VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Privind inapoi la istoria de acum doua decenii

In curand se implinesc doua decenii de la caderea comunismului in estul europei. Ne amintim probabil mai mult sau mai putin de acele vremuri, in functie si de varsta fiecaruia. Probabil ca si mai putin ne amintim de evenimentele care se intamplau la nivel mondial in acel an. Folosind o cronologie a istoriei mondiale din acea vreme am sa incerc sa trec in revista principalele evenimente petrecute in anul 1989. Aceste evenimente trebuiesc citite  tinand cont de bezna informationala in care Romania si cetatenii ei erau in momentul respectiv.
Cronologia  prezinta  evenimente sociale, culturale, politice si nu numai din anul de gratie 1989.



ANUL 1989
Social, economic, stiintific si religios
Time  Inc. si Warner Communication isi anuntau unirea si formarea celei mai mari companii media, Time Warner.
Compania japoneza,Sony, producatoare de electronice,  cumpara Columbia Pictures cu 3.4 miliarde de dolari.
Cei de la Mitsubishi achizitionau Rockefeller Center in New York City.
Compania producatoare de microcipuri Intel lansa microprcesorul  80486 de 25MHZ care avea 1.2 milioane de tranzistori.

Naveta spatiala Atlantis pleca in spatiu ducand cu ea o alta naveta , Galileo, care urma sa isi inceapa calatoria spre Jupiter. Galileo urma sa ajunga la destinatie in 1995.
Oameni de stiinta americani obtineau prima imagine vizuala a unei molecule de ADN(acid deoxiribonucleic).
 Japonezii isi incepeau pe 3 iunie transmisiile televizate in high definition (HDTV). (yeap..! )
In British Columbia, Canada era inaugurat tunelul Roger, cel mai lung din lume,  avand 35 de kilometri.
In Franta se inaugura prima cursa a trenului de mare viteza TGV Atlantique intre Paris si Le Mans. Viteza lui atingea aproape 300 de km/ora.
In SUA 14.5 miliane de americani foloseau droguri ilicite de cel putin o data pe luna. Tot in America incep sa functioneze liniile telefonice erotice, care erau taxate separat fata de factura obisnuita.
Procentul femeilor alese in Congresul american  era de 5%, in legislativele statale de 17%, iar in bordul guvernelor judetene de 9%.
Datorita veniturilor reduse din reclama 8 din 10 reviste nou aparute pe piata in SUA dispareau.
Franciza  echipei de fotbal american Dallas Cowboys era vanduta cu 140 de milioane de dolari, dupa ce  aceasta fusese cumparata in 1970 cu 600,000 de dolari.
Intre 1980 si 1989 erau inregistrati 6 milioane de noi imigranti proveniti in special din Asia si America de sud, asta in timp ce in decada precedenta se inregistrasera doar 4 milioane.
Biserica Romano Catolica ocupa locul unul ca marime in America, urmata de Southern Baptist Convention si United Methiodist Church.
In urma poluarii cu petrol de catre transportatorul Exxon Valdez, o suprafata de 260 de km patrati erau declarati zona calamitata in Alaska.
Noua persoane de la bordul unui Boeing 747 al companiei  United Airline erau aspirati afara datorita unei usi care s-a deschis in timpul zborului spre Honolulu, Hawai.
In Elvetia se inaugura faimosul sediu CERN.  Acceleratorul de particule avea o circumferinta de 27 de km fiind cel mai larg aparat stiintific din lume.
In San Francisco, California avea loc un cutremur de  pamant de 7.1 pe scara Richter. Acesta s-a soldat cu 273 de morti, majoritatea murind in urma prabusirii autostrazii Nimtz, fiind cel mai devastator cutremur de dupa 1906, pagubele inregistrate fiind de 6 miliarde de dolari.
Epava navei militare germane Bismark, scufundata de marina Royala Britanica era descoperita de Robert Ballard un inteprinzator american, la aproape 5 km adancime in apele nordice ale Atlanticului.
Se aproba in America cresterea ratei de plata pe ora la $4.25  incepand cu aprilie, 1991.

Politic si militar
Cetatenii Americani de origine japoneza care fusesera inchisi in tabere de concentrare in cel de-al doilea Razboi Mondial  de americani, sunt recompensati cate 20,000 de dolari fiecare.

Capetele de acuzatie aduse Locotenent Colonelului Oliver North ofiter in Marina Americana, pentru conspiratie in procesul Iran-Contra sunt anulate. Urmeaza insa un alt proces in care este acuzat de distrugerea de documente, declaratii false  fata de congresul american cat si alte capete de acuzare. Acesta recunoaste in timpul procesului ca a actionat la comanda atunci cand a aranjat tranzactiile de arme cu Iran. Scandalul politic a aparut in momentul in care in ciuda embargoului, oficiali americani au facilitat vinderea de arme spre Iran, prin intermediul Israelului pentru a facilita eliberarea unor ostateci americani. Banii rezultati erau apoi redirectionati spre o grupare militara care incerca sa inlature conducerea din Nicaragua, care nu era pe placul americanilor.
Colonelul North a recunoscut ca a mintit fata de Congres, incercand sa ascunda rolul pe care l-a avut in aceasta afacere. Intr-un final acesta primeste o sentinta cu suspendare si plata unor daune banesti in valoare de 150,000 de dolari.

