miercuri, 3 iunie 2009

Aniversarea a 15 ani de televiziune romaneasca la Chicago

(foto: Petru Amarei şi scriitorul Cristian Petru Bălan la emisiunea Faţă în Faţă)

Un alt eveniment, petrecut saptamana trecuta aici la Chicago, a fost sarbatorirea a 15 ani de televiziune romaneasca. Asa dupa cum v-am promis am revenit cu interviul pe care i l-am solicitat domnului Petru Amarei, presedintele RTN (Romanian Television Network) despre acest moment aniversar.

Este mult sau puţin 15 ani de televiziune românească la Chicago?
Este foarte mult şi foarte greu. Nu este uşor să lucrezi în media în general, dar mai ales în televiziune, în special una de limbă română în Statele Unite.

Ştiu că nu eraţi profesionist în televiziune când aţi început. Cum a demarat acest proiect?
Pur şi simplu din dorinţa de a intreţine limba, cultura românească şi de-a ajuta comunitatea românească într-un mod practic, de a avea un mijloc de comunicare şi promovare a unor valori spirituale şi culturale româneşti. Eram foarte preocupat la acel moment când s-a născut această idee, să promovez un proiect de caritate. Aşa am intrat în contact cu televiziunea de atunci, din dorinţa de a solicita un anunt, în cadrul emisiunii româneşti care exista atunci. Să promovez un proiect care ajuta copii orfani din Republica Moldova. Am fost acolo şi am văzut nevoile lor şi eram convins că putem ca şi comunitate să facem ceva pentru ei. Aşa am intrat în contact cu televiziunea de atunci şi din discuţiile pe care le-am avut cu realizatorul ei, acesta a fost foarte impresionat şi copleşit de ideea acestui proiect şi m-a întrebat ce ar putea el să facă. Dintr-o inimă care doream să fac bine semenilor mei, i-am propus să facem o emisiune creştină în limba română. Aşa s-a născut Televiziunea Creştina Română. Înainte să începem noi, exista un program de televiziune în limba română de o jumătate de ora pe care eu am preluat-o şi continuat-o.
Aţi crescut de-a lungul timpului, de la o jumatate de ora, acum emiteti 24 de ore şi aţi trecut de la televiziunea convenţională la cea prin internet şi satelit.
Da, la început am avut jumătate de ora, apoi am trecut la o ora, două, trei ore săptămânal, apoi o oră zilnic pe satelitul românesc, şi acum pe IPTV emitem 24 de ore 7 zile pe săptămână, pentru toţi cei care au acces la internet practic, dar în special pentru cei care locuiesc în SUA şi Canada.

Câţi oameni aveţi care sunt implicaţi în momentul de faţă în acest proiect?
Suntem o echipa mică, pentru ca şi resursele sunt puţine. Avem studiourile proprii şi ne-am dori să avem o echipă mai mare, să realizăm mai multe programe şi să putem pune în slujba comunităţii resursele pe care am reuşit de-a lungul timpului să le achiziţionăm. La ora aceasta suntem undeva în jur de 10 persoane care suntem implicate într-un fel sau altul în această televiziune.
Care sunt programele şi genurile de emisiuni pe care le oferiţi românilor din Statele Unite?
Avem o emisiune tip magazin cu care am ieşit pe piaţă, emisiunea Faţă în faţă , care cuprinde segmente de ştiri, reportaje, video clipuri muzicale sau interviuri. Avem şi segmente spirituale. Cel puţin jumătate din segmentul emisiunii, Fata in fata , este sau sperăm să fie benefică sufletului celui care ne priveşte. Încercăm însă ca în cealaltă jumătate să fie o emisiune mai cultural-socială, economica, să încercăm să oferim oamenilor informaţii utile. Am adoptat acest nume de Televiziune Creştină Română din trei motive: ca televiziune dorim să oferim oamenilor informaţii utile; creştină, pentru că noi suntem conştienţi că orice om trebuie să se ocupe şi de suflet, îndiferent de confesiune trebuie în mod regulat şi intenţionat să se ocupe de nevoile lui spirituale; apoi română, pentru ca suntem români , vorbim româneşte, ţinem la cultura română şi dorim ca ea să se păstreze în comunitatea şi în locul în care noi trăim, indiferent că suntem în America sau alte părţi ale lumii. Cam asta este ideea de unde am pornit ca şi Televiziune Creştină Română.

