sâmbătă, 20 iunie 2009

Ambasadei Romaniei din Washington DC ii pasa prea putin de cetatenii romani

Adresa ambasada:
1607 23rd Street, NW, Washington, D.C. 20008
Cetatenii romani aflati in afara granitelor Romaniei sunt de cele mai multe ori lasati sa se descurce pe cont propriu fara a primi nici un fel de ajutor din partea autoritatilor romane, cand ajung in situatii dificile. Nu de putine ori tratamentul primit si interesul aratat fata de cetatenii romani cand ajung la ghiseele unui consulat sau ambasade romanesti sunt aceleasi pe care le primeam cand eram in Romania, deplorabile.
Pentru ca foarte multi romani ajung sa aibe diferite probleme acum mai bine de o luna de zile am adresat catre Ambasada Romaniei din Washington DC , respectiv doamnei consul, cateva intrebari de interes pentru cetatenii romani aflati pe teritoriul Statele Unite. Dupa ce am trimis mesajul prin email pe adresa postata pe situl ambasadei si dupa o saptamana n-am primit nici un raspuns am apelat la ajutorul unui alt angajat al ambasadei care mi-a furnizat adresa personala a doamnei consul. I-am scris din nou si am rugat-o sa imi confirme primirea mesajului, lucru pe care l-a facut. De atunci insa nici un raspuns.

Initiativa acestui articol a pornit de la arestarea in ultima vreme a mai multor cetateni romani pe teritoriul SUA. Dupa ce am contactat FBI si alte autoritati americane care mi-au raspuns foarte prompt, unele din ele revenind cu informatiile solicitate despre cetatenii romani arestati in cateva ore, am solicitat si cateva raspunsuri de la Ambasada Romaniei.

Redau in cele ce urmeaza mesajul trimis catre doamna consul:

"Dorim sa va intrebam daca Ambasada Romana a fost sau nu notificata in acest sens,( nr. arestarea cetatenilor romani) daca cunoasteti cazul sau daca ati inteprins ceva in legatura cu ei?
De obicei, este sau nu informata Ambasada Romana de catre autoritatile americane cand cetateni romani sunt arestati in SUA?

Ce fel de colaborare sau protocoale exista in acest sens intre Romania si America?
Care sunt drepturile din punct de vedere juridic ale unui cetatean roman aflat pe teritoriul SUA cand este arestat?
In ce masura cetatenii romani sunt sau pot fi ajutati de Ambasada, tinand cont de faptul ca asupra lor planeaza prezumtia de nevinovatie, si in functie de ajutorul pe care il primesc si interesul aratat fata de ei, pedeapsa pe care o primesc, in cazul in care sunt condamnati, poate sa fie mult mai mica decat daca sunt lasati de izbeliste? Asta tinand cont de faptul ca stim foarte bine cum este protejat un cetatean american care ajunge sa fie arestat in afara Americii. Cetatenii romanii sunt foarte putin informati in ceea ce priveste drepturile pe care le au in momentul in care au probleme cu legea, plus ca nu prea cred ca stiu ca ar putea cere ajutor din partea Ambasadei Romane.
V-as ruga sa ne dati niste detalii in acest sens pentru informarea publicului."

ps. Invit pe aceasta cale pe toti cei care au avut contact in trecut sau au apelat la serviciile ambasadei sau sectiile consulare romanesti de pe teritoriul Statelor Unite sa ne povesteasca experientele avute.

6 comentarii:

Anonim spunea...

