Ambasadei Romaniei din Washington DC ii pasa prea putin de cetatenii romani

Adresa ambasada:
1607 23rd Street, NW, Washington, D.C. 20008
Cetatenii romani aflati in afara granitelor Romaniei sunt de cele mai multe ori lasati sa se descurce pe cont propriu fara a primi nici un fel de ajutor din partea autoritatilor romane, cand ajung in situatii dificile. Nu de putine ori tratamentul primit si interesul aratat fata de cetatenii romani cand ajung la ghiseele unui consulat sau ambasade romanesti sunt aceleasi pe care le primeam cand eram in Romania, deplorabile.
Pentru ca foarte multi romani ajung sa aibe diferite probleme acum mai bine de o luna de zile am adresat catre Ambasada Romaniei din Washington DC , respectiv doamnei consul, cateva intrebari de interes pentru cetatenii romani aflati pe teritoriul Statele Unite. Dupa ce am trimis mesajul prin email pe adresa postata pe situl ambasadei si dupa o saptamana n-am primit nici un raspuns am apelat la ajutorul unui alt angajat al ambasadei care mi-a furnizat adresa personala a doamnei consul. I-am scris din nou si am rugat-o sa imi confirme primirea mesajului, lucru pe care l-a facut. De atunci insa nici un raspuns.

Initiativa acestui articol a pornit de la arestarea in ultima vreme a mai multor cetateni romani pe teritoriul SUA. Dupa ce am contactat FBI si alte autoritati americane care mi-au raspuns foarte prompt, unele din ele revenind cu informatiile solicitate despre cetatenii romani arestati in cateva ore, am solicitat si cateva raspunsuri de la Ambasada Romaniei.

Redau in cele ce urmeaza mesajul trimis catre doamna consul:

"Dorim sa va intrebam daca Ambasada Romana a fost sau nu notificata in acest sens,( nr. arestarea cetatenilor romani) daca cunoasteti cazul sau daca ati inteprins ceva in legatura cu ei?
De obicei, este sau nu informata Ambasada Romana de catre autoritatile americane cand cetateni romani sunt arestati in SUA?

Ce fel de colaborare sau protocoale exista in acest sens intre Romania si America?
Care sunt drepturile din punct de vedere juridic ale unui cetatean roman aflat pe teritoriul SUA cand este arestat?
In ce masura cetatenii romani sunt sau pot fi ajutati de Ambasada, tinand cont de faptul ca asupra lor planeaza prezumtia de nevinovatie, si in functie de ajutorul pe care il primesc si interesul aratat fata de ei, pedeapsa pe care o primesc, in cazul in care sunt condamnati, poate sa fie mult mai mica decat daca sunt lasati de izbeliste? Asta tinand cont de faptul ca stim foarte bine cum este protejat un cetatean american care ajunge sa fie arestat in afara Americii. Cetatenii romanii sunt foarte putin informati in ceea ce priveste drepturile pe care le au in momentul in care au probleme cu legea, plus ca nu prea cred ca stiu ca ar putea cere ajutor din partea Ambasadei Romane.
V-as ruga sa ne dati niste detalii in acest sens pentru informarea publicului."

ps. Invit pe aceasta cale pe toti cei care au avut contact in trecut sau au apelat la serviciile ambasadei sau sectiile consulare romanesti de pe teritoriul Statelor Unite sa ne povesteasca experientele avute.

