Roman Polanski incatusat de elvetieni

(Polanski si sotia sa Sharon Tate prin anii '60)
Directorul de film de origine poloneza, Roman Polanski a fost arestat zilele trecute de autoritatile elvetiene pentru un viol petrecut acum mai bine de 30 de ani, riscand sa fie extradat in Statele Unite.

Polanski, acum in varsta de 77 de ani, a avut o viata pe cat de glorioasa in ceea ce priveste productiile cinematografice, daca ar fi mentionam doar filmele Rosemary's Baby (1968), Chinatown (1974), Tess (1979), Frantic (1988), Bitter Moon (1994) sau The Pianist (2003); pe atat de putin de invidiat, daca este doar sa ne gandim la faptul ca mama acestuia a murit intr-un lagar de concentrare, sotia sa Sharon Tate care era insarcinata cu viitorul lor baiat, Richard Polanski, a fost ucisa de membrii clanului Charles Manson, iar din 1977, Polanski a trait o viata de fugitiv. Acesta a fugit de autoritatile americane pentru o condamnare dintr-un proces in care era acuzat ca a avut o relatie sexuala cu minora Samantha Gailey, un fotomodel care la vremea respectiva avea doar 13 ani.
Intamplarea a avut loc in martie, 1977 cand Polanski, in varsta de 44 de ani, se pare ca ar fi invitat pe Samantha la casa actorului Jack Nicholson, unde dupa o sedinta foto ar fi dat de baut fetei, apoi a avut relatii sexuale cu aceasta.
In timpul procesului care a urmat Polanski a admis fapta facuta, dar la scurt timp insa a parasit Statele Unite si de atunci nu s-a mai intors. Acesta s-a stabilit in Franta, unde si-a intemeiat o familie, si-a continuat sa aibe o cariera plina de succes in cinematografie. In ciuda cererilor facute de Statele Unite, Franta a refuzat arestarea si extradarea lui, deoarece francezii nu au tratate care sa prevada extradarea cetatenilor ei, Polanski devenind intre timp cetatean francez.

(Samanta Gaimer in 1977, devenita intre timp Samanta Gailey)
Samantha Gailey a declarat de mai multe ori, in diferite interviuri, ca nu mai are nici un fel de sentimente negative, dar nici de simpatie, fata de Polanski si ca filmele acestuia ar trebui apreciate pentru calitatea lor si nu pentru cea a facut el in trecut.
Chiar daca Polanski a trait si circulat nestingherit prin Europa zeci de ani se pare ca elvetienii au decis sa-l aresteze si conform tratatelor existente intre Statele Unite si Elvetia, exista posibilitatea ca acesta sa fie extradat, daca judecatorii nu vor decide cumva altceva.

Comentarii

Anonim a spus…
Stau si ma intreb cum a putut sa faca atitea filme in ce tari din lume oare si cum de nu a fost arestat mai repede ? Ceva e putred la mijloc acum. Deci timp de 30 ani omul participa la Decernari de Premii, Festivaluri de Film, Proiectii, Filmari, Repetitii, Regizari-Scenarii si nimeni nu l-a arestat. Acum hodoronc-tronc cade ca pestele tocmai in Elvetia. Hai ca miroase ceva...
Marian Petruta a spus…
e un proverb romanesc cu ulciorul care nu merge de multe ori la apa....se pare ca si lui Polanski i s-a cam spart ulciorul, acum ramane de vazut de ce acum si nu mai repede...