Sunt românii interesaţi de acest gen de programe, sunt mai interesaţi de cele româneşti din ţară sau doar de cele americane?
Este o întrebare la care şi eu încă mai caut răspuns. Din discuţiile personale care le am, şi fără să am o bază clară, avem telespectatori care ne urmăresc cu seriozitate şi cum observă o schimbare sau ceva diferit în program ne contactează. Recent am suspendat segmentul de ştiri , datorită amenajărilor pe care le facem în studiou şi am fost contactaţi şi întrebaţi când vom relua segmentul de ştiri. Avem deci telespectatori care ne urmăresc şi doresc emisiunile concepute şi oferite de noi de-a lungul timpului. Bineânţeles că oameni acum au de ales, cu tehnologia care există, cu internetul şi canalele de televiziune din ţară, divertismentul este pe primul loc. Oamenii vor să vadă divertisment, ştiri din ţară să afle ce se întâmplă acolo, dar vor să ştie şi ce se întâmplă în comunităţile în care trăiesc. Acolo avem noi rolul de a le comunica oamenilor informaţii din comunitatea unde locuiesc. Fiecare are rolul lui şi exista suficienţi oameni care vor să vadă asemenea emisiuni.Am văzut că aţi făcut un studio nou, ce ne puteţi spune despre el?Am lucrat şi investit foarte mult la el, din resursele noastre limitate, dar sperăm că am reuşit să amenajăm un studio profesional, care va fi foarte promiţător pentru viitor, sperând că vom putea realiza chiar programe şi emisiuni noi în direct, cu diverşi invitaţi.

Pentru cei care doresc să vă urmărească emisiunile unde pot să vă vadă sau să vă găsească?
Avem două situri de internet unde pot găsi informaţii despre noi, pot viziona programele noastre şi ne pot vedea chiar in direct. Prima pagină este http://www.romaniantv.org/ şi cealaltă http://www.romaniantv.com/ . Ambele oferă informaţii, emisiuni şi chiar acces la reţeaua de televiziune RCTV care difuzează emisiuni non stop.Televiziunea Romana Chicago- Petru Amarei despre 15 ani de televiziune la Radio Romania Cultural
Asculta mai multe audio Evenimente »

Interviul integral

3 comentarii:

Romanian Museum spunea...

Ei, felicitari Dlui Amarei, si la mai multi ani si mai bine !

Daca un post TV intr-un oras cu atitia romani instariti si atitea biserici romanesti (nu ca la Ny unde..cu ceva exceptii este mult mai multa saracie) abia in 15 ani face progrese materiale/spatiu, echipa, etc. atunci cind vom avea un post prin care sa ne cunoastem toti romanii din SUA si sa ne cunoasca sau macar inceapa sa afle de noi, ca diaspora veche si noua.. si cei din tara..caci, evident, ca si guvernantii si politicienii, televiziunile centrale nu vor sa se stie de noi..

... De la departare, de pe coasta de est a Americii, de la Muzeul Roman care a fost 16 ani la Chicago/Evanston si de unde de nevoie sau din suflet romanesc.. am "carat Chicago-ul romanesc cu mine/cu noi..intr-un camion intreg ..ca nu a avut loc acolo..)

ma uit la cei doi (pe care ii cunosc..) D.Petru Amarei si D.Cristian Balan... fata in fata.. VORBIND de ceea ce, altfel se numeste cultura, dar aratindu-se doar pe ei..

si ma intreb daca cei care stiu la Chicago din anii 80 si 90 si de dansii ..si ...de noi..

..isi dau seama acum mai bine de ce MUZEUL nostru - CULTURA ROMANA ADEVARATA SI IMPORTANTA SI RELEVANTA ca si lucrarile majore, unice la romani, de ISTORIA VIZUALA a COMUNITATII precum si programele de sprijin economic pt Romania, inclusiv o galerie de arta populara decshisa acolo in anii 90...singura de acest gen din SUA si atunci si, culmea, si acum in Philadephia..