In afara faptului ca nu depun nici un efort pentru proprii cetateni romani din afara granitelor tarii, Consulatele sau Ambasadele Romaniei de peste hotare au un personal recrutat din arborele genealogic direct al guvernantilor. Nici nu e de mirare ca exista o totala indiferenta daca de la femeia de serviciu pina la Consulul Roman exista un grad de rudenie. Cei din Guvernul de la Bucuresti si-au instalat rudeniile si prietenii apropiati in diverse posturi consulare. Metoda de angajare si procedura de lucru a acestora lasa de dorit. Sunt nenumarate exemple in care indiferenta personalului angajat din cadrul Ambasadelor si Consulatelor Romane au dat dovada de badaranie si ingratitudine.
Personal as renunta definitiv la cetatenia romana insa ceea ce ma opreste sa o fac deocamdata este legislatia de aderare la Comunitatea Europeana. Dupa ce Romania este inclusa in C.E. si cetatenii romani devin oficial cetateni europeni cu acte oficiale cred ca simplul pasaport romanesc sau mioritica apartenenta la peisajul carpatin care cu atita melancolie face referinta la cintece patriotice melodramatice cu subiecte Tudor Vladimirescu sau Stefan cel Mare. Cred ca la ora actuala cintecele astea patriotice cu esenta Vladimirescu, Horia, Closca, Balcescu nu isi mai au rostul. Tara Romaneasca a ajuns oricum o piata de desfacere pentru chinezi aciuiti prin diverse orase, puzderia de studenti musulmani a facut din Romania o Enclava Autonoma Islamica. Sunt o multime de moschei improvizate in diverse cartiere iar la un semn toti studentii linistiti devin niste luptatori vajnici cu sabia. Am avut sansa sa discut cu niste studenti la medicina care au afirmat ca este o virtute ca la un semn dat din tarile mame sa porneasca un razboi sfant peste tot in lume unde sunt raspinditi. Deci patriotismul mioritic si-a cam pierdut esenta. Europa deja a planuit o linie hotaritoare pentru Estul Europei.Totul depinde de scurgerea timpului. Intr-un cuvant:
Nu mi-as dori nici un fel de relatii consulare cu niste oficialitati mediocre, cu niste incapabili recrutati pe criterii de rudenii nu pe criterii de profesionalism. Nu mi-as dori nici macar cetatenia romana daca nu ar exista aderarea la Comunitatea Europeana.

Anonim spunea...

Mah baietzi mah! Fitzi mai seriosi mah! Nu fiti chiar asa naivi! Chiar credeti voi ca ambasada romaniei sau consulatele va au grija voua celor rataciti prin lume? De ce ati fost arestati in USA? Pentru ca va facut amasada ceva? nu! pentru ca ati calcat legea si punct.De aici incolo se intereseaza de tine doar potera.Ambasadele au cu totul alte "misiuni"! sa aiba grija ca "rechinii" mari si grasi ce scot din tara milioane de dolari sa fie bine aranjati,sa stie unde sa puna banii,banci,investitii etc. Va mai amintiti de Geona(prostanacu) cel ce venea la Chicago cu geanta lui de preceptor.Vezi doamne il durea pe el de comunitatea romana.Acum cine e ala? sper ca urmariti viata politica din Romania si stiti detalii despre ce fac ei acolo.Cel mai bun lucru ce l-am facut eu a fost ca am renuntat la cetatenia romana pentru totdeauna.Copii meu nu vreau sa stie unde e romania si ce mushuroi de banditi ordinari o calaresc.Stiu ca veti spune da!! am vrea cat mai multi ca tine sa renunte la cetatenie sa ne putem face noi de cap.Nu ne trebuiesc romanii din diaspora,de ce sa vina astia sa ne educe cetatenii si sa pierdem controlul.Asa gandesc acesti domni ce asa zis "guverneaza" Romania cu mari succesuri de vreo doua zeci de ani.Pe ceasca l-ati impuscat pentru cei 24 de ani de "ceausism" dar voi,,cei cateva sute de mii de excrocani comunisti ce duceti tara la moarte cine va va taia gatu??
Deci: Forget it about Romanian embassy or consulate.Astia asa va vor trata ca in sec 19 .Si asta foarte bine pregatit de cei de acasa.Personal,, nu am nevoie sa stiu ca exista si o ambasada a Romaniei pe undeva.

Romanian Museum spunea...

Buna Ziua tuturor romanilor din Chicago

(unde avem, credem noi, sute de prieteni vechi..)

In primul rind felicitari Dlui Petruta si celor care doresc, in general, binele neamului nostru romanesc - pt. initiativa acestui grup de care am aflat doar azi..asa ca las totul la o parte sa va scriu.

Si felicitari pt raspunsul dansului - de atitudine civica elementara pe care ar trebui toti sa o avem, fie ca este in fata legiuitorilor de acasa, fie de aici, caci democratia nu se tine cu nepasare , cu atit mai putin sa se cladeasca inclusiv o comunitate etnica sa si-o construiasca, doar prin exprimarea pe la colturi de strada a resentimentelor fata de cei abuzivi de la putere..

Doar daca, cine stie, sunt destul de multe ca se se auda in pirmul rind intre ele..sa constituie o avalansa si atunci sa vrea mai multi sa le fac auzite..macar auzite , cum sugereaza dansul si cum trebuia DE MULT. Dar, cred ca toti stim, ca demonstratiile si rabufnirile de dinainte de 1989 era cazul sa fie demult transformate in metode civilizate si eficiente.

Macar acum, dupa asa zisele alegeri din emigratie din toamna trecuta, ea " diaspora" trebuia sa aibe un cuvint de spus in tara dar i-au fost implanatati candidati artificiali, asa ca..(A propos, vad ca lumea a si uitat de ei..ca "ne reprezinta"..).

