tăriceanu cu cea a lui Geoană", a mai continuat același Emil Boc.
"Trebuie să facem un ultim efort politic pentru a dărâma guvernarea PSD-PNL. Avem de dat jos această coaliţie. Acest guvern există pentru că sunt oameni ca Mircea Geoană, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc sau Miron Mitrea. Aceştia trebuie să plătească pentru ce au făcut în aceşti patru ani” declara Emil Boc, pe 12 noiembrie 2008.
Acest tip de guvernare ni-l pregăteşte PSD: cu lideri care, pe de o parte, fac orice le stă în putinţă, numai să nu apară în Justiţie, folosind, de exemplu Adrian Năstase, arma imunităţii parlamentare, numai pentru a evita contactul cu justiţia; cu lideri politici ca Mircea Geoană, care din nou vrea să fie prim ministru, dar votează în pur stil stalinist rezoluţii juridice de începere a urmăririi penale împotriva adversarilor politici” declara același Emil Boc, în iulie 2008.
Comentariile sunt cred de prisos. Ce sa mai zicem de promisiunile facute clujenilor ca primar....
Am spus-o foarte clar din primul moment în care m-am lansat în această campanie electorală că nu voi pleca la Bucureşti pentru nicio funcţie de ministru, pentru nicio funcţie de parlamentar naţional sau european. Voi rămâne alături de clujeni şi mai ales în condiţiile în care am primit o asemenea încredere, cred că orice om politic trebuie să fie iresponsabil să plece pentru o funcţie de ministru sau parlamentar şi să lase clujenii în urmăprimarul Emil Boc, 2 iunie 2008 dupa realegerea sa ca primar al municipiului Cluj Napoca.
Dacă noi alegătorii avem o vină, este aceea de fi parte din cei 60% care n-au votat, cărora nu le păsă, sunt ignoranți și dezinteresați. Dacă nouă personal nu ne pasă , politicienilor le pasă și mai puțin, iar singura metodă de ai trezi la realitate este VOTUL NOSTRU AL FIECĂRUIA. Data viitoare fiți siguri că aveți pașaportul valabil și faceți un efort mergând la vot, nu de dragul politicii ci de dragul nostru al fiecăruia. Deciziile care se iau afectează direct sau indirect viața de zi cu zi a celor dragi nouă din România, dar și a noastră a celor care am plecat.
Indiferent care sunt motivele va provoc la un dialog despre motivele pentru care voi ati mers sau nu la vot.
Care credeti ca ar fi metodele prin care romanii din afara granitelor, in special cei de aici din America, dar nu numai pot fi convinsi cu argumente concrete sa isi faca un pasaport, daca nu-l au valabil si sa participe la vot la viitoarele alegeri pentru ca votul lor este extrem de important ?
Daca TU personal ai candida pentru o functie cum ai convinge lumea sa mearga la vot si sa nu mai fie ignoranta fata de ce se intampla in jur?
Pomana electorala PSD-PC