Avioane de lupta americane doboara 2 avioane MIG ale armatei Libiene.
URSS anunta reabilitarea a mii de cetateni care fusesera victime ale prigoanei si represiunii staliniste intre anii 1930-1950.
Pe 6 ianuarie imparatul Hiroto al Japoniei deceda dupa 62 de ani in fruntea tarii. Fiul sau Akihito ii succedea la tron.
Trupele cubaneze se retrageau din Angola.
In Ungaria parlamentul vota o lege care permitea formarea mai multor partide politice.
Intr-o cuvantare de adio, presedintele Ronald Regan isi lua ramas bun intr-o cuvantare in care evoca printre altele realizarile "miraculoase" din domeniul economic din timpul administratiei sale.
Politia de la Praga inabusea o demonstratie care marca aniversarea a 20 de ani de la mortea studentului Jan Palach care s-a sinucis in semn de protest fata de invazia sovietica din Cehoslovacia din 1968.
In Iugoslavia Ante Markovic era numit in functia de prim ministru.
George Bush Sr. era inaugurat ca cel de-al 41-lea presedinte american.
Scriitorul ceh Vaclav Havel era arestat si  incarcerat pentrru instigare la protest impotriva oranduirii de la Praga.
Congresul American respingea pe 9 martie cererea presedintelui Bush de numire in functia de Secretar de Stat la Aparare a lui John Tower. Motivul era cza acesta primise tratament pentru probleme de alcolism din trecut. In locul sau era propus si ulterior aprobat Dick Cheney.
La Budapesta au loc proteste de strada in carer se cereau libertati democratice si independenta Ungariei.
In URSS Congresul Deputatilor Poporului  oferea alegatorilor pentru prima data sansa sa isi aleaga un reprezentant dintre mai multi candidati. Boris Ieltin care fusese respins de  biroul politic cu un an si ceva in urma, era ales cu 89% din voturi de alegatorii din zona moscovita unde candidase. Multi din veteranii partidului n-au mai fost alesi.
In Polonia, liderul miscarii muncitoresti Solidaritatea, Lech Walesa si guvernul polonez semnau o intelegere prin care se prevedeau infaptuirea de reforme politice si economice in tara. La scurt timp sindicatul Solidaritatea era legalizat si i se permitea sa participe la viitoarele alegeri parlamentare.
Pe 17 aprilie in piata Tiananmen din Beijing studentii demonstrau cerand libertati deomcratice in China.
In Cehoslovacia se organizau alegeri parlamentare la care pentru prima data din 1946 puteau candida mai multe partide politice.
In luna mai trupele maghiare distrugeau gardul de securitate desfasurat de-a lungul frontierei cu Austria, pe o lungime de aproape 350 de kilometri.
In Panama alegerile erau castigate de opozitie, dar sunt anulate de catre dictatorul Manuel Noriega. Urmare a acestui fapt presedintele american George Bush suplineste cu inca 2,000 de soldati americani numarul de trupe prezente in zona.
In Spania 13 persoane erau condamnate penru implicarea in comercializare de ulei contaminat care a dus in 1981  la moartea a 600 de persoane.
Vorbind la summitul NATO de la Bonn in Germania de Vest, presedintele Bush propunea retragerea unei parti importante din trupele americane stationate in Europa.
In iunie tancurile Armatei de Eliberare Popurara din China ucideau peste 2,000 de oameni care protestau democratic.
Presedintele Mihail Gorbaciov si cancelarul vest german Helmut Kohl semnau un document prin care se afirma dreptul tarilor europene de a-si determina propriul sistem politic.
Andreas Papandreou si partidul sau Pasok, pierdeau alegerile din Grecia si sansa de a forma un guvern.
Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite decidea ca dreptul constitutional prin care se garanta dreptul la libera exprimare, includea si dreptul de a distruge sau arde steagul national american. Presedintele si Casa Reprezentantilor isi exprimau dezacordul fata de aceasta decizie.
La un singur vot diferenta, pe 19 iulie, parlamentul polonez alegea pe generalul Wojciech Jaruzelski in functia de presedinte al Poloniei.
Hashemi Rafsanjani era ales primul presedinte al Iranului.