..nu au avut "loc" in comunitate...

in ciuda faptului sau, poate cu atit mai mult cu cit muzeul si expozitiile lui mari, itinerate in zeci de locuri, voluntar de citiva dintre noi..(inclusiv de mine, uneori lipsind chiar de la serviciu/scoala..)cu bucuria si mandria ca prezentam comorile culturii noastre, atita cit reusisem prin eforturi enorme sa aducem cu noi, ca bagaje de emigranti si cu ajutorul altora in timp.... (de fapt..cea mai mare colectie etnografica din afara tarii...)

.... erau apreciate de americani, devenisera cunoscute prin TELEVIZIUNILE si presa americana (faceti seacrh la Chicago Tribune si la Chicago Sun-Times si vedeti) si chiar sprijinte de americani si institutii PUBLICE americane (ceea ce , dupa cite stiu eu a fost unic in SUA) ori dansii, cu ceea ce numesc dansii cultura, nu aveau cum..

Pacat...mare pacat...chiar si crestinesc... caci muzeul a fost legat sau l-am creat sa fie legat cu toata lumea, de toate bisericile; am tinut la toti romanii si, cred, stiau bine asta.. Iar eu am dat mai mult timp si efort lor tuturor bisericilor, cheltuind chiar din micul meu salar si din al sotului..( mai multi decit am dat familiei noastre si chiar copilului nostru..) ca sa le fac istoria si sa o popularizez in peste 15 locasuri americane

..., decit orice persoana pe care o stiu acolo...

Partea a II-a va urma

Rodica Perciali
www.romanianculture.us

Sa ne mai miram de ce comunitatile nu au evoluat mai repede de 20 de ani, nu au devenit mai culturale si civice, nu au ajun sa se marcheze in tara..,..si tara nu apreciaza emigratia...sau ca ..ne-a pierdut ? Sau ne-a intors saptele..?

(si un argument il gasiti la Octavian Paler care in vizita la Chicago a fost manipulat de Dl.Balan sa nu vina sa vada, asa cum aranjasem cu dansul prin telefon, o mare expozitie romaneasca si americanii care o admirau, in la Noyes Cultural Center din Evanston - sa se bucre si dansul ca romanii lui fac ceva desopebit in America..si ca exact cultura sa fagarasana era admirat mai mult..ci l-a manipulat sa dea fata doar cu mediocritati si incurcaturi..si sa plece mai mult decit enervat..)

Ce fel de emisiune de TV fara educatie, cultura si istoria comunitatii , Draga Domnule Amarei..??

Si o intrebare..dac nu va suparati..(va rog sa nu va suparati..)

partea a II-a va urma
Rodica Perciali
www.romanianculture.us

Anonim spunea...

Cont. partea a II-a

Si o mica intrebare Domnule Amarei, daca nu va suparati (si va rog sa nu va suparati )

Partea a II-a

Macar papusile alea vreo 10 ale noastre donate dvoastra (ca sa va aratam un semn de sorijin daca bani nu aveam si dvoatsra nu va gindeati sa ne sprijinmi reciproc sa ajungem la cele necesare..pt.ambele organizatii..) le-ati aratat vreodat informind romanii de acolo asupra celor mai importnate acte de cultura romana din Chicago sau macar faptul ca acele costume sunt admirate in forma lor reala de americani atunci cind ortodocsii..an de an, la Daley Center si la Muzeul de Stiinte Naturale au organizat dansuri romanesti cu ocazia Zilei Romaniei de la 10 mai si, respectiv, cu ocazia Craciunului - ca acei dansatori si noi reprezentam cu adevarat cultura romana acolo..si toti parintii, deci si cei neoprotestanti, era bine sa afle si sa arate copiilor lor..

ca doar si ortodocsii si noi suntem crstini, nu-i asa..si mai ales suntem toti, romani, nu-i asa???

sa ne mai miram de ce au trecut 15 ani la dvoastra si 25 la noi si nu avem locasuri ca lume ais echipe de lucru sau volunatari nici unii suficient ca sa ne elgam de America si de propria noastra tara ca lumea..????

si, mai grav ,sa nu ne cunoastem toti, romanii din SUA, sau macar aceia mai activi sau care ar vrea sa afle de altii...cum spuneti si dvoastra?

