Peştele de la cap se împute...


Despre lipsa de interes a Ambasadelor şi Consulatelor Româneşti faţă de românii din afara graniţelor României, am mai discutat, dezinteresul este însă aratată inclusiv de Ministru Român de Externe, Cristian Diaconescu, aşa că modul de comportament al angajaţii Ministerului Afacerilor Externe nu trebuie să mai fie o surpriză pentru românii din Diaspora.
Doar 11 randuri usor lemnoase a considerat ministrul de externe Cristian Diaconescu că merită cele 10 milioane de români din afara frontierelor în cadrul discursului ţinut în faţa corpului diplomatic român din străinatate, informează Romanian Global News.

Nimic despre cum ar trebui să actioneze ambasadele României atunci când comunitatile româneşti din jurul frontierelor şi Balcani sau institutiile lor sunt atacate constant şi când presiunile asimilationiste devin de nesuportat, nimic despre scoala românească de acolo sau despre institutiile culturale româneşti care şi ele, sunt adevarate ambasade ale României şi românilor acolo.
Sărăcia discursului lui Diaconescu arată lipsa de viziune a unui diplomat format şi scolit de foşti diplomaţi comunişti ai lui Ceauşescu, care în afară de „neamestecul în treburile interne ale altui stat", ca ecou ale fricii lui Ceauşescu că cineva ar putea veni peste el, nu mai ştiu altceva.
Interesele celor zece milioane de români din afara frontierelor, parte integrantă a intereselor naţionale româneşti nu intra pe agenda încărcata de nimic a ministrului de externe al României.
„Groparul românilor de pretutindeni" denumire deja intrata în folclor, a lui Cristian Diaconescu, a mai demostrat încă odată că arestarea Departamentului pentru Relatiile cu Românii de Pretutindeni în MAE, nu are alt scop decât acela de control şi de îngropare a problematicii.
Atenţie la cum defineşte Diaconescu ajutorul pentru asociatiile româneşti: „ne dorim să putem sprijini, pe mai departe organizaţiile şi asociaţiile româneşti..."
Pasajul respectiv l-a trezit usor pe Mihai Razvan Ungureanu care era prezent la reuniune, dar sesizând că Diaconescu spune doar ce trebuie şi-a reluat visarea.
Iată „importantele „ fraze ale lui Cristian Diaconescu:
„În multe state ale lumii avem o comunitate românească în expansiune, care începe să fie din ce în ce mai bine integrată în mediului socio-economic de acolo. Sunt oameni competenţi, specialişti de renume, tineri extrem de talentaţi în domenii ale cercetării de vârf. Ne-am propus să construim un sistem informatic modern şi accesibil bazat pe interacţiunea cu ambasadele prin care să îi informăm despre evoluţiile din ţară, să ne interesăm de respectarea drepturilor şi a cadrului de reglementare a muncii lor. Pe de altă parte, este necesar să facem mai mult pentru a le prezenta noua realitate a economiei româneşti, nevoile pieţei şi noile şanse pe care le pot avea de dezvoltare chiar aici, acasă.
Chiar dacă suntem pe deplini conştienţi de rigorile financiare ale momentului, ne dorim să putem sprijini, pe mai departe, organizaţiile şi asociaţiile româneşti în realizarea unor proiecte de impact vizând prezervarea şi îmbogăţirea patrimoniului spiritual românesc din străinătate."
Cititi si

Comentarii

Belizarie a spus…
"Sărăcia discursului lui Diaconescu arată lipsa de viziune a unui diplomat format şi scolit de foşti diplomaţi comunişti ai lui Ceauşescu, care în afară de „neamestecul în treburile interne ale altui stat", ca ecou ale fricii lui Ceauşescu că cineva ar putea veni peste el, nu mai ştiu altceva."