Polonia elimina controlul de stat la pretul alimentelor, acestea crescand cu pana la 500%.
Presedintele George Bush duce tratative urgente cu Siria si Iran cu privire la criza ostatecilor americani din Liban. La sfarsitul lunii iulie teroristi extremisti islamici declarasera ca au spanzurat pe Locotenent Colonelul William Higgins din marina americana luat ostatec in Beirut, Libia in 1987.
(foto: piata Tiananmen, China)

Peste doua milioane de oameni din Republicile Sovietice Baltice formeaza un lant uman de 290 de km  pentru a marka aniversarea  pactului de neagresiune dintre germani si sovietici.
America trimite 65 de milioane de dolari guvernului columbian pentru pentru lupta impotriva mafiei drogurilor din Medellin.

Pe 1 septembrie SUA rupea relatiile diplomatice cu Panama pentru a forta caderea regimului dictatorului Noriega.
Ungaria da voie  est germanilor sa treaca granita ca sa poata trece spre vest. In Germania de Est are loc formarea unei noi miscari politice numita "Noul Forum".
In Norvegia au loc alegeri parlamentare sub un nou sistem in care sunt favorizate partidele mai mici. In noiembrie o coalitie conservatoare lua conducerea sub comanda lui Jan Peder Syse.
 (foto: Revolutia Romana)

Pe 12 septembrie un cabinet dominat de membrii ai Solidaritatii sub conducerea lui Tadeusz Mazowiecki devine primul guvern necomunist din Europa de Est de la sfarsitul anilor 1940.
Parlamentul Sloven aproba un amendament care permite tarii desprinderea de federatia Iugoslava.
Trupele Vietnameze incep retragerea din Cambodia.
La Leipzig au loc demonstratii care cer reforme politice in Germania de Est.
O lovitura de stat a armatei esueaza sa il inlature pe dictatorul Manuel Noriega in Panama.
Partidul Muncitoresc Socialist din Ungaria voteaza propria dizolvare.
Frontul Popular din Latvia isi anunta intentia de a isi declara independenta fata de URSS.
Reszo Nyers era ales noul presedinte al Noului Partid Socialist Ungar.
Polonia isi anunta deschiderea granitelor cu Germania de Est si anunta primirea de refugiati politici.
Erich Honeker isi dadea demisia din partidul comunist din Germania de Est locul sau fiind preluat de Egon Krenz, un reformist comunist.
Ungaria devenea o nou republica cu o constitutie care permitea existenta mai multor partide politice.
Guvernul est german demisioneaza in masa ca urmare a protestelor de masa care doreau reforme majore.
Germania de est anunta deschiderea granitelor cu Germania de Est . Incepea demolarea zidului Berlinului deoarece cetatenii evadau deja spre vest prin tarile vecine.
In Bulgaria, Peter Mladenov lua locul lui Todor Zhivkov care era secretar general al Partidului Cominist, sfarsind astfel o dictatura de peste 35 de ani.
Reformistul Hans Modrov este ales Prim Ministru in Germania de Est. La Praga politia ceha disperseaza protestatarii care cereau reforme politice.
In Cehoslovacia Primul Ministru Lasislav Adamec renunta la monopolul de putere.

(foto: Gorbaciov si Bush)
Pe 2 decembrie presedintele american George Bush  si cel sovietic Mihail Gorbaciov declarau incetarea Razboiului Rece.
In urma unor dovezi de coruptie guvernul comunist Est German isi dadea demisia, iar fostul lider comunist Erich Honecker era pus sub acuzare pentru abuz in functie.

O coalitie majoritara neocomunista lua puterea in guvernul din Cehoslovacia condusi fiind de Marian Calfa.
Panama declara razboi Statelor Unite, dar patru zile mai tarziu avea loc interventia militara americana care duce la inlaturarea generalului Manuel Noriega.
Crestin democratul Patricio Aylwin castiga majoritar alegerile din Chile.
Pe 16-17 decembrie au loc demonstratii la Timisoara in urma arestarii preotului reformat Lazlo Tokes. Au loc primele impuscaturi in urma carora mor oameni.
Ceausescu declara starea de necesitate in toata tara pe 20 decdembrie. Doua zile mai tarziu tine celebrul discurs de la Comitetul Central, urmat de fuga si apoi arestarea lui.
Poarta Brandemburgului un simbol al orasului care diviza cele doua Germanii se deschidea cu o ceremonie care marca caderea zidului Berlinului.
Pe 25 decembrie familia Ceausescu era impuscata dupa un scurt proces desfasurat la Targoviste.
Frontul Salvarii Nationale ia fiinta in Romania, anuntand schimbari constitutionale care prevedeau printre altele libertati religioase, alegeri libere, economie de piata sau garantari ale drepturilor minoritatilor nationale.






Comentarii

Anonim a spus…
wow munca serioasa, felicitari. interesant de citit despre anul 1989.
Marian Petruta a spus…
da, un an plin de momente istorice...thx