Comentarii

Anonim a spus…
In afara faptului ca nu depun nici un efort pentru proprii cetateni romani din afara granitelor tarii, Consulatele sau Ambasadele Romaniei de peste hotare au un personal recrutat din arborele genealogic direct al guvernantilor. Nici nu e de mirare ca exista o totala indiferenta daca de la femeia de serviciu pina la Consulul Roman exista un grad de rudenie. Cei din Guvernul de la Bucuresti si-au instalat rudeniile si prietenii apropiati in diverse posturi consulare. Metoda de angajare si procedura de lucru a acestora lasa de dorit. Sunt nenumarate exemple in care indiferenta personalului angajat din cadrul Ambasadelor si Consulatelor Romane au dat dovada de badaranie si ingratitudine.
Personal as renunta definitiv la cetatenia romana insa ceea ce ma opreste sa o fac deocamdata este legislatia de aderare la Comunitatea Europeana. Dupa ce Romania este inclusa in C.E. si cetatenii romani devin oficial cetateni europeni cu acte oficiale cred ca simplul pasaport romanesc sau mioritica apartenenta la peisajul carpatin care cu atita melancolie face referinta la cintece patriotice melodramatice cu subiecte Tudor Vladimirescu sau Stefan cel Mare. Cred ca la ora actuala cintecele astea patriotice cu esenta Vladimirescu, Horia, Closca, Balcescu nu isi mai au rostul. Tara Romaneasca a ajuns oricum o piata de desfacere pentru chinezi aciuiti prin diverse orase, puzderia de studenti musulmani a facut din Romania o Enclava Autonoma Islamica. Sunt o multime de moschei improvizate in diverse cartiere iar la un semn toti studentii linistiti devin niste luptatori vajnici cu sabia. Am avut sansa sa discut cu niste studenti la medicina care au afirmat ca este o virtute ca la un semn dat din tarile mame sa porneasca un razboi sfant peste tot in lume unde sunt raspinditi. Deci patriotismul mioritic si-a cam pierdut esenta. Europa deja a planuit o linie hotaritoare pentru Estul Europei.Totul depinde de scurgerea timpului. Intr-un cuvant:
Nu mi-as dori nici un fel de relatii consulare cu niste oficialitati mediocre, cu niste incapabili recrutati pe criterii de rudenii nu pe criterii de profesionalism. Nu mi-as dori nici macar cetatenia romana daca nu ar exista aderarea la Comunitatea Europeana.
Anonim a spus…
Mah baietzi mah! Fitzi mai seriosi mah! Nu fiti chiar asa naivi! Chiar credeti voi ca ambasada romaniei sau consulatele va au grija voua celor rataciti prin lume? De ce ati fost arestati in USA? Pentru ca va facut amasada ceva? nu! pentru ca ati calcat legea si punct.De aici incolo se intereseaza de tine doar potera.Ambasadele au cu totul alte "misiuni"! sa aiba grija ca "rechinii" mari si grasi ce scot din tara milioane de dolari sa fie bine aranjati,sa stie unde sa puna banii,banci,investitii etc. Va mai amintiti de Geona(prostanacu) cel ce venea la Chicago cu geanta lui de preceptor.Vezi doamne il durea pe el de comunitatea romana.Acum cine e ala? sper ca urmariti viata politica din Romania si stiti detalii despre ce fac ei acolo.Cel mai bun lucru ce l-am facut eu a fost ca am renuntat la cetatenia romana pentru totdeauna.Copii meu nu vreau sa stie unde e romania si ce mushuroi de banditi ordinari o calaresc.Stiu ca veti spune da!! am vrea cat mai multi ca tine sa renunte la cetatenie sa ne putem face noi de cap.Nu ne trebuiesc romanii din diaspora,de ce sa vina astia sa ne educe cetatenii si sa pierdem controlul.Asa gandesc acesti domni ce asa zis "guverneaza" Romania cu mari succesuri de vreo doua zeci de ani.Pe ceasca l-ati impuscat pentru cei 24 de ani de "ceausism" dar voi,,cei cateva sute de mii de excrocani comunisti ce duceti tara la moarte cine va va taia gatu??
Deci: Forget it about Romanian embassy or consulate.Astia asa va vor trata ca in sec 19 .Si asta foarte bine pregatit de cei de acasa.Personal,, nu am nevoie sa stiu ca exista si o ambasada a Romaniei pe undeva.
Dorin Adrian Berbier a spus…
Eu vreau sa renunt definitiv la cetatenia romana. Imi este rusine sa am si cetatenia romana. Statul romanesc a nationalizat < FURAT > propietatile familiei mele si nici macar acum in 2018 nu vrea sa returneze contravaloarea bunurilor furate. Imi este sacirba de romania. Imi este scirba de cetatenia romana. Nu mai am nimic in comun cu aceasta tara scirboasa, duplicitara. Pasaportul meu romanesc e expirat de un sfert de secol. Ca sa renunt la aceasta gretosa cetatenie ma lovesc de o mare bariera birocratica creata a te tine in lanturi legat de mizerabila romanie. Anunt ministerul de externe al acestei josnice tari ca nu ma mai consider cetatean al acestei mizerabile tari. Dorin Adrian Berbier cetatean al USA.