Si nu numai... Cat timp mai defilam cu vechiturile umane si cu neamurile lor predispuse la politica pentru generatii intregi nimic nu va merge cum trebuie in tot ceea ce este legat de Romania si de romani.
Anonim a spus…
Fratilo Romani.
Nu mai asteptati ca acesti incompetenti sa faca ceva in favoarea voastra. Noi(cei din diaspora) nu prezentam un interes pentru ei. Cu exceptia celor pupincuristi care mai deschid cate un birou de partid la Chicago. Pai acest bubos cu numele de gunoieru bucurestiului ce cauta aici? aveti voi nevoie de comunisti si aici? asta va doriti dragi prieteni romani din diaspora? credeti voi cumva ca veti reusi cumva sa oprti talharia din romania? pai nu vedeti ca in 20 de ani au distrus astia tra? Nu observati vca acest pupincurism romanesc a rasarit pe strazile la Chicago doar sa va poata evidentia mai bine, sa va stie cine si ce faceti? Am plecat din mortaciunea aia de tara de foarte mult timp, am renuntat cu drag la cetatenia ei, si nu vreau sa mai stiu de vreun nespalat diploamat sau ce o fi el Roman sa ma mai caute .Deci daca vreti freedom, lasatii pe ei acolo (adica pe hotii si banditii politicieni romani)
Hai noroc Diaspora.
Marian Petruta a spus…
daca nu va pasa de ce se intampla in romania, sau cu cei din familie noastre ramasi pe acolo, nu vad sensul in a mai discuta ce fac sau nu fac politicienii ...cei care incearca sa isi deschida filiale de partid prin chicago sau alte aprti sunt liberi sa o faca, doar sa si reuseasca sa le mentina deschise...eu zic ca este un lucru bun totusi, pt ca in felul asta mai avem ocazia sa-i vedem macar pe unii politicieni ca vin prin zona, avand astfel ocazia de a le pune intrebari direct si a primi raspunsuri, de la sursa nu doar din ziare.
au fost cativa parlamentari de curand asa ca aveati ocazia sa veniti sa puneti intrebari, sa le spuneti pasul si nemultumirile pe care le aveti, asa direct, face 2 tace cum se zice...macar sa vi se auda vocea si nemultumirile...pt ca daca ele su sunt exprimate nu pot fi nici rezolvate...
Anonim a spus…
Stimabile,

Se pare ca si tu "auzi" numai ce vrei ,e OK asa. Este blogul tau si scrii ce vrei si cum vrei.Asta nu inseamna ca cei ce te citesc trebuie sa si agreeze cu tine.Faptul ca majoritatea nu inteleg sa-si exprime punctul de vedere pe un blog ,asta nu inseamna ca nu au un punct de vedere.Ca acel punct de vedere ar insemna ceva in fata unui "parlamentar" (care parlamentari? astia sint parlamentari? hai sa fim mai seriosi domnule,astfel de "zerouri" nu ne pot reprezenta pe noi. Dac vrei sa te implici fao cu succes,dar nu incercati toti nepriceputii sa "faceti poshta o baba batrana" si inca cu aia mica si moale.Deci sugestia ar fi sa incercati si voi(ma referi la acei politicieni) sa faceti ceva ce stiti si puteti ca va trece viata si o sa ramaneti cu nimic in spate. Faceti gradinarit,cresteti pasari,animale de companie,incercati o asociatie de agricultura ,poate va iese ceva ca la politica,,,, domene mie rusine cand vad cine sunteti si cum vorbiti