Comentarii

Anonim a spus…
Va fi greu de convins romanii din America sa iasa la vot.
Asta deoarce ne-am cam saturat de ei(parlamentarii) care isi fac aparitia in fiecare campanie electorala, iar apoi uita de existenta noastra.Mai mult s-a creat un dialog contradictoriu intre cei care sustineau PD-L si PSD. In folosul cui?Acum la Bucuresti se negociaza alianta PD-L PSD si iata cum ne vor reaminti ei noua ca de fapt nu de mult amindoua aceste partide erau unul si acelasi mindru FSN.
Cum putem aduce lumea la vot? sa nu uitam ca toti, absolut toti candidatii au promis ca vor lupta pentru schimbarea procedurii de vot. Sa-i vedem!
Eu cred ca daca cineva vrea sa fie ales la urmatoarele alegeri va trebui sa dovedeasca prin fapte nu prin promisiuni.Acum au avut o scuza ca nu s-a stiut de uninominal;data viitoare insa vor trebui sa vina cu fapte nu cu partide politice.Cred ca data viitoare va cistiga acel candidat care va putea spune clar si raspicat ce proiecte a initiat si realizat pentru romanii din colegiul unde candideaza.Nu mai au scuza inexistentei colegiilor. Colegiile se stiu,cei care vor sa candideze deasemenea, deci la lucru domnilor prezenti sau viitori parlamentari! Dovediti ca va pasa de noi, de problemele noastre, ajutati-ne sa le rezolvam si sint sigur ca dialogul pe partide politice va dispare. Va fi omul si faptele. Acum a fost omul, promisiunile si culoarea politica.
Eu personal ii consider pe romanii plecati din tara suficienti de destepti sa faca diferenta. Mai mult daca noi vom face presiuni(ajutati de viitorii candidati,fie ei deja alesi sau nealesi)ca toti romanii sa fie corect inregistrati, numai pentru Chicago si imprejurimi am putea avea trei deputati,si un senator.Sintem peste 210,000 in Illinois.
Anonim a spus…
Bine macar ca s-au trezit romanii si nu au mai sustinut nebuni ca Vadim Tudor, Becali Gigi si alti tantalai cronici. Cit despre romanii de aici din Diaspora, nu mai au incredere in Cotroceni.
Marian Petruta a spus…
daca ati avea ocazia sa schimbati ceva ce ati schimba si cum ati face-o?
cum ati convinge lumea sa fie mai implicata in politica pentru a rezolva problemele Romaniei si ale romanilor? oare nu lipsa de interes si de reactie a oamenilor fata de politicinei si de faptele lor este unul din motivele pt care greselile lor au fost tolerate ca si cum ele nu ar fi existat?
daca fiecare om ar lua atitudine cand cineva gresesea, oare n-ar fi atras atentia mai mult decat pasivitatea?
revolutia din 1989 s-a facut cu oameni, zeci si zeci de mii, care s-au unit pentru un tel si scop comun.
cred ca daca oamenii ar lua atitudine si-ar fi mai responsabil, si i-ar lua la intrebari pe alesii poporului de fiecare data cand calca stramb, cu siguranta ca lucrurile s-ar schimba sau ar sta altfel.
schimbarile nu se pot face decat fiind uniti si fiind alaturi de oameni care vor sa faca schimbari.
este pentru prima data cand romanii din diaspora au un reprezentant al lor, care va trebui sa dea socoteala nu atat partidului din care face parte cat noua alegatorilor.
In acelasi timp insa are envoie de suport si de a-i face cunoscute problemele si nevoiele comunitati si chiar sugestii si pareri pentru rezolvare a lor. Mai mult ca niciodata romanii ar trebuis a fie uniti si nu dezbinati in incercarea de a schimba ceva in politica romaneasca.
Depinde de noi fiecare.
Nu vom putea astepta doar rezultate diferite si mai bune, avand aceeasi atitudine de nepasare fata de a merge la vot, sau dezinteres fata de ce se intampla in jur.
Anonim a spus…
Parerea mea este ca avem a face cu un fenomen obisnuit de indiferenta.Neimplicare in viata politica a tarii este data de mai multe fenomene,printre care: o parte a oamenilor care au trait vremurile din nainte de comunism si care acum sunt pe duca ,nu au cum sa mai spere la ceva,ei au suferit toata viata si nu mai au ce suferi.O alta parte a oamenilor care au trait sub comunism si apoi in acest regim care de 20 de ani lea mancat sufletul si lea secat toate sperantele din cauza minciunii asa zisilor politicieni corupti pina la un nivel insuportabil,oamenii au ajuns la concluzia ca viata e prea scumpa sa o pierzi cu astfel de potlogari.O alta categorie a celor din diaspora,unii care s-au stabil de mult si au uitat de Romania si nu au nici un motiv sa se implice(cazul subsemnatului) ce sa ma implic eu in viata politica a romaniei?? nu sint cetatean roman,copii mei sint nascuti si crescuti aici,nu am nici un motiv dar absolut nici unul ca in urmatorii 40 de ani va disparea din romania coruptia,tzigania politica,minciuna ,hotzia si tot ce poate cuprinde vocabularul uman ca si mizerie.Cei ce sunt in afara si inca sunt cetateni romani, nu vor sa mai auda de acea turma de hoti.Deci cum sa implici oamenii?? Uitativa ce numar mare de oameni au mers la vod si asta ar trebui sa ne spuna totul.Dar sectretul este ca celor din politica romaniei le convine de minune aceasta atitudine,pentru ca ea este creeata tocmai de ai ca sa-si poata pune in locurile politice pe ai lor.Exemplele din diaspora sunt relevante.Unii din noi ne mai gandim,altii nici nu vrem sa ne pierdem 3 minute din viata cu acest felomen romanesc de politica.Have a merry Christmas all Romanians!!
Anonim a spus…
Personal, nu am votat deoarece cea mai apropiata sectie de votare este la multe mii de mile de casa mea.