Altfel, desigur, resentimentele si chiar dezgustul ce le au prea multi dintre conationalii nostri din emigratie, au justificari si avem toti sa fim nemultumiti, dar ce drepturi (mai) avem sa cerem ceva? Si daca avem ce facem cu ele? Sau avem dreptul sa ne exprimam gindurile, ingrijorarile si eventual, dorintele fata de statul roman dar el sa nu raspunda? Si noi sa nu putem face nimic desi teoretic suntem cetatenii sai? Este statul roman cel de care sa ne preocupam sau oamenii? Sau mass-media care si ea TACE. (Ore de ce, draga de ea?!?! )Putem avea vreo influenta sau nu pt.ca pur si simplu nu suntem organizati cum trebuia..de mult..de 20 de ani si, de fapt ncii de dinainte asa incit sa fi consituit o DIASPORA REALA - cind era momentul, in anii 90 ?

Iar la Chicago - poate ca emigrantii noi nu stiu - au fost organizate cele mai multe programe si activitati de promovare a valorilor romanesti, inclusive, dupa 1989, unele importante, ramase inca unice in SUA – proiecte model - directionate pt legatura cu TARA : culturale, civice, economice, etc. pe linga cele specifice si continue ale bisericilor neoprotestante ,… dar.. au fost subminate....

Partea a II-a urmeaza..

Rodica Perciali

www.romanianculture.us

Romanian Museum (1983, la Chicago si in Evanston pina in 1998), Romanian -American League - 1996 la Cincinnati si Chicago si 1999 la Philadelphia, cu sediu public), la Brasov cu sediu din 2002 , dar tezaurul cel mai mare etnografic romanesc vechi de costume, covoare, textile, ceramica si imbogatit cu mobila veche rustica transilvana in 2002 nu are loc la Philadelphia si vedem cu tristete ca nic in alte locuri din SUA, nici chiar la dvoastra unde aveam sperante ca in ani...va avea..si e inca intr-o casa..in Princeton NJ,

(cum era, din pacate, si inainte, la Evanston/Chicago...unde..Vedeti partea a II-a sau a III-a)

____________________
Partea a II-a

Pina una alta as vrea sa pun niste intrebari de profesoara parintilor - caci la Chicago...

Romanian Museum spunea...

Partea II-a (cont . de la Romanian Museum)

Si nu numai de unii de acolo din ingustime dar si chiar direct..de unii asa zisi diplomati sau oficiali romani (cu cine stie ce functii duble..) si..masiv si continuu, in ultima decada.. indirect prin oamenii lor...si, mai rau si grav, subminarea s-a extins si la alte initiative si organizatii , la alte localitati .. astfel a cazut orice dizidenta la NY..caci s-a prabusit presa independenta..si a cazut Uniunea si Liga..cea mai importanta si, de altfel, unica, organizatie nationala romano-americana.. (cine mai stie la Chicago de cele doua filiale ale ei, unele dintre cele mai puternice si active acoperind o istorie de 100 de ani…Speram ca le veti sarbatori acum)

Pt.ca, asa cum spunea cineva ininate, guvernantii si chiar politicienii, prin MAE-isti si, mai nou si in maniera mai parsiva/distructiva, prin ICR de la New York (Inst.Cult.Roman) nu numai ca nu ne vor dar actioneaza anume sa ne tina la distanta,
mai ales pe cei dedicati tarii si care am realizat in SUA programe model pt. Romania si i-am si criticat de ani ca, dupa ce le-am propus sa ridicam PUNTILE ROMANESTI PESTE OCEAN prin programe precum "Mileniul III Impreuna" nu fac promovare cultuarala si economica si nu intaresc leagtura cu emigratia/diaspora/exilul aducind tarii prejudicii/pierderi. Iar pt. asta asta fac lucruri pe care unii dintre noi, activi in legatura cu tara de 20 de ani si cunoscindu-i, stim ca sunt ilegale..

Ei nu respecta fata de noi constitutia, propriile legi si drepturile omului in general, poate ca nici tratatele si protocoalele cu SUA,dar mite propriile indatoriri de serviciu !