Hai noroc Diaspora!
Marian Petruta a spus…
blogul este un loc unde discutam, dezbatem si ne exprimam ideile fiecare, asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa fim deacord 100% cu ideile celuilalt, fiecare priveste din punctul sau de vedere problema; intre a avea ocazia sa pun intrebari directe unui parlamentar, asa fata in fata, si aceea de a nu-i pune deloc, dar totusi sa comentez si critic la nesfarsit actiunile sale, eu o aleg pe prima varianta! buni sau rai sunt alesii poporului cu ei defilam, nu ne convine de ei, cand vin alegerile avem ocazia sa trimitem si sa alegem pe altii in loc...mai buni si mai destepti !
Belizarie a spus…
In curand o sa ramanem cu defilatul. In douazeci de ani impreuna si mai ales sub cei numiti "buni sau rai" s-a ales praful. Geme cea mai de sus clasa a tarii de prostie adunata, dar tot nu s-ar da inlaturi de pe fotolii. Totul s-a transformat in Romania intr-o dezordine organizata sperand ca majoritatea nu va mai putea vedea realitatea care o inconjoara. Presa latra toata ziua si toata noaptea aratand ce se intampla, iar caravana conducatoare trece in liniste si nesimtire mai departe, tratandu-si alegatorii cu cel mai mare dispret si scarba si toate astea se intampla de douazeci de ani. Pe cine sa mai alegi, in cine sa mai ai incredere ? Toti sunt o apa si un pamant ! A mai ramas speranta, care nu moare niciodata, totusi...
Anonim a spus…
D-le Belizarie,

Este adevarat ca si ei au dreptul sa incerce(baietii tineri de azi) ca vor gusta si ei gustul amar al latratului degeaba ,asta vom vedea mai tarziu. In Romania nu exista nici un politician adevarat.Chiar daca spui tu aici ca astia ia ales poporu cu astia defilam,, acest soi de pozitie nu corespunde realitatii.Ei nu au fost niciodata alesi de popor,ei au manipulat lumea si au reusit sa pacaleasca electoratul in asa fel incat sa arate ca sunt alesi. Acelasi lucru il scrii si dumneata aici, creend un aer de vezi doamne ei au fost alesi.NU au fost alesi Domnule, au furat si fura tot ce pot.Voturi,simpatie,bani masini, case ,absolut tot,si un brat de buruieni cu care isi hraneste matusa batrana vaca sa ia un litru de lapte, si acela al fura acesti cravatosi, rezultatul ideologiei staliniste,comuniste. Si da domnule si eu si tu ai dreptul sa-ti spui parerea ,din fericire tu ai ajuns bogat ca ai Blog iar eu nu, ca nici nu mi-am cheltuit ebnegiile si viata cu astfel de taraturi sociale, mi-am vazut de treaba mea nu pentru ca nu am o opiniei sau ca nu as fi dorit sa fiu auzit .dar ce intrebari sa pui acestui lubanovici despre care spui tu ca este alesul poporului? Care popor? cata lume l-a votat pe acest individ? din intamplare il cunosc foarte bine si cand spun foarte bine te asigur ca stiu ce vorbesc il cunosc de pe vremea cand era un fotograf amarat in nordul moldovei,ai cunosc neamul,familia detalii daca vrei,, dar imi e rusine cand vad ca acest om a reusit sa va pacaleasca ca voi astazi sa spuneti ca "a venit domnul parlamentar" ridicativa in picioare si salutati=l militareste. Ce intrebari sa-i pui lui lubanovici? ce stie el si despre ce anume stie? dar,, hai sa-ti mai zic ceva , si noteaza bine, peste catva ani acest individ impreuna cu alti lingai vor fura inca mai mult ,elecorat,mintzi de oameni, politica samd. Aceasta pentru ca noua tare ne mai place pupincurismul si ei au mirost asta. acum vor ataca cel mai slab teren posibil in afara romaniei, pe cei din diaspora si va garantez ca veti cadea in fata lor cu miile.Cei de acas au invatat deja lectia nu-i mai cred nu-i mai pupa in fund,dar noi(unii) din afara inca mai credem in fantezii de tip partid.