dar , cine stie, daca v-au trebuit 15 ani sa aflati ca oamenii vor sa stie si despre cei din jurul lor, localitatea lor, deci dincolo de biserica proprie, si nu numai despre ceruri si misiunile globale ale unora..sau numai despre cei de acasa..care, bine merci, petrce chiar si in saracie..dar noi..muncim pina si n weekenduri..(nu dvoastra, CRESTINII, dar altii)

poate ca va veti deschide ochii si usile..dar mai ales sufletul crestin..(si, o mica atentionare, in caz ca nu va simtit sigur pe menirea dvoastra de post TV....nu trebuie sau nu e nevoie neaparat sa va bazati pe multa exprimare verbala de la un profesor ca Dl.Balan care s-a pus pe sine inaintea menirii sale..caci ceea ce s-a facut MARE ROMANESC la Chicago a fost vizualul si acela a fost admirat de americani si ar fi bucurat mult, cred eu, pe toti crestini romani sa vada.. si sa dea un plus de mandrie copiilor lor..daca nu se uita inca la programele dvoastra toti romanii...Daca vreti sa se uite toti, arati-le valorile si dati atentie nevoilor lor - ale tuturor si mai ales la dialog liber si la informatii obiective, relevante despre ei toti.....caci astea inca lipsesc..

Partea a III-a urmeaza
Rodica Perciali
www.romanianculture.us

Romanian Museum spunea...

Cont. partea a III-a

(..daca vreti sa se uite toti, arati-le valorile si dati atentie nevoilor lor - ale tuturor si mai ales la dialog liber si la informatii obiective, relevante despre ei toti.....caci astea inca lipsesc..

Partea a III-a

Astfel poate ca mai multi se vor organiza si legat de romanii basarabeni din Moldova ..macar in traditia veche a Chicagolului unde sarbatoririle din martie se tineau in sali mari..cum era cea de la biserica Sfanta Maria...si de care Dl.Balan nici nu cred ca stie sau a vrut sa spuna vreodata cuiva..cind pretindea ca ne inlocuieste pe noi in a scrie Istoria Romanilor din Chicago si facea tot ce putea ca cea mai mare expozitie fotografica de Istorie vizuala a lor acoperind 80 de ani..cu 300 de fotografii pe 11 panouri mari fixe sa nu fie cunoscuta si apreciata la Chicago..Iar asta chiar daca ea includea un panou al bisericilor neoprotestante pe care eu le-am aratat altora si le-am marcat, daca vreti, in istoria orasului la institutiile de umanistica, universitati si biblioteci publice si nu pastorii lor si cu atit mai putin acest domn Balan..care nici macar interviuri dupa chestionarele dezvoltate de noi (cu munca de un an intreg in 1985-86) nu a putut lua si sa scrie despre ele/oameni..decum sa faca istoria mai bine....Vad ca nici nu pomeneste de ea..iar intrebarile interviului sunt cu totul superficiale..

Ce progrese culturale romanesti la Chicago.. cu un asemenea profesor scriitor...!!!

Noroc cu Scoala Crestina unde, credem, elevii romani invata ceva despre cultura tarii lor de acasa..Dar despre istoria romanilor din Chicago, ma indoiesc..!

chiar daca unii parinti sau bunici ai lor au ajutat cu ceva...Si, cerindu-mi scuze ca am scris atit de multe, acum..cind moentul marcat ear aniversarea postului de TV, as vrea totusi , ca istoric al comunitatii, sa adaug un exemplu pe care-l consider mult mai important - un in anii 70’ cind Biserica Baptista si-a adaugat efortul la cele ortodoxe romanesti si, dupa modelul altor grupuri etnice, conducerile lor au petitionat primaria sa declare o "Zi romaneasca" - cea de 10 Mai si care nu stiu dac mai este acum sarbatorita macar..dar care, in mod cert , a insemnat in comunitate ziua cea mai importanta pina cind un preot ortodox venit din tara cu TOATA familia, una f.mare cu gineri cu tot..(!!) nu a mai vrut sa participe si corul baptist... Am incercat eu sa repar traditia si am invitat si aranjat ca fanfara si corul de la alte biserici baptiste si pentecostale sa participe la evenimente etnice majore ale orasului..ca mesele rotunde initiate de noi sa cuprinda pe toata lumea...dar ce contam noi, citiva intelectuali daruiti culturii si binelui intregii societati cind mult mai puternice si unicele puternice in emigratie trebuiau sa fie DOAR bisericile...si el aveau printre enoriasi "sprijinitori " din tara dar noi ba..

Rodica Perciali
Romanian Museum, Romanian-American League - www.romanianculture.us