De aceea Ambasada refuza sa ni le prezinte, refuza sa raspunda la scrisori. Va trebui sa le cerem partii americane.. )

Pina una alta as vrea sa pun niste intrebari de profesoara parintilor - caci la Chicago, pe linga cea care a promovat cultura romana in societatea americana mai mult decit oricine vreodata catre publicul larg direct si indirect prin mass-media - am fost si asa ceva :

Dragi parinti romani,

credeti ca e este in folosul copiilor dvoastra sa cunoasca lumea, sa stie cit mai multe despre cel putin doua limbi si doua tari, sa cunoasca ce e bun si frumos la tara de unde vin si ce zestre aduc acestia..sa aibe cu ce se mandri in fata colegilor lor ..caci acestia stiu sau isi dau seama ca sunt etnici si le pun intreabari...si uneori la scoala chiar li se cere sa-si prezinte cultura, tara ? Sau este OK sa se simta rusinati sau "pierduti in spatiu" ca nu stiu sau nu vor sa spuna ce origine au si, ca atare, adevarat americanii sau alti etnici colegi , nu le striga in fat cum ar striga poate cibneva de acasa daca ar avea sansa.."bai, sa-ti fie rusine ca nu stii de tara ta.." (caci, din pacate, cam asa ar face multi acum..dupa ce au trecut atita amar de ani si au vazut o diaspora ..ioc..si au mai aflat si de aceste atitudini..)DAR LA FEL II VOR TRATA SI EI

Va urma Partea a III-a
Rodica Perciali
www.romanianculture.us

Romanian Museum spunea...

Partea a III-a

PARTEA a III-a

Si vreau sa va spun ceva care poate ca va va durea, dar , ca profesoara poate asta imi rolul, nu se vor ridica in aceasta societatea prea mult..sau numai pina la un punct..

Pt.cine e interesat pot sa va aduc argumente si exmeple..si, mai important sa va explic si sa va arat cum e mai bine...caci am invata si eu de la altii..(caci am dat timp poate mai mult decit multi decit dvoastra sau ama avut sansa datoa find munca mea cu publicul american , sastiu..)

Dar deocamadata ajunge..caci, altfel, sunt multe de spus si toate foarte interesante..Chicago vad ca incearca din nou sa fie fruntea si poate ca asta se datoreste si faptului ca acolo, de la inceputuri si pina am plecta noi cu muzeul in 1998 , atit ardelenii cit si banatenii si-au adus o contributie semnificativa..Nu intimplator, in anii 80, am putut realiza cel mai mare proiect de istorie a emigratiei romanesti , "Romanii Illinoisului - O Identitate in Evolutie" docuemntind vizual contributia lor de 80 de ani 9atunci) la societatea americana.

Ceea ce as dori romanilor din Chicago, celor din judetele Timisoara si Arad, ca numar mai multi, sa nu uite ca fara minte in spatele fruntii, aceasta si tot trupul, nu poate strabate prea departe. Dovada ca nu a putut razbate sa fie cunoscuti nici la NY (cu exceptia noastra..care, far intarituri nu putema sa razbatem pe doua fronturi..), nici la Primarul Ciuhandru al Timisoarei care era cel mai de asteptat, ca fost opozant si taranist, sa lege macar orasul sau de emigratie, nici la Timoc, in Banatul sarbesc, unde romanii sunt mai rau decit oricind respinsi si, cu atit mai putin la Bucuresti...Noi, ardelenii, dupa anii 90 cind la Bucuresti nu am reusit sa avem un sediu, am pus un stilp in Transilvania, dar e plapind..mai ales ca pleaca din Philadelihia, unde se afla partea publica a muzuelui de 10 ani..dar nu si ardeleni. As arunca batista banatenilor (I-as provoca) sa-si planteze un stilp la Timisoara daca nu si la Arad (nu uitati ca l-ati sustinut pe fratele Moisescu mai demult..) si apoi sa ne intarim prezenta in Transylvania unde e nevoie acum poate mai mult decit la Bucuresti - unde nu avem sanse in stadiul de neorganizare in care suntem, cu toate ca la dvoastra s-a infiintat un partid...pt.ca acolo este, de fapt, o coalitie la conducere..si inca una care incepe cu litera m..si va las pe dvoastra sa va aduceti aminte din istorie, iar din afar nu avem pe cine propune ca nu am format noi pe NIMENI.

INtrebarea este :

avem vreo vina sau veun rol sau, cum ar spune cineva de la dvoastra :"asa a dat Domnul"..