Hai noroc Diaspora!
Anonim a spus…
Eu inca nu am auzit de vre-un Partid niciunde in lume care sa isi deschida filiale in alte tari. Asta suna tare putred. Intr-adevar cei de la putere din Romania sunt niste excroci scolati la Moscova si turisti prin Europa. Mi-este rusine si scirba ca sunt roman cu asemenea excroci care din 1989 nu au facut si schimbat NIMIC in Romania. Niste lichele, sugative, atitatori de spirite, nesatui de avere. L-au aratat la TV pe Ceausescu cu ce bogatii avea in Palatul lui, dar astazi daca vedeti ce au in castele, Nastase si acolitii lui s-ar sparge ecranele TV. Rusine romani!
Belizarie a spus…
Cand am scris "asta avem, cu asta defilam" l-am citat pe cel care a scris inaintea mea.
Personal imi pun multe intrebari si de multa vreme. Raspunsul e clar la tot ce se intampla de douazeci de ani incoace si nu e necesar sa mi-l explice nimeni, mai cu seama cineva care traieste in tara ca si mine. Parerea mea de rau este ca raspunsul acesta, clar pentru mine, nu este clar si pentru marea majoritate a concetatenilor mei. Am observat ca majoritatea, sau o buna parte a majoritatii, se complace in aceasta situatie care este total grotesca. Majoritatea "pune botul" cum se spune la orice i se spune de la conducere, pentru ca, de, vine de sus, de la oameni inteligenti. Cum cei de sus stiu foarte bine ca majoritatea este formata din oameni din mediu rural, cu mai putina pregatire, merg de fiecare data pe principiul minciunii si inducerii in eroare pana cand isi vad sacii in caruta. Asta la patru-cinci ani odata. In intervalul celalalt nu ii doare nici in c...., pentru ca e rau sa te doara in acel loc, de ce se intampla in jurul lor. Sunt mai rupti de realitate decat a fost Ceausescu, in cazul in care a fost intr-adevar rupt de realitate si el. Astia de acum nu sunt rupti pur si simplu, astia sunt facut ferfenita, sunt trecuti prin tocator. Asta se vede dupa cum merge tara de la A la Z. Nu cred ca exista cineva, si aici ma refer la oamenii normali, care sa poata spune ca in Romania merge ceva bine sau macar spre bine. E adevarat, totul este liber, sa insulti, sa jignesti, sa furi, sa omori, sa violezi, sa pleci "afara", sa... orice. Legile sunt facute cu "portite" puse bine la punct pentru a fi folosite in caz de nevoie de cei care le-au facut. Cred ca tara asta se numara printre putinele unde cu adevarat "mori cu dreptatea in mana". Balanta, ca simbol al justitiei, nu mai sta in echilibru perfect, ci este inclinata mult intr-o directie care ne spune ca deja "nu putini sunt cei mai presus de lege". Se pare ca nu mai exista nici interesul si nici conjunctura anului 1989 de a se schimba ceva. Concluzia este ca am ajuns sa fim condusi tot de cei care au fost si inainte, insa erau niste tovarasei mai mici, mai mult sau mai putin trepadusi pe langa mai marii vremii. Au invins fosta putere, au preluat ei puterea, dar se vede ca au uitat sa mai plece. Si nici nu vor pleca pana cand nu seaca tara asta de tot. Nu as putea spune ca mi-e rusine ca sunt roman, insa cu siguranta mi-e rusine de nerusinarea si nesimtirea lor. La mine in bloguri, daca ai sa ai curiozitatea, in partea de jos sunt postate opt cantece, reprezentative pentru ceea ce se intampla acum. Daca ai sa ai timpul necesar sa le asculti, opreste inainte playerul care porneste automata cu blogul si apoi le poti accesa pe rand pe fiecare. Sa auzim numai de bine cu toate ca sunt slabe sperante !
Julia a spus…
da, unii incurca tigaile cu cratitele, cand dau raspunsuri, au tot felu de frustrari mai mult sau mai putin justificate, pentru care au plecat din romania, dar nu fac decat sa dea din gura si sa comenteze tot felu de negativisme a adresa romanilor, in loc ori sa taca din gura , si afaca ceva ca sa se schimbe lucrurile...dar bineinteles ca e mai usor sa tot "macine" ca o moara stricata , care nu produce nici un fel de faina..nici macar tarate...
Anonim a spus…
cam nonsense ce scrii tu aici Julia, dar uite inca un rod al democratiei,,ai si tu dreptul sa spui ceva,,,doar atat.mai departe tot ei vor fura si vor duce tara la moarte,,