Multi romani din strainatate nu au votat pentru ca legea electorala i-a exclus cerandu-le sa isi faca pasapoarte, care de altfel nu folosesc la numic unui emigrant, costa bani si dureaza 5 luni de facut la ambasada. In cazul in care chiar reuseste sa completeze nenumaratele formulare si sa obtina pasaportul, alegatorul ar trebui apoi sa calatoreasca mii de mile sa voteze. Absurd!

Legea de asemenea ii exclude de la vot pe romanii care traiesc in strainatate si sunt la studii sau la munca. Ei nu pot vota in strainatate, deoarece nu sunt rezidenti permanenti, si nu pot vota in Romania din motive... mecanice.

Legea ar trebui sa se preocupe nu numai sa nu voteze cine nu trebuie, ci si ca sa voteze cine trebuie.


In America este atat de usor de votat, de ce e atat de complicat in Romania?
Marian Petruta a spus…
ar fi bine daca ar exista si niste nume cand postati mesaje, fara a fi neaparat nevoie de numele de familie, daca nu doriti sa va expuneti in public( este adevarat , e mai greu sa iti asumitot ce scri sau gandesti cand iti dai numele real complet, ca anonim mai poti si injura, mai poti arunca vorbe si mai putin ortodoxe, etc...nu e vorba de persoanele de fata, era doar o paranteza despre anonimi in general!), asta pt a fi mai usor sa stim cu cine vorbim,... doamne, domnisoare sau domni?! :)
altfel o sa sa fiu nevoit sa raspund la anonimul numaru 1 si 2
pt. anonimul 1.
eu consider faptul ca citind sau raspunzand la stirile despre romania de pe blogul meu sau de prin alte parti, aratati faptul ca va pasa totusi de romania, mai mult sau mai putin!
asta este un lucru bun, ca va pasa!
nepasarea si ignoranta duc la iresponsabilitate, si la pierderea dreptului de a fi nemultumiti de tot ce se intampla in jur.
politica vrand nevrand, indiferent in ce tara sau contient traim, ne influenteaza viata de zi cu zi, tuturor, intr-o masura foarte mare, prin legile si deciziile care se iau, de catre niste oameni pe care i-au ales altii9asta cand nu votam), dar pt care suportam consecintele bune sau rele.
daca i-am ales macar putem sa-i tragem la raspundere, sau sa-i si pedepsim data viitoare prin votarea unui alt candidat, asta dupa ce am protestat si luat atitudine intre timp fata de inactivitatea sau slaba prestatie.
hotia si minciuna nu va disparea usor, dar daca nimanui nu-i pasa, sau ii lasam pe alti sa ia decizii in locul nostru, cu siguranta ca sansele de schimbare sunt mult mai mici.
Aici in America avem un exemplu ca Yes We Can sa facem schimbari, fiind insa uniti si aratand ca suntem o forta!
cat priveste pe cei care au plecat din Romania, eu cred ca mai au totusi rude sau prieteni macar, daca nu chiar parinti sau frati ramasi acasa, de care ar trebui sa le mai pese cat de cat;
sau chiar ei cand mai merg in tara, sa vada ca lucurile merg mai bine ss poata sa fie mandrii de unde au venit si ce popor suntem, este trist, zic eu, ca inclusiv pe timpul comunismului eram mai patrioti si ne mandream ca suntem romani si ca avem atatia eroi in cartile de istorie, e pacat ca am ajuns la un asa nivel de jos incat sa nu ne mai pese, iar responsabilitatea de a face sau schimba ceva ne apartine noua tuturor.

