Revolutia Romana hotarata de rusi si americani


 "In sfarsit, ADEVARUL"... este o carte iesita azi pe piata in Romania. Cartea are un titlu simbolic care sugereaza aflarea  la douazeci de ani de la revolutie a adevarului. Titlul a fost dat se pare de insusi Generalul Victor Atanasie Stanculescu (1989 acesta era prim-adjunctul ministrului apărării; in prezent fiind in inchisoare la Jilava) care in decursul a mai multe serii de dialoguri cu istoricul Alex Mihai Stoenescu, face dezvaluiri socante despre acele momente foarte importante ale istoriei noastre.

Dupa 20 de ani de la evenimentele din decembrie '89, cartea ofera o serie de cinci interviuri, in care sunt descrise momente din culisele revolutiei din 1989 prin ochii unui protagonist care dezvaluie marturii zguduitoare despre aceasta etapa dureroasa a istoriei noastre recente.
Din spusele lui Stanculescu,  Ceausescu a fost inlaturat printr-o lovitura de stat  pusa la cale de serviciile secrete rusesti, KGB si GRU, cu sprijinul ofiterilor de armata romani,  ajutati fiind si de americani.

Stanculescu povesteste ca lovitura de stat ar fi trebuit sa aibe loc ca si in alte cazuri similare din Europa, fara sa-l fi luat in calcul la acea vreme pe Ion Iliescu. „Principalul scenariu era cel după modelul portughez, adică un regim militar de scurtă durată, urmat de un regim democratic sprijinit de armată. Tot acum o să vă spun că exact asta s-a întâmplat, dar tovarăşii nu vor să recunoască. Mă gândeam dacă pot, perioada aceasta să-i spunem de tranziţie, s-o rezolv în stilul unor situaţii similare din Grecia sau Portugalia, pe care le-am trăit, pentru că eu am fost acolo imediat după acţiunile militare. La trei luni am fost în Lisabona, după ce l-au dat jos pe Caetano şi guvernarea Salazar şi maiorul acela a acţionat în numele Armatei”.
Eram pregătit moral şi profesional să preiau puterea în ţară, să asigur tranziţia şi liniştirea populaţiei, dar când am încercat să fac ceva, m-am lovit de incapacitatea generalilor de a acţiona” spune Stanculescu.

Stanculescu mai declara ca CIA i-a propus in 1991 sa candideze la presidentie, primind promisiuni ca va fi ajutat cu 3 milioane de dolari, banii care pe urma ar fi trebuit sa-i plateasca inapoi. Acesta se pare ca s-ar fi intalnit pe 2 decembrie, 1991 in Bucuresti intr-o locatie secreta cu un agent CIA si un reprezentant al armatei SUA. „Avem o rugăminte: o să vă întrebăm dacă vă interesează să participaţi la viitoarele alegeri prezidenţiale din România”, ar fi fost  propunerea pe care cei doi i-ar fi făcut-o. Stanculescu a refuzat insa.

Comentarii

Anonim a spus…
Daca era o carte scrisa de Gelu V. Voiculescu poate ca as da crezare ca ar fi o carte senzationala dar scrisa de tov. in cauza...
Anonim a spus…
Cartea e scrisa de un istoric, declaratiile ii apartin insa lui Stanculescu care a fost totusi un General al Armatei Romane, care a contribuit la caderea Ceausestilor, el fiind cel care a sugerat ideea si chiar a chemat elicopterul cu care au fugit Ceausestii. Iti dai seama ca un istoric nu scrie asa aiurea...doar ca ii dicteaza cineva..
Anonim a spus…
eu cred ca cartea e scrisa de bashescu,, sa leo dea in bot la a lui prostanacu geana
Anonim a spus…
Cîteva comentarii despre opera istorică a lui Alex Mihai Stoenescu:
- “Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Stoenescu” – comentariu la primul volum al acestuia despre revoluţie – “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (I)”, Editura Rao Bucureşti, 2004.
- “Securitatea în revoluţia din 1989, după părerea lui Alex Stoenescu” – comentariu la capitolul “Departamentul Securităţii Statului la începutul revoluţiei” din “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (II)”, Editura Rao Bucureşti, 2005.
- Greşita distincţie a lui Alex Stoenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (I) – prima parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
- Greşita distincţie a lui Alex Stonenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (2) – a 2-a partea a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
- Căderea lui Ceauşescu, văzută de Alex Stoenescu – Comentariu la partea legată de căderea lui Ceauşescu din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
- Cică Măgureanu a scris o carte cu dezvăluiri supărătoare pentru Iliescu - comentariu la cartea "De la regimul comunist la regimul Iliescu. Virgil Măgureanu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu" (Editura Rao 2008).
- Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu - comentariu la un capitol al cărţii "Interviuri despre revoluţie" (Editura Rao 2004).
Donna a spus…
ei asta e mai face si taica Stanculescu destainuiri acum pe sfarsite ca in curand e gata de duca si el. Azi maine ii mananca Iliescu coliva.
Revolutionarul a spus…
vine si stanculescua cum dupa 20 de ani si vrea sa fie revolutionar si el, vrea merite...
oare de ce nu a iesit public in 1990 imediat dupa revolutie sa spuna toate astea, de ce a asteptat atata timp?! o alta intoxicare comunista...
Anonim a spus…
eu zic sa-l trimitem si pe tov. Ilici Iliescu sa-i tina de urat lui Stanculescu la Jilava, sa poata depana amintiri impreuna!
culmea e ca Stanculescu nu a fost condamnat sau bagat la inchisoare in tot timpul mandatului lui Illiescu, si probabil ca daca iesea Geoana il gratia.
De asta merita sa nu iasa Geoana ca prea facea vizite la Moscova...