(cum, fara sa fie cel mai rau argument la neparticiparea obsteasca a majoritatii - mi s-a spus de multe ori - inclusiv de catre o mama baptista cu multi copii cind i l-am salvat pe unul din ei de a fi transferat la o scoala speciala numai p.t ca era, tipic romanesc, superactiv si la ruindul meu, cind a fost mare nevoie, am rugat-o sa ajute la un festival romanesc macar cu ceva mancare de acasa...dar a refuzat..si atunci, inghesuita de urgenta am presat pe ultimul buton..i-am spus :"dar si eu v-am ajutat cu ceva important..iar ea a raspuns simplu si sec "asa a dat Domnul")

Dar tot eu va mai spus si altceva..ca sa nu ramanem in coada de peste : daca cei de acasa ar afla/ne-ar cunoaste mai bine si daca am avea pretentia ca emigratia nu este cu totul vinovaat in fata tarii si chiar oarecum salvata moral in fata tarii cu care unii au construit totusi PUNTILE ROMANESTI PESTE OCEAN... functionale...in doua sensuri..si nu doar ca ale noastre, ale muzeului si ale ligii, sunt romanii neoprotestanti. Ceilalti mai bine le-ar lua exemplul. Sigur eliminind sau din el- vreau sa spun din exemplu "perlele" celor corupti si invatind sa-si invete candidatul sa fie roman inainte de altele..caci asa trebuie sa fie in parlament..(A propos, ce o fi facind de trebuie sa ne dam noi de ortul popii aici sis a nu fim auziti decum apreciati de MAE si noul ministru iar de la dansul nici un pis - i cu semnul slavic, desigur)

Rodica Perciali

www.romanianculture.us

Romanian Museum spunea...

Partea a IV-a si ultima cu detalii despre noi pt.cei care nu (mai) stiu de noi de noi si altii sa afle

si cu o INVITATIE sa ne vizitati (mai ales ca aici, la Philadelphia va veti vedea istoria..in timp ce la dvoastra ea nu a avut loc..)

la Post Scriptum..ref.la

www.romanianculture.us

Romanian Museum (1983, la Chicago si in Evanston pina in 1998), Romanian -American League - 1996 la Cincinnatti si Chicago si 1999 la Philadelphia, cu sediu public), la Brasov cu sediu din 2002 , dar tezaurul cel mai mare etnografic romanesc vechi de costume, covoare, textile, ceramica si imbogatit cu mobila veche rustica transilvana in 2002 nu are loc la Philadelphia si vedem cu tristete ca nic in alte locuri din SUA, nici chiar la dvoastra unde aveam sperante ca in ani...va avea..si e inca intr-o casa..in Princeton NJ,

(cum era, din pacate, si inainte, la Evanston/Chicago...unde, jenant,

o atit de mare si instarita comunitate, nu a fost in stare sa ofere acolo, prin contributia lor, nici macar o camera pt.o expozitie romaneasca permanenta - donata de noi. In Evanston a fost vizitat de sute de americani si de vreo 10 ziaristi si reporteri TV americani..si de citeva zeci de romani printre care si elevii Scolii Romanesti Crestine ( care au aparut astfel la NBC in Dec.1989 cind toata lumea avea ochii pe noi, dar nici atunci nu ne-am putut uni..sau nu ne=-au lasat unii..)

... dupa ce el a adus glorie culturii noastre prin peste 100 de expozitii itinerate in 10 state americane, cele mai mari publice fiind, totusi la Chicago si doua la NY... cele mai mari culturale reprezentative romanesti din ultimii 65 de ani in America..caci nu MAE-ul sau ICR au reusit altele mai mari sau mai vizitate de americani sau mai expuse in mass-media americana de mare circulatie..Si, atentie, nici nu planuiesc. Nu ca nu au bani//ca dac chiar nu ar avea, dar ar vrea ar folosi ce avem noi. dar ei nu vor sa se stie de noi, cel mult sa ne foloseasca la voturi. Pe cita vreme ambii candidati mai importanti la presedentie nu au curajul sa spuna ca vor o relatie mai strinsa cu noi - atit de mare este puterea securitatii..( care l-a doborit de tot si pe Emil Constantinescu ) dar si a altora ...care vor o Romanie slaba.

Cei de la MAE.. au alte preocupari, si nu numai cele de care tot interlocutorul de mai inainte ne informeaza PUBLIC...ci si una in cardasie cu ICR - de care credem ca majoritatea inca nu stiti - sa ne scoata din cultura romana..chiar si aici in SUA unde au ajuns nu numai sa ne urmareasca DAR SA NE BLOCHEZE MAI MULT CHIAR DECIT O FACEA REGIMUL TRECUT......Vedeti cine beneficiaza - prin monopulul ICR pus pe banii tarii pt. promovare culturala - si veti vedea..sau macar subintelege..

Apoi, va rog, aduceti-va aminte ca nu suntem in Romania ci in America, tara libertatii, da? Si a participarii..Da? Si ca aici putem sa ne exprimam , dar mai mult, ar fi cazul sa invatam sa ne organizam, cooperam, sa ne aliem..sa ne coordonam....sa fim NOI, O IDENTITATE IN EVOLUTIE..

Tot Rodica Perciali