pt anonim 2.
este adevarata problema cu distantele, ele sunt mari si este mai greu sa mergi sute de km sa votezi, de aceea va trebui gasit un mod de vot prin corespondenta pt cei care sunt in astfel de situatii.
din pacate insa au fost foarte multi la distante foarte mici care tot n-au mers la vot, din comoditate sau dezinteres.
cat priveste pasapoartele iarasi este adevarat, va trebui gasita solutia de a se putea vota si fara pasaport, mai ales pt cei care au dubla cetatenie si folosesc pasaportul din tara adoptiva pt a calatori.
cunoastem problema si dorim ca ea sa fie prezentata public si discutata ca apoi sa se incerce gasirea unei solutii de rezolvare a ei, pt ca lumea sa poata vota.
problemele pot fi rezolvate doar in momentul in care sunt facute publice si discutate intens, pt asta fiind nevoie ca oameni sa manifeste interes, iar daca lumea dovedeste interes sunt convins ca se pot gasi metode de rezolvare a lor.
cu cat mai mult interes din partea a cat mai multor oameni , cu atat vom avea putere mai mare in ai obliga pe politicieni sa ne ajute sa rezolvam problemele si nevoile noastre.
Anonim a spus…
Imi dau seama ca a scrie un comentariu sub pseudonim creeaza o oarecare inconvenienta,dar,,ce sa-i faci asta e .De cand ne-a dat Mr.Gate internetul, am cam abuzat multi de el si aceste forumuri au devenit oentru unii groapa de gunoi virtuala.De aceea eu personal prefer sa nu scriu (eset prima data cand am scris) si daca am scris am preferat sa scriu cu "anonim" dar, pentru respectul dumneavoastra si al altora,eu sint "anonimul nr.2" si daca vreti imi dau un mic nume care il puteti folosi ca Mr.V.In rest toate cele bune si sa dea Dumnezeu ca poporul Roman sa deschida odata ochii si sa mearga dupa lucrurile adevarate in asa fel incat sa nu mai sufere zeci de ani din nestiinta.Cat despre ceea ce scriati ,personal pot spune ca da, este adevarat mai citesc din cand in cand si ziare romanesti sau website-uri,insa nu-mi iau informatiile de aici si pentru faptul ca nu ma privesc.Apoi este adevarat ca voi ramane Roman pina voi muri insa de alta cetatenie probabil,asa ca implicarea mea in anumite aspecte politice a romaniei imi este limitata.Sincer sa fiu am reusit sa fac de sute de ori mai mult bine celor de acasa fara sa fiu implicat in politica.Si da! Am rude ,prieteni si ma leaga locurile unde am crescut si trait. Subiectul care il provocati a fi discutat aici mi se pare vast si nu se va putea discuta numai daca majoritatea covarsitoare a romanilor din diaspora ar accepta o discutie sincera ,nepartinitoare si fara a ne impune doar un anume punct de vedere.Sa lasam la oparte lucrurile ce ne despart si sa le aducem mai aproape pe cele ce ne unesc,Doar asa se va putea face ceva cu adevarat,
Best Regards

Mr.V