VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Caterpillar se pregateste de recesiune

Compania Caterpillar, situata in Peoria, Illinois o suburbie din partea de vest a metropolei Chicago, cea mai mare producatoare de echipamente de constructii, motoare gigantice sau utilaje miniere, a anuntat astazi ca isi va reduce cu 20,000 numarul de angajati pe care ii are in prezent.
Acest anunt vine in ciuda faptului ca in ultimii sase ani compania a inregistrat venituri record. Inclusiv in anul care a trecut aceasta realizand venituri de peste 51 miliarde de dolari, cu 14% mai mult decat in 2007. Compania a inregistrat de asemenea un record de incasari de aproape 13 miliarde de dolari in ultimele 3 luni ale lui 2008. Profitul la actiuni a scazut insa la 1,08 dolari pe actiune, cu 28% mai putin decat in aceeeasi perioada a anului 2007.
"Chiar daca 2008 a fost un an cu venituri record am avut foarte multe greutati" a declarat presedintele companiei Jim Owens.
In ciuda acestor rezultate presedintele a anuntat, ca datorita conditiilor economice globale, a recesiunii care este greu de prevazut cat va dura, veniturile financiare pentru anul in curs fiind greu de estimat, ca o prima masura compania a luat decizia de a reduce cu 20,000 numarul de personal. In acest fel se vor reduce costurile de productie cu 25% si totodata costurile de cercetare si dezvoltare cu 15%.
"Cu siguranta, 2009 va fi un an dificil, insa este important sa ne amintim ca aceste cicluri economice nu sunt ceva nou si cu siguranta vom reusi sa trecem peste acest moment. In istoria companiei de 83 de ani am reusit sa supravietuim in timpul Marii Depresii, cat si a celorlalte recesiuni. Ne-am pozitionat bine si in alte vremuri dificile si tot la fel vom face si acum, urmand sa fim pregatiti cand economia isi va reveni iar cererea de masini si utilaje pentru constructia de drumuri sau case va creste din nou." a concluzionat directorul companiei.
Aceasta nu este singura companie care a anuntat astazi reduceri de personal. Compania farmaceutica Pfizer a anuntat achizitionarea companiei rivale Whyeth cu 68 miliarde de dolari si totodata disponibilizarea a 19,000 de angajati. Compania de telefonie SPRINT Nextel disponibilizeaza 8,000 iar cea de materiale de constructii HOME Depot, 7,000 de angajati.
In prezent rata somajului este de 7,2 % iar predictiile sunt ca va ajunge la cel mult 9% pana la inceputul anului viitor.

Comentarii