Romanii ramasi ilegali isi pot procura pasapoarte noi la consulatele romanesti

Incepand cu 10 Decembrie, 2008 cetatenii romani pot depune cererea pentru obtinerea unui pasaport direct la consulatele romanesti, procedura de aplicare prin procura si trimiterea actelor in Romania fiind anulata.
"Pentru a sprijini cetatenii romani aflati in strainatate pentru obtinerea unui nou pasaport, Ministerul Afacerilor Externe va putea prelua cererile tuturor cetatenilor romani din afara granitelor tarii (indiferent ca au domiciliu, resedinta ori se afla temporar in strainatate)“, a comunicat MAE.
Reprezentantii de la consulatele romanesti din SUA au declarat ca vor ajuta toti cetatenii romani, indiferent de statutul lor legal si de domiciliu permanent sau temporar, in obtinerea pasapoartelor, prin intermediul misiunii consulare, conform legislatiei in vigoare.

Pentru detalii puteti contacta misiunile diplomatice romanesti:

Washington, DC Ambasada Romaniei 1607 23rd Street, NW Washington DC 20008 Tel 202 232 3694
Chicago, Illinois Consulatul General al Romaniei Adresa: 737 N. Michigan Ave., Suite 1170, Chicago, IL 60611 Tel. (312 ) 573 1315 ext. 101
New York, New York Consulatul General al Romaniei 573-577 Third Avenue New York, NY 10016 Tel. (212) 682 9120
Los Angeles, California Consulatul General al Romaniei 11766 Wilshire Blvd. Suite 560 Los Angeles, CA 90025 Tel: 1 310 444 0043 Fax: 1 310 445 0043

Romanii din Colorado vor primi asistenta consulara din partea Consulatului Romaniei intre 20-21 Martie, 2009. Pentru informatii contactati (303)953 125 sau john.jabbar@gmail.com

Comentarii

Anonim a spus…
Veste inbucuratoare.Dar sa vedem realitatea,sper sa si disparut birocratia idioata.O sa mai las ceva vreme si o sa sun la consulat.Nu prea imi vine a crede si de aceea nu pierd timpul de a ma deplasa.Marian esti orcum de valoare.Datorita tie mai stim si noi unele vesti bune sau rele. MULTUMESC
Marian Petruta a spus…
Astept un raspuns oficial de la Consulatul din Chicago pentru a sti exact cum sta situatia si ce acte sunt necesare pt. a aplica pt. pasaport, si le voi publica pe site
Anonim a spus…
In sfirsit si-au dat seama ca costul(procura + pasaport in Ro) < costul(pasaport in US). Asta daca crede cineva ca masura este luata pentru reducerea birocratiei.
Anonim a spus…
cred ca e o masura benefica deoarece dupa cum stiti au inceput sa se faca si la noi pasapoartele biomerice..si astfel s-ar pune oarece randuiala si in cazul celor ramasi ilegal..una peste alta e bine:)
Marian Petruta a spus…
da, s-au trezit intr-un final si cei de la MAE, americanii erau ok cat de cat cu cei ramasi aici ilegali, dar guvernul Romaniei nu era, culmea , de parca nu le faceai un favor ca le plateai bani.
Anonim a spus…
ar fi interesant de vazut daca ne putem face pasapoarte de tipul celor biometrice:))poate ne poti ajuta cu ceva info la treaba asta:)
Marian Petruta a spus…
Pt cei interesati iata cateva precizari, cu privire la pasapoarte, primite de la Lucia Florentina Vianu
Vice-Consul, Consulatul General al Romaniei din Chicago:
1. Pasapoartele emise de Directiile de Pasapoarte din tara si eliberate de oficiile consulare nu contin date biometrice; in prezent nu dispunem de mijloacele tehnice si resursele umane necesare desfasurarii procesului de emitere a pasapoartelor electronice.
Pasapoartele actuale (simple) isi pastreaza valabilitatea si vor fi retrase treptat din circulatie, spre a fi inlocuite cu pasapoartele electronice, in functie de solicitarile cetatenilor. Gasiti informatii utile pe site-ul Directiei Generale de Pasapoarte: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/

2. Site-ul MAE (http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=37840&idlnk=4&cat=5) ofera urmatoarele precizari:
"Ambasadele şi consulatele României au datoria de a acorda asistenţă oricărui cetăţean român, indiferent de statutul său în ţara în care se află, însă nu pot încuraja şederea ilegală a acestora în statul de reşedinţă. În acelaşi timp, cetăţenii României au obligaţia de a respecta regulile de călătorie şi de şedere în străinătate, pe întreaga durată a călătoriei sau a şederii.
Vă recomandăm, în cazul în care aveţi un statut incert în străinătate, să luaţi în considerare revenirea în România pentru obţinerea paşaportului românesc sau îndeplinirea formalităţilor legale în ţara în care vă aflaţi, pentru a dobândi un statut legal."
John boy a spus…
k.mersi de raspuns